Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Výborné športové zábery a adaptácia do historickej doby. Čiže kulisy, kostýmy a rekvizity sú okulahodiaci dotvorené do výstavbového receptu. Tie spomínané obrazy stop-motion, spomalovačky atď, vyvolávajú väčšinou vhodné precítenie športového a osobného šťastia. Pri samotných pretekoch si to človek častokrát ani neuvedomí, sleduje závod a maximálne je vo vytržení, pokiaľ nepríde na nudu. Lenže ten proces je príliš rýchly alebo príliš pomalý. Tento atletický systém natáčania je dobrý a dopomáha mu hybridný strih či parametrické uhly. I keď cynik by odpovedal, že mu to pripomína nechcenú paródiu, nevyjadrujem sa. Horšie je to s obsahovým konceptom, ktorý veľmi nápadne pripomína oné preteky: štart-cieľ. Tým štartom sú nejaké jednoduchšie zápletky, narážky a predznamenania doby (v tomto prípade židia a vzrast potenciálneho európskeho extrémizmu). Cieľom je samotná púť a výsledky, ktoré má priniesť. A tu naráža kosa na kameň. Ináč je to celkom v pohode, záver časovo a umelecky skáče, dobre sa na to pozerá. Len nemajte zbytočne vysoké nároky. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jak sportovní filmy nemusím, tak tohle by šlo. A nejen kvůli Vangelisově hudbě, která se popravdě řečeno omezuje na jeden nebo dva ústřední motivy, které ke zbytku filmu pasují jako pěst na oko. "Ohnivé vozy" nejsou jen prostou oslavou sportovního soutěžení - představují zajímavou třenici mezi amatérskými a profesionálními ambicemi, najdete zde všechny klasické žánrové motivy cesty k vítězství, ale taky velmi přirozeně napsané a zahrané postavy. Plus dobová atmosféra. Krása. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já si z toho filmu nebudu pamatovat nic jiného než hudbu a ty nádherně zpomalené záběry na běžící lidské tělo, ale i kdybych si měl pamatovat jenom to, tak ten film stál za to. Tady jsou hudební a vizuální stránka tak vyvážené, že prostě nemůžu jinak - film jsem si užil a bavilo mě se na něj dívat a poslouchat ho. Vangelis je syntezátorový génius. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o Vangelisův proslulý soundtrack, znám ho již bezmála třicet let. Představuje okamžik, kdy uzavřel hledání svého stylu, definitivně se vzdal dříve naznačovaných uměleckých ambicí a stal se dobře vydělávajícím profíkem. --- Film sám jsem naopak dnes viděl poprvé. A zřejmě naposledy. Ne že bych neviděl porci solidního filmařského umění, zaujala mě výprava, kostýmy a kamera, ale příběh jako takový je slabý. Je mi fakt jedno, kdo v roce 1920 uměl rychle utíkat, a všechna osobní dramata těch sportovců a jejich blízkých na mě působila mělce a banálně. --- Tak například, ten Žid pociťoval rasové odcizení? A vyskytuje se snad ve filmu jediná scéna, kde by kvůli svému židovství autenticky trpěl? Ne. Tak kde zůstal zdroj jeho vášně? Někde mimo příběh? V tom případě je to scénáristická chyba jako hrom. --- Neviděl jsem nic obecně lidsky hodnotného. Mnoha lidem se při podívané na sportovce snad zrychlí puls. Mně ne. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Film odehrávající se v dobách, kdy se mezi pojmy "sport" a "prachy" ještě nedalo položit rovnítko. Nemůžu si pomoct, ale OHNIVÉ VOZY mi přišly dějově příliš rozbité (málo styčných bodů dějových linek Harolda a Erica) a Vangelisova hudba (na kterou jinak nedám dopustit a ústřední téma z tohohle filmu bych si klidně nechal hrát na funuse) mi tady příliš neseděla. Je až příliš výrazná. (528.) ()

Derek 

všechny recenze uživatele

prekvapujuci vitaz oskarovej noci sa do filmovej historie zapisal hlavne vdaka Vangelisovej hudbe. Hugh Hudson ktory bol hlavne reziser reklam a v televizii si za svoj debut vybral skutocny pribeh dvoch bezcov ktorych okrem lasky k behu toho prilis nespajalo. Hudson svoje skusenosti z reklam a Vangelisovu hudbu zurocil hlavne pri momentoch ktore akoby vypadli z videoklipov (bezecka priprava, beh na plazi alebo i trening americkych sportovcov). pacilo sa mi i jeho riesenie ako divakovy sprostredkovat a zatraktivnit beh na 100 metrov, ktory konci po 10 sekundach. dejovo to vsak na dvojhodinovu dlzku prilis pestre nie je (oskar za scenar!) a tak sa film obcas hluchym miestam a naivite v niektorych momentoch nevyhne... ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : "Vatikánsky zoznam" (vznikol v roku 1995) - zaradené v sekcii 'Morálne hodnoty' ◘◘◘◘ BAFTA 1981 - Najlepší film ◘◘◘◘ MFF Cannes 1981 - Najlepší herec vo vedlajšej úlohe (Ian Holm), Špeciálne uznanie ekumenickej poroty ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jak sport aktivně nevyhledávám (a v podstatě ani pasivně), tak sportovní dramata přímo zbožňuju - nevím, jak je to možný, ale co mi u fotbali v televizi připadá jako trapný piňožení 22 maníků za jednou merunou, to ve mně v dobře natočeným filmu dokáže vzbudit neskutečný nadšení pro věc. Tady to měl rejža jednodušší, protože atletiku miluju i normálně, takže když k tomu přidáme skvělý výkony neokoukaných herců, nádhernou Vangelisovu hudbu a oproštění se od klišé typu absolutní klaďáci versus absolutní záporáci, jakož i perfektní vizuální stránku (a to střih obvykle vnímám jen tehdy, pokud stojí úplně za houby, nebo naopak pokud je geniální), neskutečnou energii, která z filmu sálá tak intenzivně, až se sami chcete rozběhnout, a hlavně ústřední úvahu, která v podstatě vede všechny lidský skutky hodný zapamatování, byť na to lidi zapomínají, a sice "proč to vlastně dělám"? Někdo proto, že tím oslavuje boha, někdo chce být prostě nejlepší v očekávání, že se tak ospravedlní před všemi, kdo mu působí životní ústrky. Krásný a nezapomenutelný... ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý film, ktorý zachytáva skutočné udalosti zo života úspešných športovcov. Paradoxne som mala pocit, akoby samotný šport nebol ústredným motívom filmu, ale skôr myšlenka, že (aj) vďaka športu a silnej vôli si dokáže človek vypestovať tie najväčšie ľudské hodnoty. Pekné a nezabudnuteľné aj vďaka krásnej hudbe. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený dobrý příběh,se spoustou nenápadných odboček a narážek (židi,skoti,pokrytectví,....a je to běhání fakt tak důležitý?) s až neskutečně profláklou Vangelisovou hudbou. Vynikající filmová záležitost.(snad jediný ,,sportovní" film ,který jsem dokoukal do konce,-v tomto případě bezproblému) ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý sice trochu patetický film, který obohacují výkony neokoukaných a málo známých herců (Cross, Charleson). Jediná celebrita Ian Holm se opět blýskl, role neurotických rtuťovitých chlapíků je mu prostě šitá přímo na míru. Zpomalené záběry, často používané ve filmech se sportovní tématikou, působí do značné míry jako klišé, tady ovšem za účasti čarokrásné Vangelisovy hudby vytvářejí neuvěřitelný dojem dramatičnosti a statečnosti. A ty reálie – jako by sama pařížská olympiáda vystupovala z obrazovky, stávala se reálnou a divák se jí přímo účastnil… Lepší 4 hvězdičky. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Klasika – Koloniální Anglie v nejlepších letech, vynikající Ian Charleson, krásná výprava a skvělá hudba. Tohle prostě funguje. Akorát příliš nerozumím tomu názvu. ()

Necron 

všechny recenze uživatele

konecne jsem se k tomu dostal - krasny film o behani, pratelstvi, gentlemanstvi, cti a stare dobre anglii. soundtrack od vangelise to jen podtrhnul. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si k tomu nenašel cestu. Ale ta myšlenka o síle lidského ducha tam byla. Navíc okořeněná nádhernou muzikou, Vangelis si svou oscarovou sošku zasloužil. ()

Numinek 

všechny recenze uživatele

Někdy tomu dám ještě jednu šanci... ale jinak to prostě nebyl můj šálek čaje, trochu moc postav (napodruhý už v nich snad přestanu mít zmatek) a někdy jsem měla dojem, že tam jde víc o náboženství než o sport... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Parádní téma, které ovšem dojíždí na rozplizlost děje a debilní náboženské kecy, které ničemu nepomáhají, jenom všechno brzdí. Přitom prostředí a zpracování stojí za to, takže mě moc mrzí, že se stopáž nepodařilo utáhnout nějakým lépe vystavěným obsahem a emocemi. 60% ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Dobrá hudba, zpočátku slibný příběh, a nakonec pro mne bohužel jenom taková prosezená nuda. Škoda. Od oscarového filmu jsem tak nějak čekal více. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Chariots of Fire se mi dlouho vyhýbal, ale když na Vánoce běžel v televizi, tak jsem se podíval. Sportovní filmy mám rád, ale tenhle mě upřímně dost nudil. Styl vyprávění mi vůbec neseděl a i když po tom příběh úplně volal, tak naprosto chyběli emoce při vítězství hlavních hrdinů a vážně nechápu, jak se něco takového stane. Já myslel, že to dokáže vyvolat každý sportovní film naprosto automaticky. ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama