Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Naivní pohádka o tom, kterak se Hloupý Honza vydal do světa a našel tam princeznu a půlku království (tedy vlastně Senátu) k tomu. Ale jaká je to pohádka! V první polovině to na žádný zázrak nevypadá - mladičký zálesák v podání Jimmyho Stewarta si prohlíží památky, obdivuje budovu Kongresu, navrhuje zákony a málem si popláče u sochy Abea Lincolna; dialogy jsou navíc zbytečně natahované a divák ztrácí zájem i pozornost. Ale jakmile se děj přehoupne do druhé poloviny, začíná pořádná mela a tradiční souboj jedince proti zkorumpovanému politickému systému, jenž vyvrcholí čyřiadvacetihodinovou promluvou Stewarta v Senátu. Že je to pořád ještě úsměvně naivní? Ano, máte pravdu, ale jaká pohádka kdy skončila špatně? Jako zamyšlení nad základními principy demokracie funguje Pan Smith na jedničku a navíc dokáže dojmout bez zbytečných podpásovek. Je to jeden z těch filmů, jejichž krása se nedá popsat, protože se zkrátka musí vidět na vlastní oči. P.S. Výborní jsou také herci ve vedlejších rolích, zejména pak Claude Rains známý především jako dobrácký francouzský důstojník z Casablancy. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Neskutečně naivní, ale zároveň i tak nějak Caprovsky upřímné. To samé se dá říct i o výkonu Jamese Stewarta, který svůj zoufalý boj s větrnými mlýny podal s takovou zarputilostí, že si s přehledem získá srdce a přízeň snad každého diváka. I když nejsem příznivcem politických dramat, u Pana Smithe jsem se nenudil. Což je zajisté známka kvality a řemeslné schopnosti. 8/10 ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Uzasny scenar a herecky vykon Jamesa Stewarta, ktoreho som skor spoznal z filmov natocenych o par rokov neskor, napriklad od Hitchcockovho OKNA DO DVORA (1954) alebo VERTIGA (1958). V tomto filme bol mlady, sympaticky a neskuseny, ale to bol aj zamer rezisera Franka Capry, pretoze v tejto ulohe sa mohol ukazat ako charakterny cestny clovek, pre ktoreho v spinavej politike niet miesta. Krasne bolo hlavne to, akym sposobom dokazal ist takmer cez mrtvoly, aby dokazal korupciu a spinavost politikov. V realnom zivote by ho uz davno za to niekto odkragloval na onen svet. Film si zasluzil az 10 nominacii na Oscara, avsak dostal iba jedneho za namet, pretoze v tom roku mal silneho konkurenta v romantickej vojnovej drame JIH PROTI SEVERU (1939). Medzi nominovanymi bol aj herec v hlavnej ulohe James Stewart, ale Oscara v tej kategorii ziskal Robert Donat za ulohu v romantickej drame SBOHEM, PANE CHIPS (1939). V kategorii herec vo vedlajsej ulohe boli nominovani hned dvaja herci a to Harry Carey a Claude Rains, avsak Oscara si vtedy prebral Thomas Mitchell za ulohu vo westerne PREPADENI (1939) od rezisera Johna Forda. Nominovany bol aj reziser Frank Capra a produkcia spolocnosti Columbia za najlepsi film roka, ale ako som uz spominal, v oboch kategoriach ziskal Oscary drama JIH PROTI SEVERU. 25.02.2010 _______ James Stewart - (Jefferson Smith) +++ Jean Arthur - (Clarissa Saunders) +++ Claude Rains - (Senátor Joseph Harrison Paine) +++ Edward Arnold - (Jim Taylor) +++ Guy Kibbee - (Guvernér Hubert Hopper) +++ Thomas Mitchell - (Diz Moore) +++ Harry Carey - (Prezident senátu - Henry) +++ Astrid Allwyn - (Susan Paine) +++ ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda komentář, který k tomuto filmu napsal Deverant. Je důvtipný a úplně jiný, než co si myslim já. // Velmi časté komentáře k tomuto filmu jsou, že se jedná o propagandu. Nesouhlasím, podle mě je to čistá pohádka, jak už Capra měl v oblibě. Je to ten jediný příběh, který si lidé vyprávějí už odpradávna - o tom, jak zvítězí outsider.// Tohle je přece Popelka - ta odstrkovaná, která se stane královnou, tohle jsou přece Jeníček a Mařenka, kteří zvítězí nad ježibabou, tohle je Sněhurka, služka lesních mužíků a mrtvá, která přemůže smrt a stane se vládkyní.// Je zajímavé, že na You Tube je k ukázkám k tomuhle filmu debata, jestli byl Capra komunista. Jakoby skočili na ten špek komunistickým kecům, že je to idealisické hnutí. // Tenhle příběh je starší než ideologie. Je to o člověku (muži), který se vzchopí proti všem a navzdory tomu, co známe a jak to obvykle funguje, zvítězí. A tolik nás to blaží, že tento film dostává čtyři (v mém případě), nebo pět hvězdiček, i když je to předem čitelný, ploský příběh.// Herecké výkony? Jean Arthur je (dle mého soudu) nijak extra hezká, ale vcelku řemeslńě napsaná´figura a hrát uměla. James Stewart? Velmi průměrný komik a výborný charakterní herec, ale protože ho provždy miluji, tak ode mě nečekejte příkré soudy. Samozřejmě, řeč před kongresem je vynikající. // A závěrem. Ještě jednou: je to pohádka, ať už je čteme i v dospělosti nebo ne, je to chvění, které máme pod kůží. Ať už nám je rodiče vyprávěli, četli, nebo ne, je to zakodované v naší myslí, protože my všichi jsme outsideři a doufáme, že takoví i zvítězí.// Poslední shrnutí: herecké výkoy - průměr, režie totéž, scénář - dost bída. Přesto z výše uvedených důvodů dávám čtyři hvězdičky. Je to katarze, která mě vždy uspokojí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dá sa fandiť postave ktorej jej patriotizmu by ticho závideli všetci hrdinovia Pearl Harboru, Armagedonu a Dňa nezávislost? Dá. Ak je to James Stewart v jednej zo svojich najlepších rolí. V súčasnosti už trochu naivný ale takisto bohužiaľ stále veľmi aktuálny film, ktorého príbeh sa môže odohrávať hocikde. Krásna klasika s niekoľkými fantastickým scénami. Hlavne posledná pol hodina je neuveriteľná 10/10 ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Konec filmu byl původně mnohem delší a zahrnoval Smithovu (James Stewart) cestu domů. (Kulmon)
  • Levá strana Jean Arthur (Saunders) byla považována za její "lepší". Kamkoli tedy přišla, musela být snímána pouze z levé strany. (Kulmon)

Reklama

Reklama