Epizody(8)
-
Vysočina (E01)
-
Plzeňsko, Chodsko a Domažlicko (E02)
-
Ostravsko (E03)
-
Liberecko (E04)
-
Jižní Čechy (E05)
-
Královéhradecko (E06)
-
Brno (E07)
-
Praha (E08)
Obsahy(1)
V osmidílném seriálu poodkryje herec Josef Polášek minulost a jedinečnou atmosféru starých hospod napříč Českem, ať už na vesnicích, horských hřebenech, či ve městech. Bude naslouchat povídáním pamětníků, štamgastů, místních usedlíků a historiků. S nadšením si vychutná vše, co k danému místu náleží v gastronomickém i kulturně-historickém kontextu. (Česká televize)
(více)Recenze (15)
Osmidílná série, která je určena přesně pro mě. Vnáší mi do obýváku atmosféru dobových hospod a nabízí tak celou řadu nápadů na výlet, který bude zakončen nějakým tím kvalitním ležákem, který je pro naši kotlinu tak typický. Pepa Polášek si navíc s těmi lidmi hrozně hezky povídá a nejednou jsem mu to pivo na stole v té dobré společnosti záviděl. ()
Jakožto milovník všeho, co je staré (chápej ve smyslu vintage), jsem si Příběhy starých hospod užil. Josef Polášek opět dokazuje, že se pro moderaci takovýchto dokumentů narodil, je přesně tak příjemný a zároveň vtipný, jak si tato role zasluhuje. Hospody máme napříč republikou opravdu krásné, tu více, tu méně (U Fleků nebo U Pinkasů by měly být zapsány na seznam UNESCO, a nejen ty). A pokud v hlavách pracovníků ČéTé nevznikají nápady na druhou řadu, snad se dočkáme typově podobného dokumentárního cyklu. Samozřejmě opět s Pepou Poláškem. ()
Mnoho zaujímavých informácií, ale má to svoje muchy. 25 minútový formát nestačí a tým pádom sú všetky hospody zobraté len tak z rýchlika a kvôli krátkej stopáži sa nedostávame k všetkým, ktoré by mohli byť predstavené. No a Polášek je kategória sám o sebe. Nevtipný ale strašne rád furt najedený. ()
Moc příjemné putování po hospodách České republiky, kde se krom pivních zajímavostí dozvídáme i o historii krajiny a další kuriozity. Je opravdu škoda, že každý díl uteče jak voda, snesl bych klidně hodinovou minutáž. Budu doufat, že brzy vznikne i druhá řada, historie našich hospod má u náš velkou tradici a určitě by bylo dále z čeho vybírat. ()
Závidím Josefovi Poláškovi ty procestované kilometry po krásách naší země s točeným pivkem na stole. Česko je kouzelné a kde se pivo vaří, tam se dobře daří. ()
Kdyby dneska nebylo všechno letem světem, mohl to být cyklus ke kterému se člověk rád vrací léta...třeba jako Stromy, Věže nebo Prameny... ()
Česko je pro pivo jak stvořené a hospody k němu od nepaměti patří. Ty staré mají navíc v sobě spousta osobité atmosféry. Příběhy starých hospod tohle všechno zkombinovaly. Josef Polášek zavítá do několika krajů a svým milým projevem přiblížil historky a jiné zajímavosti. Tohle musí dostat pokračování. Nezmíněných hospod, které stojí za to je na několik řad aniž by utrpěla kvalita. Škoda kratší stopáže. Nejzajímavější hospody: Krčma Jonáš ze Svobodných Hamer. U Janíka na Horečkách. Hančova bouda na Benecku. U Silvera v Záboří. Hostinec U Bláhovky ()
Hospody, to je náš kumšt. Bez jídla se žít nedá, to je svatá pravda,tak proč se nepodívat, jaká historie stojí za těmito podniky, potažmo co nám kde uklohní za specialitku. Já osobně taky rád objevuju nové, kvalitní podniky, které nabízejí něco navíc, takže jsem vskutku uvítal možnost nahlédnout do potenciálně pro mne nových podniků, které by stáli za návštěvu. Polášek se už etabloval jako takový retro průvodce, nejdříve parní vlaky, teď staré hospody, a tahle role mu docela sedí. Těch hospod, těch opravdu zajímavých, je u nás opravdu kupa, klidně uvítám i další řady tohoto cyklu. Klidně by stálo za to, aby byl větší počet dílů, a mohlo se více času věnovat jednotlivým podnikům. ()
Pepa Polášek se pro tohle fakt narodil, v tomhle nádherném pořadu je opravdu ve svém živlu. Nesmírně zábavný a příjemný. Samotný pořad samozřejmě nabízí hromadu tipů na výlet, protože všechny hospůdky a podniky, které Pepa navštěvuje, jsou opravdu jednak krásné, jednak z nich opravdu dýchá úžasná atmosféra starých dob, jednak mají všechny do jedné nesmírně zajímavé příběhy a samozřejmostí je také zajímavé okolí. Tenhle typicky český pořad by klidně snesl i další sérii, je to fakt neuvěřitelně hezké, lidské a u srdce zahřívající. A vůbec nevadí, že pivo nepiju, tenhle pořad je úplně o něčem jiném. A také jednou z nejlepších sérií, které ČT v posledních letech natočila. Velké díky, nádhera! ()
Tato série se jevila pro mě, jakožto příznivce pohostinství, jako nezbytná nutnost zhlédnutí. V hospodě jsem strávil nejvíce času kromě domovu a školy a možná i spoustu dalších jako já. Přesně vím jakého piva mnou proteklo nejvíce a kde jsem ohřál nejvíc židlí. Želbohu tato nejmenovaná hospoda už ztratila punc jedinečnosti a to změnou všech těch hospodských tradic je dneska trochu něčím jiným. Byť z osazenstva pravidelných čaj o pátových seancí bych dnes našel při pátečním večeru ony štamgasty, tak už to není co bejvávalo. Jinak co týče významu hospody, tak jsem zde zažil nesčetněkrát zajímavé situace a témata o kterých na diskotéce, koncertě či festivalu prostě nezažijete. Takže v mém životě hraje výraznou roli toho co pozřít či vypít. Staré hospody či místa s geniem loci uznávám daleko víc než načančané reštyky v rukavičkách. Pepa Poláček mi tedy udělal nesmírnou radost, když se snaží oduševněle vystihnout myšlenku hospody jako multikulturního zařízeni, kde je čistě vaší volbou zda proti vám bude sedět čmoud, šachista, pěkná ženská nebo nějaký namachrovaný pyjdždus. Hospoda bude a patří u nás v české republice k neodmyslitelnému dědictví let minulých a je třeba je a sebe utužovat. ()
Moc milé putování. ()
Příjemné povídání o hospodách a také jejich zajímavý výběr, který může posloužit, jako dobrý tip pro návštěvu. Hospody jsou pro nás Čechy v podstatě takové kulturní dědictví a pití piva je pro nás národním sportem. Jako Pražáka mě nejvíce potěšila poslední epizoda z Prahy, kde se nachází plno úžasných a historických hospod, které musí každý hospodský nadšenec navštívit. Seriál potěšil, ač mohly být jednotlivé epizody trochu delší, ale je mi jasné, že vše se tam vecpat nemohlo. ()
Tento typ pořadu je velmi oblíbený napříč republikou a různými generacemi. Nedivím se. Jednak představuje klasickou českou zábavu a něco, co je pro náš národ velmi typické a jednak se rádi vracíme do minulosti s představou, že vše staré bylo lepší než dnes. Doba první republiky jistě byť řada hospod vznikla mnohem dříve. Josef Polášek jako typický Moravák je pak sympatickým průvodcem. Představí se v různorodých částech republiky a ozřejmí vznik hospod, jejich historii a původ, ke kterému se lidé vracejí rádi i dnes. V době čínských restaurací, různých bio kaváren a sport barů je typická česká hospoda s historií, dobře natočeným pivem a tou správnou atmosférou něco vzácného. Vždyť v dobách císaře pána a Masaryka se v hospodě řešili všechno. Klidně by mohla vzniknout druhá řada, protože věřím, že podobných hospod je víc. Vždyť jen v Ostravě tu úplně nejstarší produkce, kdo ví proč minula. Takových pohodových pořadů jen houšť… ()
Do hosdpod moc nechodím, ale ta atmosféra starých hospod se mi vždy ve filmech i tady moc líbila. Příjemné a zajímavé povídání. A hlavně ta znělka orchestrionu. Z toho jsem měl úplně nejlepší náladu hlavně na začátku, kdy navodila atmosféru před tím provázením. ()
Kde sakra byl celou dobu seriál o hospodách. Zvláště u nás, v zemi výpitků a hospodských povalečů. Trošku mi chyběli hospody 4. cenové. Některé jsme si uložil a jak pojedu kolem, a bude řídit manželka, určitě skočím na jedno. ()