Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Recenze (283)

golfista 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracované jedno klíčové období v historii Anglie. Po dosazení na trůn a na vzdor všem intrikám nastoluje královna Elizabeth v zemi mír a pořádek a začíná tím jedno z nejsvětlejších období v historii země. Výborné výkony Blanchet a Rushe, a podle mého chvílemi trošku rozpačitá režie jinak výborného filmu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Už samotný úvod - poprava upálením - dává tušení mimořádného zážitku. Výtvarná představivost indického režiséra Shekhara Kapura je hodně znát. Má nejoblíbenější herečka Cate Blanchett podává v roli královny Alžběty strhující výkon, po právem nominovaném na Oscara. Jestli máte rádi, jako já, inteligentní historická dramata, je Elizabeth pro vás jasnou volbou. A jen tak na okraj - dokonce i fotbalový fanoušek si tu něco najde. Jedné z větších rolí se tu zhostil a nutno říci, že zdařile, legendární útočník Manchesteru United Eric Cantona :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Fantastická Cate Blanchett ve velmi povedeném historickém filmu, který má sice krásné kostýmy, ale není jako většina historických děl magalomanský a spíš než na akci a války se soustředí na "komorní" problémy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To je nářez co? Chudinka Alžběta /proboha proč to jméno překládat, Elizbath zní daleko vznešeněji / jak se tam musel během nastupu do funkce popasovat s takovejma šmejdama. Já nevím o co těm církevním šaškům jde, to je furt ve jménu boha, ve jménu boha a nakonec postel z diamantů. Fakt jsem měl sto chutí do toho filmu vlítnout a těm sračům nakopat tu jejich pokryteckou prdel. Chudák Elizabetička, to by ten náš nestranej blázen Klaus čuměl, jak se těžce vládne bez patolízalskejch novinářů, bez agentury Sofres-Factum a jejich pitomejch průzkumů oblíbenosti. Po dlouhé době panovník, spíše tedy panovnice která mi byla sympatická a že si jí Cate Blanchett dala ,co ? Geoffrey Rush taky nezaostávál, kostýmky též famozní, ale přeci jen mě to přišlo trošičku zdlouhavý. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Špičková historická dráma, ktorá ma na prvé pozretie mierne sklamala slabšou výpravou - vizuálne je to proste taká trochu drahšia inscenácia. Lenže pri každom ďalšom zhliadnutí to bolo lepšie a lepšie - samozrejme hlavne vďaka geniálnemu výkonu Cate Blanchett. Dnes už mi pripadá, že nedať tomuto filmu plné hodnotenie môže len blbeček, ktorý čaká, že v historickej dráme musia magori s modrými ksichtami rúbať nepriateľov obojručákmi ;-). Brutálne sa teším na druhý diel. Od scenáristu Krajiny tieňov a Gladiátora to môže byť veľmi zaujímavé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Královna Alžběta je dobrý film, ale tou částí historie, která je skutečně historická, dokáže hrozně nudit. Ona samotná tehdejší doba nebyla nijak snadná, ale zvýraznit jí tvůrci dokázali docela dobře. Zvláštní že tu atmosféru zvýrazňuje režisér, který se zdejší historií nemá společného skoro nic, kromě velkého koníčku, pochází totiž z Pakistánu. Každopádně má rád historický filmy a pokaždé mě ty jeho historické filmy zaujmou. Mají nápad, nechá se na ně koukat, ale chybí jim to, co by mě dokázalo donutit film dokoukat. Dobrý historický film není jenom o vztazích, dramatech a precizně ztvárněné historické situace tehdejší doby. Pokud chci vidět opravdový historický film, tak na mě musí dejchnout splašky historický doby a ne abych si žil jak v papundeklu a bez potíží, to by brzo přestalo bavit i šaška, kterej by se z královskýho sálu s rychlostí blesku okamžitě odporoučel. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Historický film má dobrý zostavený príbeh opierajúci sa o kresťanské konšpirácie v novo nastolenej vláde kráľovnej Elizabeth, miestamy to trošku dejovo spadá do úzadia a potom to pre citeľne chýbajúce odľahčenie príde mierne na zmar, lebo režisér Kapur tak ako v ostatných svojich snímkach postráda nad projektmi určitý nadhľad. Výbornú prácu tu odvádzajú hlavne herci ako Cate Blanchett a Geoffrey Rush, práve vďaka ním je dej o kúsok pestrejší než by sa mohol na prvý pohľad zdať, Fiennes už pôsobí trošku ošúchane. Zatiaľ film hodnotím presnejšie na 70% ale prikláňam sa dole na 3, možno ďalšie pozretie mierne popraví chuť. ║Rozpočet $30miliónovTržby USA $30,082,699Tržby Celosvetovo $82,150,642║ za minimálny rozpočet dosť slušný historický film ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Vyborna Cate Blanchett v historickemu dramatu, ktere se snazi, ma spad, ale na nejlepsi historicke kousky to bohuzel nestaci. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Hirst .. Věrně zpracovaná historická látka o Elizabeth, panenské královně. Shekhar Kapur mi byl znám jen díky filmu Čtyři pírka a to byla dost slabota. Jeho předešlé dílo je však jiná káva. Sice snímek působí levně, ale i tak je z minima vytěžené maximum. Výprava není nijak rozmáchlá, zato kostýmy jsou na úrovni. Po technické stránce není snímku moc co vytknout a tak se zaměřím na hlavní eso a tím je Cate Blanchett, které tahle role sedla přímo na tělo a výrazně převyšuje kohokoliv z jinak slušného obsazení. Vášeň, odhodlání i závěrečný chlad zodpovědné panovnice zvládla s bravurou sobě vlastní. Tahle role jí otevřela bránu ke hvězdám. I jako návnada na chystané pokračování Golden Age to funguje parádně.. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Počátky vlády slavné panenské královny jako zdařilý politický thriller o lásce a intrikách v historickém hávu. Krásná a věrná výprava, pěkná stylizace a výborné obsazení. Cate Blanchett působí velmi opravdově a své velké postavě vůbec nedělá ostudu. Shekhar Kapur natočil tak trochu jiný historický snímek. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To nie je tým, že by ste vari nemali city. Lenže ľudia sa chcú dotknúť niečoho božského. Už tu, na zemi." Austrálčania Cate Blanchett a mrazivý Geoffrey Rush excelujú v strhujúcom politickom historickom trileri pakistanského režiséra natočenom za americké peniaze o legendárnej postave Veľkej Británie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zatimco druhej dil si hraje na historickej velkofilm, jednicka je komorni historicky drama, ktery to vse ukazuje vicemene bez prikras. I kdyz je ale fakt, ze to obcas zacne lehce pripominat telenovelu. Jinak celej dej je takovej dost jednoduchej a stereotypni, kde nekdo neustale kritizuje a pomlouva Alzebtu, neco vecne nekdo resi, vsichni se tvari strasne vazne a v tom vsem se mota Alzbeta, ktery nakonec dojdou nervy a sereze ty zmrdy na jednu hromadu. Nicmene Diky kvalitnimu hereckymu obsazeni v cele s Ecclestonem a Rushem se na to docela dobre kouka. Co se tyce Blanchett v jedny ze svejch prvnich roli, je perfektni, ale obcas jsem ji neco precejen neveril. Pokud cekate bitvy, tak ruce pryc, ale jako syrovy drama to funguje solidne a ty 4* to da. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Protestantská královna, v niž nikdo nevěřil a která všechny překvapila. Vysoké hodnocení musím dát především za vynikající výkon Cate Blanchett a za dramatický příběh. Po filmové stránce nic až tak světoborného, mnohdy mi film přijde naopak až zbytečně naturalistický (detailně zobrazené mrtvoly po bitvě, hlavy na kůlu aj.). Trailer: http://www.csfd.cz/film/12886-kralovna-alzbeta/videa/ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mi připadalo jakési mdlé. Před druhým zhlédnutím mě zřejmě někdo profackoval a já se vzpamatovala a jen němě sledovala cestu idealistické dívky k moci, ztrátě iluzí a nabytí panenství. Co na tom, že historická fakta občas potichu zavzlykají, známé události se přesouvají v čase a interiéry působí poněkud vyrudle. Cate a zbytek ansámblu na to dávají zapomenout (jen si marně pokouším vybavit, koho hrál nejnovější Bond) a už odškrtávám dny do premiéry Zlatého věku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký monolog Cate Blanchett, který dokáže vtáhnout a má svou atmosféru. Příběh je sice děsivě jednoduchý a skutečně působí jen jako první díl, ale tím výčet záporů končí. I když i to by někomu mohlo k totální nespokojenosti stačit. Já si naopak užil právěe Cate, atmosféru a hudbu, která se k filmu skvěle hodí (i když samostatně bych jí poslouchat nechtěl). ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velmi věrné zpracování historické látky. Indický režisér prokázal obdivuhodný cit při adaptaci filmu z jemu tak cizího prostředí. Životní role Cate Blanchettové. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Zatímco na dle mého názoru výborný Kapurův film Čtyři pírka dští všichni oheň a síru, tento mého velmi slabý film s nevýraznou Cate Blanchett je zas vynášen do nebe. Já se prostě musím vždycky lišit :)) ()

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama