Reklama

Reklama

Příběhy starých hospod - Série 1 (2023) (série)


Jižní Čechy (S01E05)

(epizoda)
Česko, 2023, 26 min

Scénář:

Kateřina Lhotská

Kamera:

Jakub Kolář

Hrají:

Josef Polášek (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

V putování po hospodách napříč jižními Čechami jsme mimo jiné zavítali na Třeboňsko. Tam zanechal nesmazatelnou stopu rybníkář Jakub Krčín, který tady v 16. století založil rybníky Svět, Rožmberk, a pozor, netušili jsme, že tato výrazná osobnost, všeobecně spojená s rybníkářstvím, se vyjímala také v pivovarnictví. V samotném centru Třeboně stojí jeden z nejstarších domů, dnes hotel Bílý Koníček, původně lovecký zámeček Rožmberků, postavený v roce 1544. Svého času zde popíjel a tvořil herec Jan Werich, vášnivý rybář. Nelze nezmínit České Budějovice a Masné krámy, jejichž historie sahá do druhé poloviny 16. století. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Budějovicích znám jen všechny hudební a taneční kluby, ale je to město, kde se obyvatelé o víkendu chodí ven bavit, na rozdíl třeba od Hradce Králové. V Třeboni bývával slavný rockový klub Torpedo. https://www.ceskatelevize.cz/porady/14292423175-pribehy-starych-hospod/221544160170001/ ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hvězdu přihodím za šváru, který jediný tam snad mluví srozumitelně a profesionálně, ale jinak je to pořád nuda. "Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějicích". Takže třeba Solnice se nepočítá, jo? Nebo Družstevní dům za tratí? Nebo U černého koníčka? Stejně tak v Písku bych spíš zašel do Středověké nebo Platana. No nic. Opět je to nuda. Trochu dějepisného učiva, naprosto nezajímavý a nevtipný Polášek,, atmosféru těch hospod to nepřeneslo, a jakou měl Werich milenku jsme se taky nedozvěděli. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Budějovické Masné krámy, tam se mě vždycky moc líbilo. Škoda, že nebylo zmíněno tamější pivo, takzvaný kroužek, což je místní vytuněnější budvarský ležák, chuťově velice lahodný :). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvýkrát bolo vidieť, že Polášek sa od jedla nezajebal až na pupku. To keď si dával ten budějovický šmytec. Ochutnal a povedal len že: Hm, tak to jsem neznal..." Mohol sa z tej pomazánky viac tešiť, no ale buček je buček že, pane Polášku? A o Werichovych avantúrach v Třeboni sme sa tiež viac nedozvedeli. Takže zase len 25 minútový rýchlik o všetkom aj o ničom. ()

sir-dave

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Písecká hospoda u Reinerů vypadala zajimavě, jen škoda, že se jí z celého dílu věnovalo nejméně času. 2 minuty času hospodě, kde chodil Mikoláš Aleš, je slabota. Povídaní o Nové Hospodě mezi Budějkami a Vodňany pěkné, ikdyž neurazí nenadchne. Třetí hostinec Solidní šance v Hluboké na náměstí má dobrou atmosféru, ale ani slůvkem nezmínit o tom, že se zde čepuje Hlubocké pivo, to mi přijde docela faux pass. Při díle z Jižních Čech je hospoda z Budějek jistota a volba na Masné Krámy super. Při Třeboňském Bílém Koníčku se mi vybaví ten brekeke maník z Ano Šéfe, ale historická hospoda zasloužená. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama