Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Satira o viktoriánské Anglii v době války ukazuje v plné nahotě rozdíly mezi aristokracií a nejnižšími společenskými vrstvami. Herecký koncert Vanessy Redgrave a Johna Gielguda. Během neblahého nasazení britských jednotek v Balaklavě během Krymské války byli věrní vojáci, kteří slepě poslouchali rozkazy, posláni na jistou smrt. Příběh byl již předtím čtyřikrát zfilmován, zde však tvoří vlastní událost pouze jakýsi dodatek k hlavní zápletce. Snobští aristokraté a neúspěšní kariéristé spolu s nabubřelými aristokraty rozhodnou o 600 mužích, kteří jsou tisíce kilometrů od domova. Filmem proniká otevřeně protiválečný a satirický nádech, což graduje zejména, když se neschopní generálové mezi množstvím mrtvých těl přou o to, čí je to vina. Působivě jsou též zobrazeny vlastnosti jako fanatismus, odhodlání a slepá podřízenost, které způsobily smrt stovek vojáků. Snímek se může také pyšnit skvělým hereckým obsazením, jemuž dominují Trevor Howard, John Gielgud a Vanessa Redgrave. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkritičtějších anglických režisérů Tony Richardson se ve svém snímku zabývá katastrofálními důsledky neschopnosti a chybných kroků vojenského velení. Film se v sobě snaží zachytit a zcela otevřeně ukazuje reálné události které již za zmíněné Krymské války vedly k tragickému zániku celé jedné brigády britské lehké kavalérie. Vedle hlavního herce Trewora Howarda, jsem si také všiml že zde vystupovali i obě hlavní hvězdy Antonioniho Zvětšeniny , Vanessa Redgrave a David Hemmings. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kritická a historicky mnohem věrnější verze událostí a vylíčení aristokratického blbství oproti nesmyslu s Errolem Flynnem. Ti, kdo očekávají dobrodružství a hrdiny bez bázně a hany budou trpce zklamáni, což je asi důvod nízkého hodnocení. Skvělé výkony, nadhled a otevřená kritika britské tradice proti holé skutečnosti. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Britská záležitost každým coulem. Navíc s notnou dávkou sebekritiky i ironie o tom jak to všeobecně chodilo v britské armádě a jejím nejvyšším velení v devatenáctém století. Bohužel, podobné neshody, rivalita velitelů i stupidita se objevila i za druhé světové války... Vždy však na to doplatili muži v poli. Vysoce hodnotím animované předěly v příběhu, včetně úvodních titulků. Jinak se jedná o velmi kvalitně zpracovaný historický velkofilm. Milovníci kavalérií si užijí své! Samozřejmě nelze opominout výkony Howarda, Hemmingse (ano je to ten ze Zvětšeniny) ad... Komu se snímek líbil, doporučuji shlédnout i Lehkou jízdu. Ta je také o lehké jízdní avšak již za I. světové války. * * * * ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Krymská válka, polovina 19 stletí. proč by se právě tam a tehdy projevily nedostatky lidí z aristokracie a klady lidí s malými možnostmi, malými prostředky pro život? Pěkná pohádka, kterou vyvrací L.N. Tolstzoj svými skvělými zápisky o Krymské válce. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,RIEŠENÍM VOJNY JE IBA DOBRE BOJOVAŤ. A KEĎ SA BOJUJE, JE NAJLEPŠIE BOJOVAŤ NA SMRŤ." __ Aj napriek hodnoteniu 59% , je tu mnoho komentárov, ktoré tento film oceňujú 4* hviezdičkami. Daní užívatelia tak podľa všetkého dostali to, čo aj čakali a možno film videli v pôvodnom znení alebo s iným dabingom než je na MGM. Nedá mi nedodať, ako si cením túto TV stanicu, hlavne jej snahu vysielať mnoho starších zabudnutých filmov, ktoré by sme inak vďaka súčasným trendom našich TV staníc zrejme nikdy nemohli vidieť, no keď už sa robí dabing k nejakému filmu, nemôže byť aspoň solídny, keď už nie na profesionálnej úrovni. Predabovanie celého hereckého ambasáblu dohromady možno 10 ľudmi je vo výsledku ešte zúfalejším a strašnejším počinom než je tunajší finálny jazdecký útok. Späť však k filmu. Ten má slušné herecké obsadenie, dobrého režiséra a za zlú nemožno označiť ako výpravu, tak aj vizuálnu stránku (oceňujem najmä karikatúrne vstupy do deja, ktoré by takmer vydali na samostatný animovaný film), predsa mu však dávam skôr nelichotivé hodnotenie a príliš na tom meniť nemôžem. Zo začiatku sa aspoň z môjho pohľadu jedná o priam nehoráznu nudu a vlastne nič dôležité pre ďalšie napredovanie sa tam nedeje. Tešil som sa aspoň na druhú polovicu, ktoré už obsahuje vojnové ťaženie na Krym, no ani tu to nie je žiadna sláva. Richardson tu postup vojsk sníma často z veľkých celkov čím vie snímke dodať až monumentálne rozmery, samotnú akciu však príliš točiť nevie a výsledok zodpovedá skôr chaotickému estrádnemu mávaniu šabličkami. Čo je však dôležitejšie, nevidím nejaký zmysel celého tohto počinu. Príčiny samotného konfliktu tu príliš objasnené nie sú a vyžaduje sa tu pomerne značná divácka znalosť (britskej) histórie. Povedal by som, že viac než o dokumentáciu predkladaných udalostí, tu išlo skôr o kritiku pomerov v armáde, ktoré sú v určitom zmysle stále nemenné. Možno, ak by som film videl v pôvodnom znení ocenil by som aspoň herecké výkony, i keď ktovie, takto nie je naozaj čomu tlieskať. (75. hodnotenie, 10. komentár k filmu) ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Smutný den, až armádě budou velet muži, co vědí až moc dobře, co dělají." Nikoliv tak docela válečný film, ale spíše sonda do společenských vazeb dobové Británie na příkladu vojenského prostředí, tedy nám tolik blízká švejkovská paralela. To vše s tradicí dávkovaného, odlehčujícího ostrovního humoru (včetně animovaných pasáží - Zeman, M.Pythons), mnohostranně pestrou kompozicí, poetikou, neokázalým herectvím řady vedlejších rolí. V celkovém vyznění přesná střelba na dysfunkce rituálního řízení a strnule konzervativní společenské stratifikace, aktuálně pak dokonalý popis současného světa s všeprostupující nekompetencí a nezodpovědností (bankovní sektor, vnitřní i zahraniční politika) a idealismem na druhé straně. To vše shlédnuto v době aktuálního dění v okolí Sevastopolu a západního angažmá v islámském světě. Déja vu 1853-56. ()

sator

všechny recenze uživatele

Film byl nadabován česky, režii měla Olga Walo. Ta vzpomíná na příkaz vystřihnout všechny krvavé scény, čímž se film zkrátil na 47 minut. Ve finále emigroval přestavitel hlavní role Jan Tříska, takže film nebyl odvysílán. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak saitra, jak těžká obžaloba systému založeném na stavovských rozdílech, kde aristokrat je vše, byť by byl totálně neschopný a kmán je nic, byť by byl génius. Tak to v životě chodí. Bohužel často i dnes. Z tohoto hlediska je snímek hodně nadčasový. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tony Richardson je příšerný babral a tohle byl snad jeden z nejhorších historických filmů co jsem viděl. Teoreticky vypráví o zpackaném britském tažení v krymské válce v 19. století. V praxi se drtivou většinou filmu vůbec nic neděje. Nesympatické postavy řeší nesmysly typu láhev od piva na snobském večírku, melou kraviny a to vše režisér sleduje s absolutním odstupem a nezájem. Stejným způsobem funguje i tažení na Krymu, bez zájmu, bez emocí točené dialogy co nedávají žádný smysl a celé to vrcholí absolutní neschopností velení a krvavým masakrem. Asi to měla být satira a kritika neschonosti důstojníků, ovšem satira by měla být vtipná a měl by ji točit někdo, kdo ovládá pravidla žánru. Jinak nepomůžou ani známí herci a obrovský kompars. 1* za relativně slušnou finální scénu a za překvapivě povedené animované předěly. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Epizoda z Krymske valky, kdy se brigada britske jizdy nechala bez mrknuti oka pobit v nesmyslnem utoku, narizenem idiotskymi veliteli. Velmi kousave a kriticke vuci viktorianske Britanii, podporeno vybornymi vykony vsech zucastnenych. Pokud ale chcete videt oddychove dobrodruzstvi, sahnete radeji po verzi z roku 1936. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Najneslávnejší jazdecký útok v histórii v pôsobivo výpravnom a zároveň otvorene zosmiešňujúcom a v podstate protivojnovom filme (oproti staršej, dobrodružnejšej a naivnejšej verzii s E. Flynnom). Obludnú nádheru tohto útoku dokonale vystihol svojím nesmrteľným výrokom (a tak mu vystavil vhodný epitaf) francúzsky generál Bosquet, ktorý tento útok sledoval z blízkych pahorkov: "C’est magnifique, mais ce n’est pas la guerre: c'est de la folie." (Je to nádherné, ale nie je to vojna: je to bláznovstvo.) Zo 673 mužov účastniacich sa tohto útoku bolo 278 zabitých alebo zranených, pobitá alebo ťažko zranená zostala na bojisku ležať aj polovica britských koní. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, hoci pomerne málo známy snímok, ktorý sa s trochou satirického nadhľadu zameriava na spoločenské pomery v armáde v časoch viktoriánskej Británie. Skutočnosť, že sa vo vtedajšej dobe ľudia naozaj chovali ako totálni idioti je dosť zarážajúca. Tomuto filmu nemožno uprieť istú nadčasovosť, nakoľko na rozdiel od iných dobových historických filmov neponúka typické hrdinské klišé, ale vyznieva skôr kriticky. Dej filmu však plynie dosť pomaly a nejaké výraznejšie dejové posuny prídu len v závere. Aj tej pravej vojnovej akcie je tam dosť málo, hoci na útok ľahkej brigády sa teda pozerá naozaj dobre. Herci sú vcelku dobrí. 60%. ()

Sympy 

všechny recenze uživatele

Na film sem se těšil,měl úžasný tedy pro mne potencionál.11.husarský pluk,už začátek s výcvikem nových rekrutů mě těšil a napovídal že to bude fakt něco. Avšak nakonec se z toho vyvinul epos o stupiditě a nafoukanosti důstojníků a pohlavárů,což mě mrzí. Za zmínku stojí závěrečný útok kavalerie,za to ty dvě hvězdy!! ()

Pucmeloud 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu se mi ihned vybavilo staré vojenské pořekadlo: " Tam, kde končí lidská debilita, začíná vojenská genialita". Když se k tomu přidá senilita, snobství a blbství, jsou důsledky často katastrofální....historie válek je, bohužel, plná takovýchto "velkých válečníků". A to i na straně vítězů. Řemeslně velice dobře udělaný film, bojové scény mají dynamiku a spád, působí velkolepě a realisticky. Nezklamala celá garnitura herců, film je tématicky tak trochu Hlava 22. Někdy nevíte, jestli se máte smát, nebo brečet nad lidskou blbostí. ()

nauru 

všechny recenze uživatele

Filmu jse téměř díky hodnocení bál. Ale byl jsem nadšen.Myslí,, že spousta lidí film nepochopilo, proto takové nízké hodnocení. Nebyla snaha ukázat bojové scény a svižnost rozhodnutí vojevůdců, což mnozí jistě u válečného filmu očekávali. Musíme se dívat do historie, krymská válka byla celá jedna velká fraška. A přímo ona zmíněná bitva, bylo skutečně nedorozumnění v příkazu, co má lehká kavalérie dělat. Cílem bylo ukázat nabubřelost aristokratických generálů v tehdejší Anglii, což se povedlo na výbornou. ()

BGH 

všechny recenze uživatele

Film me bavil, i pres svou delku nenudil...a 4 hvezdicky davam zejmena za realie (kralovska jizda je proste nadherna!) bez PC efektu! Kdyz utoci jizda, tak utoci jizda, nikoli programatori...proste parada pro oko! ()

Reklama

Reklama