Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Aky 

všechny recenze uživatele

Filmařské profese téma zřejmě zvládly beze zbytku. Jenže mi to přišlo celé nějaké chladné a vypočítané. Nebylo komu fandit, hudba sama o sobě zajímavá se chvílemi prosazovala na úkor všeho ostatního, zápletky včetně závěru mi přišly neostré, mdlé, bez opravdových nápadů. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem až do závěrečných titulků nepochopil oč jde, proč si režisér zvolil tohle téma, kdo je kdo, kontexty situací. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dva až pět prakticky stejných mladých mužů hraje dva až pět běžců. Bez pokrývky hlavy se mi dařilo odlišovat židovského atleta, pokud byl snímám v detailu. Film nedrží pohromadě, nemá žádnou osu příběhu. Bylo mi jedno, kdo zvítězí, což nebylo dáno pouze tím, že si byli všichni tak strašně podobní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chariots of fire je klasicky strihnutý športový film so všetkými klišé, ktoré k tomu patria a bez ktorých by to jednoducho nebolo ono. Vangelisova nadpozemská hudba znova vyvoláva dojem, že sa pozeráme na niečo monumentálneho a artového a znova tomu tak nie je. Mne to nevadí, športový film predsa musí končiť veľkým závodom a veľkým víťazstvom. Inak by sme boli sklamaní. A navyše sa dozviete niečo o histórii a dobových reáliách olympijských hier. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Použil bych zde slovo nuda, kdyby se film alespoň z části nudě přibližoval. Film byl daleko za ní a od odpadu ho nezachránila ani výborná hudba. 2x usnout během jednoho filmu se mi dlouho nepovedlo. Nesympatické postavy. Stupidní kamera. Příšerně moc nudný děj, který stál na místě. Myslím, že k tomu už není potřeba nic dodat. Kdo mi nevěří, ať se na film podívá. Předtím však vřele doporučuji dát si minimálně šálek velmi silné kávy. Přesto však nemohu zaručit, že film zdárně dokoukáte až do konce. Osobně jsem měl šálky dva... ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Ohnivé vozy jsem chtěl vidět především kvúli Vangelisově hudbě (přičemž mi přijde, že ta je to jediné, co dodnes z filmu přežívá). Ać jde o film sportovní, velkou úlohu v něm hraje právě hudba (ať už instrumentální soundtrack, nebo pasáže z Gilberta a Sullivana, anglikánské chorály (nevím nakolik se zpěvníky Church of England a Church of Scotland liší), do toho samozřejmě všemožné státní hymny a dokonce i Tallis (Spem in Alium). Co napsat na závěr? Sportem ku zdraví... a trvalé invaliditě:-P ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Psychoplogická studie dvou odlišných charakterů vetkaná do dramatického sportovního souboje... nádherná hudba, která dokonale doplnuje vyprávění, ale současně ho převyšuje... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velkolepé zpracování běžeckých závodů s výbornými herci a legendární hudbou. Bohužel tempo výprávění je příliš vlažné. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Dnes (do značné míry neprávem) pozapomenuté sportovní drama, jež nezačíná a nekončí pouze u konstatování velikosti lidské vůle, ale mnohem komplexněji nastiňuje otázky motivace, přesvědčení, důstojnosti, svědomí a ceny, kterou jsme ochotni zaplatit za vítězství. Kromě zručné režisérské práce stojí za povšimnutí i kvalitní herecký výkony, především dvou charismatických protagonistů a kultovní Vangelisova hudba. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nadčasová Vangelisova hudba tu s námi zůstane napořád, ta totiž narozdíl od filmu samotného žádným způsobem nevyčichla. Působí to na mě spíš jako draze natočená propaganda britského ministerstva sportu, která mě ani jednou nevtáhla do děje a nutila mě jenom pasivně přihlížet. Bez emocí, bez zájmu. Unylá režie a plochý scénář tomu jenom napomáhají. Sportovní filmy mám rád, ty ale mívají zajímavé charaktery, kterým můžu fandit. Tady mi byly úplně jedno, jestli hlavní hrdina 10 metrů před cílem zakopne. No nic, tak třeba příště. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejznámějších a nejikoničtějších filmových melodií vs. průměrný životopisný film s nezáživnou dramaturgií, zejména v jeho chaoticky odvyprávěné první polovině. Vyobrazení charakterů na mě působilo podivně chladně a neosobně a kluky jsem od sebe začal pořádně rozlišovat až někde za polovinou stopáže. Druhá část na olympiádě je už pak výrazně lepší. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Připomínalo mi to Rockyho v běžeckém podání. Abrahams tvrdě trénoval, aby porazil soupeře. Z životopisného pohledu zdařilý kousek, ale z mého nic výjimečného. Rozhodně nic, čemu bych dala Oscara. Jedině za tu hudbu. Jelikož jsem ke konci už jen odpočítávala minuty, nemohu říct, že bych film celou dobu hltala plnými doušky. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapuje, že tento film dostal 4 Oscary. Ne proto, že by byl špatný, ale hlavně mě udivuje, že Američané dokázali ocenit takovýto silný příběh (ač jsou na dojímavé příběhy specialisti) ještě k tomu britských atletů. Co mi však strašně vadilo byly zpomalené záběry, navíc někdy i několikrát opakované. Ještě pro upřesnění, Eric Liddel zemřel na mozkový nádor. 8/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nikdy neodpustím akademikom ( alebo rovno jeho tvorcom ? ), že tento priemerný snímok uprednostnili pred Spielebergovou genialitou menom DOBYVATELIA STRATENEJ ARCHY. Film sám o sebe nieje až tak zlý, no určite nieje Oscara hodný a z priemeru vytŕča len majstrovský Vangelisov hudobný doprovod a zopár efektne natočených scén bežeckých závodov. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Film o lásce ke sportu.. bohužel slavnou úvodní scénu celý film nepřekoná, což je opravdu škoda. Místy je film trochu utahaný a upovídaný a sportovní scény nejsou dechberoucí nebo jakýmkoli způsobem zajímavé. Takže proč čtyři hvězdy.. protože i přes to všechno špatné je cítit síla sportovního ducha. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s ostatními "sportovními" filmy je tento uplně jiný... Těžko to budu popisovat, musí se to vidět. Ale rozhodně to je velký zážitek. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zatím hodnotím třemi hvězdami, protože jsem, upřímně, na tomto filmu nenašel nic, co by ho vytáhlo nad průměr. Přiznám se ale, že je zapsán na mém seznamu "filmů, co si někdy musím pustit ještě jednou"; projekce kolem třetí hodiny ranní tomuto klidnému dramatu moc nesvědčila. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem: Vangelis! Pravdepodobne nejlepsi filmovy skladatel vsech dob to roztaci ve vsi parade, jeho hudba je zdaleka nejlepsi element celeho filmu a 2* jsou ziskane jen diky nemu. Co ten zbytek? Bida! Cekate strhujici zavody? Zapomente! Dockate se jen hnusneho britskeho prostredi, nesympatickych charakteru a nudnych dialogu. Dalsi z pripadu, kdy soundtrack ma mnohonasobne vetsi hodnotu, nez samotny film. Obcas jen nevericne cumim jak to vlastne ti britove delaji, ze nataci tak nesnesitelne nudne sracky viz. nedavny The King's Speech (oba tyto filmy ziskaly shodne po 4 Oscarech vcetne nejlepsiho filmu!). Nemuze za to jen jejich neposlouchatelny akcent, musi v tom byt neco vic, neco odporneho jiz v zarodku. 4/10 ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama