Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (283)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé herecké obsazení, lákavé historické téma. Škoda, že je Královna Alžběta tak ukecaná. Ano, k bontonu patří, že filmy z tohoto období anglické historie jsou plné úskoků, zrad, dvojí hry, úskočných vražd a vůbec různých bratro- a sestrovražedných šarvátek. V Alžbětě je tohle všechno na můj vkus podáno zdlouhavě a bez schopnosti vyvolat v divákovi emoce. Po pochvalných komentářích jsem čekala něco víc než jen další pokus o upevnění mýtu o panenské Alžbětě, která pro Anglii obětovala osobní život. Kdy už tuhle story někdo natočí z jiného úhlu pohledu? Koneckonců, historie není nic jiného než hezky podaná interpretace známých faktů. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Odjaživa miluju dobová dramata oděná do krásných šatů, doplněná úžasnými účesy a plná velkolepé hudby. A Královna Alžběta je toho ukázkovým příkladem. Sledujeme zde období od nástupu na trůn této jedinečné a velké panovnice a děj nás vede přes mnohé nástrahy a životní dramata, kterými musela tato obdivuhodná žena projít. Rozehrávají se zde strasti jak válečné, tak spiklenecké či vztahové. Musím pochválit dokonalé kostýmy a účesy, skvěle situovanou kameru, úžasnou hudbu a celkovou výpravu. A pak samozřejmě neuvěřitelné výkony Cate Blanchett a Geoffreyho Rushe (z toho chlapa jde fakt strach). Zkrátka pořádný film se vším všudy, kterému však přes to pře ze všechno nemohu dát plný počet a nedokážu říct přesně proč. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Historická epopeja... veľmi dobre navezuje na toto dielo serial "Tudors", v podstate vysvetľuje dianie pred týmto príbehom, pretože tuna ste hodení priamo do deja bez väčšieho vysvetľovania... neznalci anglickej histórie by sa tu mohli miestami strácať a preto doporučujem Tudorovcov. Inak veľmi pôsobivé, intrigánske, politicko - mužsky zaujaté a výborne zahrané dielo. Niesom zrovna fanúšik Cate Blanchett, ale tuto zaujala, potešila... 8/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Špičková historická dráma, ktorá ma na prvé pozretie mierne sklamala slabšou výpravou - vizuálne je to proste taká trochu drahšia inscenácia. Lenže pri každom ďalšom zhliadnutí to bolo lepšie a lepšie - samozrejme hlavne vďaka geniálnemu výkonu Cate Blanchett. Dnes už mi pripadá, že nedať tomuto filmu plné hodnotenie môže len blbeček, ktorý čaká, že v historickej dráme musia magori s modrými ksichtami rúbať nepriateľov obojručákmi ;-). Brutálne sa teším na druhý diel. Od scenáristu Krajiny tieňov a Gladiátora to môže byť veľmi zaujímavé. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vládnout srdcem z Richmondského paláce a brzy mít svou hlavu vystavenou v Toweru, a nebo z Richmondského paláce vládnout hlavou a srdce nechat v Toweru navždy zavřené? Okolnosti a zkušenosti královně Elizabeth ukážou, že cesta ke stabilitě vede přes zatvrzelost, chlad a absenci milosrdenství znovunabytého panenství, aneb zjednodušeně řečeno bez pohlavního styku více sťatých katolíků.. Po formální stránce od Kapura tradičně vytříbené, G.Rush jako vládkynin Berija dokonalý, podobně jako sama představitelka Virgin Queen. Škoda jen, že úlitba filmové romantizaci a dramatizaci na úkor historické věrnosti (soapoperový vztah s Robertem Dudleyem) nakonec vykázala spíše kontraproduktivní charakter.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Film Královna Alžběta byl nominován na 7 Oscarů (Masky, Nejlepší film, Výprava, Kamera, Kostýmy, Hudba, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesl pouze jeden - za masky. (Rodriguez)
  • Cate Blanchett byla do role Alžběty zvolena poté, co hrála v divadle v Sydney a tím zapůsobila na producenty. (Elisebah)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama