Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Recenze (283)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem si odnesl následující poznatky: Alžběta je krásná a všichni chtějí do postele právě s ní. Dost dobře tomu nerozumím, protože rozšklebený úsměv Cate Blanchett mě nenaplňoval žádným chtíčem. Showman Vincent Cassel ve filmu působí jako učeň zemědělské nástavby pro traktoristy s permanentním nadržením plemenného kozla. Děj vypovídá pouze o tom, že Alžběta byla poměrně málo inteligentní slepice, však s pacifistickým vybavením. Za to té šmudle patří historický dík. No dodíval jsem se do konce ale potom padl vysílením. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá Cate Blanchett v úlohe kráľovnej Alžbety. Snímok síce miestami "smrdí nudou", ale atmosféra, vyobrazenie doby, či kostýmy ho robia viac než len pozerateľným. ***/**** ()

sallyann 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků o Alžbětě, jaký jsem kdy viděla. Cate má v sobě neobyčejné kouzlo. Joseph Fiennes měl ten rok velký úspěch. A chválit Rushe, to je jako nosit dříví do lesa. Potěšila mě přítomnost Jamese Fraina :) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nudil som sa pri pozeraní tohto filmu a nezachránila to ani dobrá výprava, herci, či technická realizácia... Síce som neočakával, že ma to chytí za srdce, ale sklamaný som ostal aj napriek tomu. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Doba vlády tudorovské dynastie je bezesporu jednou z nejzajímavějších kapitol evropského dějepisu. Scénárista Tudorovců společně s talentovaným režisérem Shekharem Kapurem stvořili rozhodně nejlepší adaptaci příběhu nejslavnější královny všech dob. A stejně jako ve výše jmenovaném seriálu, i zde jde hlavně o špičkovou dramaturgii a propracované charaktery postav - úzce spojené s vynikajícími hereckými výkony, nad kterými ční jako opravdová královna Cate Blanchett. Když si přidáme povedenou hudbu celkem neznámého Davida Hirschfeldera máme tu opravdu skvělý film, který by si neměl ujít ani divák, kterému anglické dějiny zas až tolik neříkají. Norfolk: "So cut off my head, and make me a martyr. The people will always remember it." Walsingham: "No... they will forget." ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní výkon skvělé Cate Blanchett povznáší tuto kostýmní historickou biografii o nástupu na trůn královny Alžběty (a jejích prvních "krůčcích" jako svrchované panovnice) o několik stupínků, na které by jinak poněkud "operní" stylizace a režie bez rytmu sotva dosáhly. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Mohl to být dokonalý filmový zážitek, především díky dvěma hercům - Cate Blanchett, jejíž proměna z nejisté ženy v zodpovědnou panovnici je prostě fantastická (hlavně ta poslední scéna stojí za to) a Geoffreymu Rushovi, který podle mě vytvořil jednu z nejrozporuplnějších postav v žánru historického filmu - já se kloním k tomu, že to je v podstatě kladný (či lépe řečeno státotvorný) charakter. To, co trochu kazí výsledný dojem, jsou některé slabší vedlejší postavy. V první řadě Joseph Fiennes, u kterého mě nenapadalo, proč by pro něj měla mít Alžběta takovou slabost, dále biskup Daniel Craig, jehož místo v ději jsem úplně nepochopil, transvestita Vincent Cassel, který jakoby patřil do úplně jiného filmu a nakonec Eric Cantona, který tu nepodává nějak špatný výkon, ale při nejlepší vůli jsem v něm nebyl schopný vidět historickou postavu, nýbrž pouze Erica Cantonu. I tak je to ovšem výborný film. Blanchett, Rush. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Pěkným způsobem historicky zpracován jeden velký moment pro Anglii. Cate coby protestanka Alžběta nesla na svých bedrech úspěšně celý průběh filmu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, který měl být původně z mé "série" filmů z prostředí anglických královen nejlepší se nakonec spíše stal stejným jako film s Viktorií. Je až děsivé jak vždy krásná Cate nyní vypadá zhola hrůzostrašně. Film, který jsem viděl strašně dávno tenkrát na mne působil úžasně, ale nyní se mi na něm nezdá nic speciálního. Ano, nyní už nějak víme jak to bylo s Alžbětou a jejím nástupem na trůn. Jak moc kritické to bylo, i když se to nezdá, ale kupodivu u Královny z roku 06 jsem se z nepochopitelného důvodu cítil mnohem lépe. Ale jinak proti tomu nic nemám. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď ma od filmu odradí začiatok, ťažko sa dopracujem do jeho polovice a ešte ťažšie do konca. Hoci ten koniec vyzerá strhujúco a má byť najlepšou časťou. Akademickú nudu nevyhľadávam a kostýmy veľmi neobdivujem, takže u mňa slabšie hodnotenie. –––– Zbavila som Anglicko nepriateľov. Čo mám robiť teraz? ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

skor 4.99 *. malo skutocne nechybalo a Kralovna Alzbeta by sa stala nielen kralovna Anglicka ale aj historickych filmov. dokonala blanchettova a vynikajuci rush, prekvapil aj joseph fiennes (brachovi hanbu nerobi). Kapurova rezia dycha nadsenim pre temu a o to vacsia je skoda, kedy miestami posobi film trocha neusporiadane. inac je to ,,len" jeden z najlepsich historickych filmov ake som kedy videl. a uz nech je tu dvojka. a zaverecna scena je ten pravy, nefalsovany divacky orgasmus. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Výborné drama se skvostně charismatičkým Rushem, ale historicky velmi nepřesné (aspoň mi to přijde z toho mála co vím :) Stojí za vidění. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Do puntíku o tom platí to, co jsem psal k mnohem novějšímu (a dějově navazujícímu) filmu Královna Alžběta: Zlatý věk. Je to levný, levný, levný...Tohle mi dokonce přišlo dějově ještě prázdnější, tak dávam o jednu míň. Když už nemáš prachy na akci/bitvy, tak bys moh aspoň předvést kvalitní ukázku politiky/intrik...ale né, zase to padlo jen na ty kostýmy. (65%) ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Bolo to velmi dobre, ale bohuzial miestami trosku zmetocne a tak som sa trochu stracal kto koho zradil kto je kto a pod. Ale inac bolo pekne ukazane ako sa menil kralovnej charakter a ako na nu posobila moc. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný historický film, který dobře odsýpá, objeví se vněm dnes (2008) již známé tváře (Cassel, Craig apod.) a kdyby se Kapur vzdal dlouhých "kostýmních" záběrů ve prospěch vyprávění příběhu, šahal by po páté*. PS: Chtěl bych od Kapura vidět natočenou módní přehlídku, myslím, že by to dokázel povýšit na umění. ()

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama