Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Cival 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, že zatímco nad výpotky socialistické kultury nebo díly fašistické propagandy se znechuceně zvrací, v případě Pana Smithe, který je ideologicky podobně obtěžkán, se vyzývá k chápavému přivírání očí. Nechápejte mě špatně: Vím, že doba se mění, stejně tak i způsob, jakým se pojmenovávají její ideály. Ale když prosťáček Smith dorazí do Washingtonu a jako naprostý retard nastoupí do autobusu, aby v následné "podkožní" montážní sekvenci nacpal do diváků všechny tvárnice tvořící americký demokratický chrám, zužují se mi možnosti k tomu, abych měl Pana Smithe rád. Samozřejmě že James Stewart nabil i šablonovitou figuru neobyčejnou impulzivností a z Caprovy režie můžete vášňivou víru v látku odečíst už dávno před strhujícím proslovem v Senátu. Nepřijde mi ale košer úplně odhlédnout od toho, co nám pan Smith říká (a jak), a bez rozmyslu převzít americký patník a počůrat jej na stejným místě jako generace tamějších diváků. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda komentář, který k tomuto filmu napsal Deverant. Je důvtipný a úplně jiný, než co si myslim já. // Velmi časté komentáře k tomuto filmu jsou, že se jedná o propagandu. Nesouhlasím, podle mě je to čistá pohádka, jak už Capra měl v oblibě. Je to ten jediný příběh, který si lidé vyprávějí už odpradávna - o tom, jak zvítězí outsider.// Tohle je přece Popelka - ta odstrkovaná, která se stane královnou, tohle jsou přece Jeníček a Mařenka, kteří zvítězí nad ježibabou, tohle je Sněhurka, služka lesních mužíků a mrtvá, která přemůže smrt a stane se vládkyní.// Je zajímavé, že na You Tube je k ukázkám k tomuhle filmu debata, jestli byl Capra komunista. Jakoby skočili na ten špek komunistickým kecům, že je to idealisické hnutí. // Tenhle příběh je starší než ideologie. Je to o člověku (muži), který se vzchopí proti všem a navzdory tomu, co známe a jak to obvykle funguje, zvítězí. A tolik nás to blaží, že tento film dostává čtyři (v mém případě), nebo pět hvězdiček, i když je to předem čitelný, ploský příběh.// Herecké výkony? Jean Arthur je (dle mého soudu) nijak extra hezká, ale vcelku řemeslńě napsaná´figura a hrát uměla. James Stewart? Velmi průměrný komik a výborný charakterní herec, ale protože ho provždy miluji, tak ode mě nečekejte příkré soudy. Samozřejmě, řeč před kongresem je vynikající. // A závěrem. Ještě jednou: je to pohádka, ať už je čteme i v dospělosti nebo ne, je to chvění, které máme pod kůží. Ať už nám je rodiče vyprávěli, četli, nebo ne, je to zakodované v naší myslí, protože my všichi jsme outsideři a doufáme, že takoví i zvítězí.// Poslední shrnutí: herecké výkoy - průměr, režie totéž, scénář - dost bída. Přesto z výše uvedených důvodů dávám čtyři hvězdičky. Je to katarze, která mě vždy uspokojí. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Politický snímek, kterému se bezpochyby kvality upřít nedají. Capra je velice zručný režisér a herci tu odvádějí své nadprůměrné výkony. Scénář postavený na charakteru Jeffersona Smitha také potěší. Jenže první polovina není až tak chytlavá jako druhá a nebýt toho šťavnatého, zručného a dlouhého Stewartova proslovu, zůstal bych u nižšího hodnocení. [7/10] (Columbia) (Čb. /// Produkce: Frank Capra /// Scénář: Lewis R. Foster, Sidney Buchman /// Kamera: Joseph Walker /// Hudba: Dimitri Tiomkin /// Oscar: Lewis R. Foster (původní námět) /// Nominace na Oscara: Frank Capra (nejlepší film), Frank Capra (režie), Sidney Buchman (scénář), James Stewart (herec), Claude Rains (herec ve vedlejší roli), Harry Carey (herec ve vedlejší roli), Lionel Banks (výprava), Gene Havlick, Al Clark (střih), Dimitri Tiomkin (hudba), John P. Livadary (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je idealistický a skoro až nechutně vlastenecky patetický (a kdyby se zrodil o několik desetiletí později určitě by mu to neprošlo), ale přesto mě nějakým způsobem dostal. Nevím, jak se to Caprovi podařilo, ale ten vývoj posaný Douglasem tu opravdu funguje. Na začátku jsem jako cynik koukala skrz prsty na naivního Smitha, aby si mě vzápětí plně získal a já musela s plnou tíhou prožít jeho bezmocnost proti neskutečné politické mašinérii. Vynikající film, který si zaslouží plné hodnocení, protože přes drobné zápory, jež by mi jinde nejspíš vadily, vím, že si ho brzy pustím znovu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Capra mě dostal. Mr. Smith je sice "idealistický pronárodní humus prvotřídní kvality", ale Capra ho dokázal i tak obdařit takovou energií a drajvem, že mu to prostě nelze nežrat rovnou z talíře. James Stewart v roli prosťáčka s mlékem na bradě, jenž se musí postupem času postavit na vlastní nohy a vzdorovat kruté politické a zákulisní mašinérii, je naprosto boží a když už neodlehčuje film on, vždy ho s přehledem zastoupí přenádherná Jean Arthur, do které jsem se při jejích jízlivých poznámkách a zasněných pohledech okamžitě zamiloval podobně, jako do famózního čtyřicetiminutového finále v kongresu, kde Stewart nejenže podává snad nejlepší výkon kariéry, ale trhá na kusy i ty úplně poslední pochybnosti o genialitě celého filmu. P.S.: Na konci jsem měl na krajíčku. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Film byl zakázán v nacistickém Německu, fašistické Itálii a falangistickém Španělsku. Podle Franka Capry byl film také v některých evropských zemích předabován – poselství filmu bylo změněno tak, aby odpovídalo oficiální ideologii. V Sovětském svazu byl film uveden do široké distribuce až 8. října 1947. (Zdroj: ČSFD)
  • Ani republikáni ani demokraté nejsou ve filmu zmíněni. (HellFire)

Reklama

Reklama