Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

laik_60 

všechny recenze uživatele

K filmu ma prilákala známa Vangelisova melodia , za ktorú bol film ocenený Oskarom. Bola síce iba krátko ale stálo to za to. V dvojhodinovom filme bolo toho veľa, atmosféra Cambridgu, dokonca náznaky antisemitizmu (" meno Abraham svedčí o tom , že sa asi neprihlási do kostolného speváckeho zboru" konštatoval rektor univerzity), športové zápolenie, osobné "dilémy" , spupnosťa pokrytectvo športových funkcionárov , a to všetko podporené dobrými hereckými výkonmi. Film vychádzal zo skutočných udalostí, miovníkom historických a športových filmov treba len odporučiť. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Olympijský sen o medaile je silný, ale film ma nedokázal až natoľko nadchnúť, hlavne uvodná predstavovacia hodina bola trochu sterilná. V druhej polovici sa to výrazne lepší. Pritom mu nechýba dobré spracovanie, fajnové britské obsadenie (Holm, Cross, Davenport, Gielgud,...) a v neposlednom rade aj Vangelisova kultová hudba, ktorá sa vyníma predovšetkým pri behu športovcov pozdlž mora. Športové výkony má ale radšej reálne. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Film rozhodne nie je zlý. Ale má v sebe množstvo minichýb a keď ich je tam priveľa, vadí to. Živým príkladom je Vanglisova legendárna hudba, ktorá síce je dokonalé hudobné dielo, no ako filmová doprovodná hudba je nanič, vzhľadom na fakt, že na seba strháva prílišnú pozornosť. Vangelis nebol FILMOVÝM skladateľom a tu je to vidno... ()

sator

všechny recenze uživatele

Název filmu je inspirován větou "Přines mi můj ohnivý vůz" z básně Jerusalem Williama Blakea a je součástí britské hymny.  Báseň zhudebnil skladatel Hubert Parry sto let poté, co ji napsal Blake. Měla zvednout náladu lidem během temných dnů první světové války. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Tak britské, jak jen může film o sportovcích být, zároveň sympaticky své a nesympaticky upjaté; hoši (a děvčata) jsou víc za typizované ikony než za živé lidi, náboženské otázky se řeší tak moc a tak konzervativně, až se tím odcizuje to vřelé a inspirativní, forma je aristokraticky precizní až k sebeshlíživosti, hudba úspěšně maskuje neprokreslenost většiny charakterů (zaplať JHVH za zarputilého Abrahamse) a jen prostřední hloubku myšlenek. Na druhou stranu, na tom pojetí sportu jako cesty osobního rozvoje s minimálním komerčním cirkusem okolo, na dobových obrazech olympiády v málem spartánských podmínkách, na bezelstném opájení se těly v pohybu atp. je místy přece jen něco dojemného. ***1/2 ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Mně ta hudba byla okamžitě povědomá, až tady jsem zjistil, odkud a od koho hudba je. Ale že by mi film přinesl něco, co bych postrádal, říci bohužel nemůžu. Podívaná to byla hezká. Námět je samozřejmě skvělý a je tím lepší, když je podle skutečné události. Potom je to hudba mistra Vangelise. Ale celkově mi to vychází na 70%. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Atmosférický film o sportu a hlavně motivaci sportovců. Dva běžci, Angličan a Skot, žid a křesťan - oba chtějí vyhrát... !SPOILER! a vyhrajou. !KONEC SPOILERU! Sport tak nějak ustupuje do pozadí a film tak netěží tolik, co z prostředí olympijských her mohl. Místy skvělý, ale moc dlouhý a tudíž i místy nudný, film zachraňuje zajímavá kamera a především geniální, nadpozemská hudba! ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Jako atlet nemůžu jinak než za plné hodnocení. Filmů z atletického prostředí je opravdu málo, a obzvláště takhle dobrých... V dnešní době si lze těžko představit, že člověk, který má běžet 100m vyhraje na čtvrtce. V každém případě byl Eric Liddel velký atlet a zřejmě i člověk. ()

Stasz 

všechny recenze uživatele

Doba kdy se sport dělal kvůli vášni a ne kvůli penězům. Brilantní herecké výkony, kterým se dnes málokteré vyrovnají a nádherná hudba od Vangelise. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Chariots of fire je dobrým filmom, ktorý nájdeš asi len v pôvodnom znení. Drámy ma bavia len málokedy ale toto bolo fakt dobré čo sa týka sportu, beh mám veľmi rád. Hudobný doprovod od Vangelisa parádny, ale ten sa už v predviedol vo filme dobytie raja... 4* ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem je slyšela, ano, slyšela, z walkmana v roce 1985 na tehdejším jugoslávském pobřeží a také poprvé uslyšela jméno Vangelis. Na film jsem si musela ještě pár let počkat. A jakmile jsem slyšela první tóny, bylo to stejné jako kdysi. Labutí kůže a sevřený krk. Rázem v topce mých nej. Hudba neztratila své kouzlo a neztratil jej ani film. Při žádném z dalších sledování. Chariotr of Fire se nedají vidět jen jednou, je to droga, droga jménem film spojený s drogou jménem hudba. (Jen Ben Cross dnes už není takový mladíček jako kdysi. Ale Žid, mám takové nějaké židovské období, Amen, Pianista, teď Ohnivé vozy. Skladba za skladbou plyne jako organická součást filmu. Vangelis tehdy nebyl pojmem jako dnes a tohle byl jeden z prvních soundtracků, který jsem si pořídila. Do mého zlatého fondu tedy patří nejen film, ale i hudba. Nehledě na to, že Vangelis naplňuje mou lásku ke sborovému zpěvu měrou vrchovatou. Natočit strhující film, kde je prvoplánový běh, zpěv a Bůh, to je opravdu umění. Mravní poselství pak je věcí druhou. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Nezastírám, že to má pár zajímavých momentů (většinou ve spojitosti s hudbou), ale ty rozhodně nezachrání tento zmateně, nepřehledně zrežírovaný film s nevýraznými charaktery.Kromě parádní Vangelisovi hudby bych mohl vyzdvihnout snad jenom dobovou atmosféru, která se mi docela líbila. A to je málo - jestli tohle není nejhorší oskarový film co jsem viděl, tak bude tuto příčku minimálně atakovat. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pův. komentář 5.3.2009: Ohnivé vozy je oskarový film, který jsem jako jeden z mála ještě neviděl, protože byl prakticky nesehnatelný. Čekal jsem teda něco, co mě zarazí do židle a přinutí dvě hodiny sledovat a ani nedýchat. Bohužel Ohnivé vozy jsou jen dobrým sportovním filmem. Vangelisova hudba s legendárním hlavním motivem je samozřejmě skvělá. a jistě bavily mě tréninkové scény, moc se mi líbily zpomalované závodní pasáže a byl jsem rád, že oba hrdinové nakonec vyhráli. Asi proto, že sportovní filmy mám rád. Ale co se týče fungování jako dramatu, rozhodně mi k srdci nepřirostl ani Abrahams, který byl takový blázen, že neuměl prohrávat, ani katolický fanatik Lidell, který odmítl běžet v neděli. Chvílemi jsem se nudil, chvílemi přemýšlel, jestli nebylo lepší natočit podobný film o nějakých větších legendách (třeba Jesse Owens). Přesto se jedná o docela milý film, takový staroanglický, ale od oskarového filmu jsem čekal trošku více. Úpřimně takový Na Zlatém Jezeře by si to zasloužil více. EDIT 2024: Není moc co dodat. Vangelisova legendární a zaslouženě oskarová hudba, zpomalovačky, pár napínavých závodů a pohled do toho jak to chodilo ve sportu v roce 1924. Ale hrdinové které dokážu chápat, ale rozhodně ne milovat, místy nuda a na konci pocit pěkného, ale nijak výjimečného filmu. Oskara si rozhodně zasloužily jiné filmy - Na zlatém jezeře, možná Ragtime nebo Pevnost Apačů v Bronxu a klidně i ten Indiana Jones. ()

Pavlík 

všechny recenze uživatele

23. 01. 2012 (24.); jestli jsem dobře viděl, tak v hledišti na VIII. novodobých Olympijských hrách v roce 1924 v Paříži byl přítomen Pierre de Coubertin ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Pred blížiacou sa olympiádou v Londýne som sa nechal nažhaviť inšpiratívnym príbehom Erica Liddela, ktorý svetu ukázal, aké sú aj pre vrcholového športovca dôležitejšie veci a ideály, a že viera v Boha je vyššie než olympijské zlato. Skvelý film s prenádhernou hudbou Vangelisa a personou s vizitkou ľudskej čistoty, charizmy a vzoru. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, šeď, šeď. Jediné, co film zachraňuje jsou hudba a Ian Holm. Kdyby někdo natočil film o Emilu Zátopkovi - to by mělo zaděláno na hit. Takovýhle film by se klidně dal natočit i o severokorejských vzpěračích a emocí by to vyždímalo cca. stejně. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Pozreté v origináli po dlhých rokoch a musím priznať, že aj napriek kultovému statusu to na mňa tak nepôsobilo. Áno, Vangelis to urobili skvelo. Áno, bolo to dobovo brilantne spracované, ale tá "anglickosť" mi tak liezla na nervy, že až. Samozrejme to bolo danou dobou a nie zlým spracovaním, takže som sa cez to dokázal preniesť, ale žiaľ v dnešnej dobe, keď už existujú snímky typu Race, to je už len slabučká televízna udalosť. Až prílišná poetickosť sa jednoducho do dnešnej doby nehodí a neriešim vieru, videl som iné filmy založené na viere a zo športového prostredia a jednoducho boli lepšie podané napr. Woodlawn. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na Ohnivé vozy jsem se těšil, přeci jen vychvalovaných filmů o běhání moc není. Byl jsem ale hodně zklamaný. Silný příběh byl natočen podivně. Zpracování ve mně nedokázalo vyvolat téměř žádné emoce. Hlavní problém byl, že jsem nenavázal žádný vztah s postavami a nedokázal jsem jim fandit. Obsazení se moc nepovedlo a z počátku jsem měl problém se v postavách vyznat. Další výtkou jsou často opakované a zpomalované scény, bylo jich moc a povětšinou mě štvaly. Vidět jeden závod desetkrát, stejně jako opakovačky u finále stovky na olympiádě? Nevím, do filmu mi to vůbec nesedlo. Režisér a kameraman se asi potřebovali předvést a trochu si tu svou polívku přesolili. Je to obrovská škoda. Dávám slabé tři hvězdy a to dám ještě jednu navíc spíše za ten běh a za samotný sportovní příběh v reálu. Konkurence na Oscarech v roce 1982 byla tak slabá? ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama