Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (49)

SEVERUS22 

všechny recenze uživatele

Dlho som tento film zháňal v takej kvalite obrazu i zvuku,aby som si ho mohol vychutnať,žiaľ,musel som sa uskromniť s nie príliš dobrou nahrávkou,ale......bolo to aj tak skvelé.Gary Cooper mal niečo,čo nemal žiaden iný herec v tej dobe,a to tú najúžasnejšiu prirodzenosť,akú som kedy u herca videl.Tento film je napriek typickým atribútom klasického hollywoodskeho filmu obdivuhodne nadčasový a nechýba mu rozprávkový ,,podmaz",v tom je Capra jednoducho neprekonateľný. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Zacinam tomu cernobilemu idealismu Franka Capry, kde dobro zvitezi docela prichazet na chut. Tohle je vyborna zalezitost, pro me trosku zdistortovana faktem, ze jsem uz driv videl Sandleruv remake, takze jsem znal predem koncept, ale na druhou stranu o to vic ocenuji olschool eleganci mnohem lepsiho originalu, ktera se line celym filmem s obema vybronymi protagonisty v cele. Zatimco Sandler je tradicni moderni sasek, Gary Cooper je herec z jine ligy, o ukazkove retro blondyne Jean Arthur ani nemluve. I'm pixilated. 8/10 ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klasická ukázka Caprovštiny. Chudák zachraňující svět způsobem, jaký by v reálném životě nefungoval ani na vteřinu. Ale, když on to Capra umí tak líbezně podat, až se člověku chce věřit, že většina lidí je vlastně dobrých a chce to jen pár velkorysých gest a spolupráce a svět se promění v ráj. Zvláštní charakter pana Longfellowa Deedse jako prosťáčka z venkova, který se nenechá sežrat chamtivým světem a svou přímočarostí přechytračí všechny podvodníky, kteří se na něj lepí. Připomínal mi Karotku z Úžasné Zeměplochy. I když ho Cooper zahrál dobře, tak na můj vkus byl až moc mužný, zajíkavý chlapecký James Stewart by se mi v roli líbil víc. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre dospelých s enormnou snahou idealizovať kladného hrdinu može pripadať ako naivný čin, ale v časoch bezcharakterných hajzlíkov, ktorí sa chcú nažrať z cudzieho, je príjemným spestrením. Z tohto pohľadu je Caprova komédia nadčasovým dielkom a hoci nepatrí medzi jeho najlepšie filmy, oplatí sa ho vidieť. Gary Cooper ako jednoduchý mladík z malého mestečka je prototypom čestnosti, ľudskosti, aj tej dobrosrdečnej naivity je ideálnym predstaviteľom a svojej úlohy sa zhostil na výbornú. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Longfellow Deeds ~ zcela univerzální příklad někoho, kdo má v sobě, abych tak řekl, "příliš přírody", kdo je tak trochu "pixilated" (odchován skřítky) ~ někoho, kdo je skrnaskrz čestný, přímý, upřímný, lidský, spontánní, kdo se vůbec, ale vůbec nebrání hře (ostatně, sám hraje na tubu, skládá básně); pro mnohé jistě (zranitelný) prosťáček boží ~ učiněný Candide, nevinnost sama!, při tom ale příčetnější než kdokoli jiný a vnitřně svobodný k tomu. Nepřekvapivě jej mají v oblibě zvířata (již úvodní Deedsův nástup na scénu je doprovázen radostnou reakcí psa). Obdivuje se velkým postavám minulosti, těm zářným příkladům amerického snu. Při jedné příležitosti dokonce cituje Thoreaua ~ ano, toho advokáta všeho divokého a nespoutaného! (Kdo bez donucení cituje Thoreaua?) Zkrátka a dobře, už předlouho mě žádná filmová postava tak upřímně a ze srdce nedojala svou nezkažeností a prostou krásou prostou všech rafinovaností. Odít se tak do rubáše deedsovské skromnosti, nezištného zájmu o druhé, dětského nadšení... Kdo by o tom alespoň jednou nesnil? ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Harry Cohn byl ze začátku proti obsazení Jean Arthur do hlavní role. Režisér Capra nakonec Cohna přesvědčil tak, že trval na tom, aby se Cohn zaměřil na její hlas, nikoliv obličej. (Trainspotter)
  • Podle zpráv Motion Picture Herald, byl film zakázán v Německu a to údajně proto, že v něm nehrají árijští herci. (Trainspotter)
  • Jean Arthur neviděla film až do roku 1972, kdy ona a Frank Capra byli pozváni na festival, kde se Úžasná událost promítala. (Trainspotter)

Reklama

Reklama