Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (283)

Morien 

všechny recenze uživatele

Zamlada mi stačilo, že je tam zrazená romance, postupem času se mi víc líbilo, že je tam žena, která řekne, že nebude mít žádného pána, a paralelně s tím mě strašně baví Geoffrey, který by nutně měl někdy představovat ďábla. Kdybych film viděla později než v pubertě, tak jeho hodnocení bude nejspíš mnohem nižší, protože dnes už si na takové čisté, velké věci nepotrpím. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický snímek, který mohl být klidně delší a mohl více rozpitvat některé události, protože já bych to určitě vydržel. Cate Blanchett je nejlepší Alžběta I., jakou jsem kdy ve filmu viděl, Geoffrey Rush je pro Walsinghama, jakého nám tenhle film ukazuje, naprosto ideální volbou, Richard Attenborough či Joseph Fiennes rovněž. Moc se mi líbila příjemná režie, oku lahodící kamera a do uší pěkně hrající hudba a především naprosto bezchybné kostýmy. Díky tomu všemu jsem se dokázal povznést nad řadu chyb, které mě praštily do nosu (Williamu Cecilovi, postavě R. Attenborougha, nebylo při Alžbětině nástupu na trůn ani 40 let, královna o Dudleyově manželce věděla, to, že by Walsingham měl prsty ve smrti Marie de Guise, je nejspíš úplná fikce... atd.) a bavit se. Čtyři a půl. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vládnout srdcem z Richmondského paláce a brzy mít svou hlavu vystavenou v Toweru, a nebo z Richmondského paláce vládnout hlavou a srdce nechat v Toweru navždy zavřené? Okolnosti a zkušenosti královně Elizabeth ukážou, že cesta ke stabilitě vede přes zatvrzelost, chlad a absenci milosrdenství znovunabytého panenství, aneb zjednodušeně řečeno bez pohlavního styku více sťatých katolíků.. Po formální stránce od Kapura tradičně vytříbené, G.Rush jako vládkynin Berija dokonalý, podobně jako sama představitelka Virgin Queen. Škoda jen, že úlitba filmové romantizaci a dramatizaci na úkor historické věrnosti (soapoperový vztah s Robertem Dudleyem) nakonec vykázala spíše kontraproduktivní charakter.. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Odjaživa miluju dobová dramata oděná do krásných šatů, doplněná úžasnými účesy a plná velkolepé hudby. A Královna Alžběta je toho ukázkovým příkladem. Sledujeme zde období od nástupu na trůn této jedinečné a velké panovnice a děj nás vede přes mnohé nástrahy a životní dramata, kterými musela tato obdivuhodná žena projít. Rozehrávají se zde strasti jak válečné, tak spiklenecké či vztahové. Musím pochválit dokonalé kostýmy a účesy, skvěle situovanou kameru, úžasnou hudbu a celkovou výpravu. A pak samozřejmě neuvěřitelné výkony Cate Blanchett a Geoffreyho Rushe (z toho chlapa jde fakt strach). Zkrátka pořádný film se vším všudy, kterému však přes to pře ze všechno nemohu dát plný počet a nedokážu říct přesně proč. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Protestantská královna, v niž nikdo nevěřil a která všechny překvapila. Vysoké hodnocení musím dát především za vynikající výkon Cate Blanchett a za dramatický příběh. Po filmové stránce nic až tak světoborného, mnohdy mi film přijde naopak až zbytečně naturalistický (detailně zobrazené mrtvoly po bitvě, hlavy na kůlu aj.). Trailer: http://www.csfd.cz/film/12886-kralovna-alzbeta/videa/ ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Hned zpočátku filmu projíždí Alžběta pod známým mostem "Bridge of Sighs" ve studentském městě Cambridge, třebaže byl postaven až v roce 1831 (zhruba dvě století po smrti královny). (Rodriguez)
  • Kostým, který má Cate Blanchett během korunovace, je založen na korunovačním portrétu královny Alžběty. (Elisebah)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama