Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

cab 

všechny recenze uživatele

Biograficke drama vrcholici na olympijskych hrach 1924 v Parizi, kde se maji mimo jine utkat sprinteri. Jednim z nich je Eric verici, ze jeho bezecke schopnosti jsou darem od boha a na olympiade ma nejlepsi prilezitost oslavit boha vytezstvim. Jeho sokem je anglicky zid, ktery chce vsem dokazat, ze odlisna vira jej necinni nikym menecenym. Osobni problemy a strasti v prubehu priprav jsou nakonec prekonany a ve finale se divaci dockaji krasnych a cestnych zavodu, jak by tomu pokazde melo byt. Pribeh je okorenen krasnym hudebnim podkresem od Vangelise. 60% ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Dušínovský film, který mi ale nedal týden spát. Snad v žádném jiném filmu jsem nepřijal více ten fakt, že dokážeme cokoliv, pokud do toho vložíme všechnu svojí energii. Navíc vše je výborně zahrané a jak jsem se dozvěděl přímo od režiséra, výběr neznámých herců byl jeho nápad a podle mě trefný, výkony jsou zde vynikající. To samozřejmě platí i o hudbě, která jen dokresluje jedinečnou atmosféru jak 20. let 20. století, tak jedinečnost lidského ducha. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Pekelná nuda, kterou zachraňují jen kvalitní herecké výkony. Přemýšlím, že ty 3 hvězdičky, které jsem dal, jsou možná i moc. A z čeho měl Djkoma blízko k slzám, to je pro mne záhada. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Skutocny pribeh dvoch rozdielnych britskych bezcov za dosiahnutim rovnakeho ciela s uplne odlisnymi motivaciami. Amateri vs. profesionaly, krasna hudba Vangelis a i ked tam boli aj hluchsie pasaze tak prijemny sportovy zazitok. 8/10 ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Krásný film, kterému ale nemůžu dát plný počet... Nevím čím to je, ale působí trochu odtažitě, celou dobu jsem měl pocit, že nejsem uprostřed děje, ale někde na tribuně... Tak možná proto. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Chariots of Fire nie je len o športe, a preto je to úžasný film. Jeho genialita spočíva v zameraní sa na vnútornú motiváciu postáv - športovcov. Záverečný pohľad na beh po pláži to všetko dokonale vystihuje. Montague je spokojný bežať pre beh samotný, Lindsey uteká pre radosť, Liddel pre spojenie s Bohom a Abrahams je odhodlaný dokázať všetkým, že na to má. Veľmi vkusne sa film venuje aj antisemitizmu a boju medzi láskou k vlasti a vierou v Boha. Tvorcovia tiež celkom trefne vyjadrujú, čo si myslia o povinnom "amaterizme" na Olympijských hrách nie len prostredníctvom trénera Mussabiniho, ale najmä pohľadom na tréning amerického tímu. A samozrejme, soundtrack od Vangelisa filmu tiež neškodí :-) ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zvláštní. Kostýmy přehlušující vše ostatní. Výběr herců jaksi podivný, prolínání osudů dvou běžců, tak jaksi ale beze smyslu...vyvrcholení, aby se neřeklo, nebo se spíše prostě nepovedlo. Viděla jsem už řadu sportovních filmů, tenhle byl jiný, ale moc mu to neprospělo. Byl prostě biografický a to je tak asi vše. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nesplnilo to má očekávání, jedná se o normální snímek se sportovní tématikou, který v rámci svého žánru nijak nevybočuje a je naopak natahován ke dvěma hodinám. Ano je to silný příběh, ale to většina sportovních osudů. Oscara si to teda nezasloužilo ani náhodou. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Film ,jaký se dnes již netočí. Nádherná hudba ,která zazněla i na otevíracím ceremoniálu na hrách v Londýně (2012). Příběh sportovců,kteří ještě nezávodili pro peníze. Snad někdy vznikde film o tzv.Super Saturday .....90% ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná nezáživnosť, korunovaná ešte aj anglickou aristokratickou škrobenosťou a strojenosťou. A aby toho nebolo málo, celé je to ešte popretkávané snobskou hrdosťou britského impéria, patriotizmom a otravným svätuškárstvom. Asi jediné, čo je na filme dobré, je krásna hudba Vangelisa, ktorá ale akoby bola z úplne iného filmu. Medzi množstvom nevýrazných hercov vyniká len výborný Ian Holm, postavy som si celý čas plietol a ich osud mi bol v podstate ukradnutý. Navyše ich motivácie mi pripadali značne hlúpe, nijako som sa s nimi nedokázal stotožniť. Ak niekto hlboko verí v boha, to dokážem bez problémov pochopiť. Ale ak si ten človek myslí, že svojim víťazstvom na olympiáde nejako boha poteší, to už hraničí s absurditou. To množstvo Oscarov je pre mňa záhada, film zrejme musel poriadne zostarnúť. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Prostě krása - tak lehce a přitom napínavě natočené a hlavně s velkým nadhledem a poselstvím, že sport je opravdu jen zábava, která má v člověku probouzet to dobré a ne ho nutit vítězit za každou cenu... Ještě jednou bych prosil... :) ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Britske oscarove drama. Na Kralove reci je videt, jak je strizena podle stejneho vzoru. Ale i tak je to velmi pusobive... ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Hudbu zná téměř každý, ale film jen málokdo. I kdyby jste si toto pustily ihned po dvanácti hodinovém spánku, tak vám hlava stejně bude padat únavou. Nevím jestli jsem v životě viděl film, o kterém bych mohl říct že je nudnější než tento (pro mě absolutně nepochopitelný) oscarový snímek. ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Krásne natočený a miestami priam až prekvapivo strhujúci príbeh so skvelými hereckými výkonmi, pri ktorom som sa ani na sekundu nenudil. Vangelisov majstrovský hudobný doprovod snáď ani netreba komentovať. Až mi je ľúto, že som sa k tomuto kúsku nedostal skôr. ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Ano, je to čistě o nezdolnosti, píli a vůli. Vangelis tomu dává tu správnou korunu a ideje jsou čisté. Podobné filmy: Kokosy na sněhu ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Historický film z doby, kdy produkce tolik netlačila na výslednou podobu díla. Nenajdete zde tak žádná klišé, žádné přesně řezené události děje, film si plyne, jak chce, občas odbočí do naprosto slepé uličky, aby se pak vrátila zcela jinam, než byste dnes čekali... Něco mezi nezávislým filmem, historickým velkofilmem, divadelním dramatem a sportovním filmem s uchvacující hudbou Vangelise. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Chladné konzervatívne Anglicko, plné tradícií, cnosti, hrdosti v medzivojnovom období sa stalo kulisou k športovej dráme dvoch skvelých bežcov. Ian Holm v tradičnej roli mentora a radcu a podmanivá Vangelisova hudba sú však nakoniec to, čo vám ostane v pamäti. A možno výrazná tvár Bena Crossa, ktorý v jednom zo svojich prvých filmov zrejme dosiahol svoj vrchol kariéry.. ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama