Reklama

Reklama

Albín jménem Noi

  • Island Nói albinói (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh sedemnásťročného Nóia, odohrávajúci sa v studenej zabudnutej dedine na okraji Islandu vyrozprávaný s otriasajúcou silou severského tragikomického poetického realizmu. Predstaviteľ hlavnej úlohy bol nominovaný na Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca a film Cenu FIPRESCI na festivale v Göteborgu. (oficiální text distributora)

Recenze (80)

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Kolikrát už byl tenhle příběh vyprávěn? A i přesto ho někdo natočí, a udělá z něj film, který - kdyby byl jenom o trochu lepší - mohl být výborný... nemůžu mu odpustit tolik zbytečných klišé! proto ne čtyři hvězdičky... ()

Marator 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek z ponurého Islandu, kde se nic moc neděje, pokud tedy nevybuchne nějaká ta Eyjafjallajökull. Albín Noi je dost ztracený v malé vesničce, stejně jak jeho otec, a jediný impuls k odchodu ze stereotypu v něm vzbudí servírka na čerpací stanici. Noi je snílek, ale jednou vezme osud do svých rukou. V ukradeném autě marně čeká na svou lásku, a tak je vše ztraceno. Nenávratně. Herec Tómas Lemarquis ztvárnil Noa bravůrně! Hudba mi připomínala z Muže bez minulosti od Kaurismäkiho. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film ma značnu obrazovu vypoved ,bez potreby taživych dialogov.Priroda nie len že stoji na pozadi pribehu a dotvara jeho ramec ale stava sa aj riešitelom vzniknutej situacie.Albin menom Noi pôsoby ludsky,nežne a skutočne.Vo vysledku je to velmi silny pribeh okoroneny vtipnymi scenami ktore ostro kontrastuju s krutym okolim. ()

LaValse 

všechny recenze uživatele

Islandská tvorba se na první pohled liší, ať už jde o filmy, nebo třeba hudbu.. Je to stejné jako islandská krajina. A je vám z toho příjemná zima. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Mrazivá kvalita z dalekého severu... Je to chvílema sranda ale zároveň pořádná depka... Člověk se chvílema může až divit jak ti seveřani dokážou vtěsnat tolik kvalitních dojmů do tak minimalistického prostředí a hereckých projevů... ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Fantomas menom Noi podal veľmi prirodzený herecký výkon. Krásne dievča. Trošku ubíjajúcu atmosféru to malo, Chladné, chladné, ako Sokoli. zvláštny film. Zaujímavé, no aj nudné. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě slušně položilo.Celý film jede neskutečně komediální notu,kde jsem se konečně za uherák vážně zasmál.Do toho vypráví příběh Nóia,který je prostě svůj,škola mu nic moc neříká,rád by odcestoval z prdelákova pryč,rád si dá kvasnicové pivo,občas se poflakuje ve sklepě,najde si lásku....No je toho hodně a Dagur Kári vyčaroval klenot.Samozřejmě Island tomuhle dělá medvědí službu,ale myslím si,že o tom to celé mělo býti.Jako největší šok přijde,kdy ke konci přijde dramatická sonda,která všem ukáže jak jeden čaroděj Vám předpoví náhlou smrt.Neskutečně zahraný od Lemarquise,kdy takový ten skinhead vohoz a čau.Popravdě jsem si užíval každou scénu,protože ono stačí i tričko s nápisem New York fuc---city a víte,že tady se jede svoje.Stačil záběr do kukátka na vysněnou Havaj a je hotovo.Přesně tohle miluju,kdy i beze slov film dokáže vykouzlit emoce v divákovi.Člověk si sice může říct,že jak by pokračoval ten konec dále,ale o tomhle ten film neměl být.100% ()

Carnosaurus 

všechny recenze uživatele

Snímek plný laskavého humoru, se sympatickým hlavním hrdinou, podtrhuje mrazivá severská atmosféra. Příběh je zaplněn postavičkami, které divákovi nejsou lhostejné a každá z nich přispívá k duševnímu vývoji hlavního hrdiny, který se dá označit za lajdáka a poměrně podivného člověka, nejen vzhledem, ale i chováním. Přesto ho však nejde nemít rád. ()

Montcalm 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, melancholický, tragikomický príbeh dospievajúceho chlapca situovaný do malej odstrčenej dedinky niekde na severe Islandu. Nói je rebelujúci teeneager, nespokojný so životom na odľahlom mieste túži po tom že raz unikne. Nemá však žiadny plán ako to zrealizovať. Hoci je film popretkávaný absurdne humornými pasážami, ktoré odľahčujú dusivú depresívnu atmosféru príbehu, Kári nás na jeho konci definitívne schladí ľadovou sprchou. Pre mňa je Nói albinói jednoznačne jedným z najlepších filmov islandskej kinematografie. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Noi je moje krevní skupina, také jsem se vždycky odlišoval a nepatřil ke stádu, ovšem proto že mi to okolí dávalo najevo, tady se všichni snaží hrdinovi pomoci, zapojit ho víc do kolektivu, do dění, a když už to vypadá že se to může díky známosti se slečnou z pumpy podařit, je vše nemilosrdně šetřeno silou vyšší moci. Scénka s rozlitou krvi je v kontrastu té neustálé bílé tmy šokující! ()

ste 

všechny recenze uživatele

Z filmu moc nebylo jasné, proti čemu se Noi tak bouří. Chápu, že prostředí malé vesničky zapadané sněhem kdesi na Islandu je asi stresující, ale všichni kolem se k němu chovali až neuvěřitelně mile a trpělivě, zatímco on se choval jak spratek. ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vlastně není ničím výjimečný, obsahově nemá co nabídnout, ničím se nevymyká. A nazvěte si to jak chcete, na víc než 40% to není, protože žádnou přidanou hodnotu po shlédnutí fimu nevidím. ()

netopyrecek 

všechny recenze uživatele

Film dokonale vystihuje atmosféru islandského venkova, ze kterého je tak težké uniknout. Noi Albinoi je jeden z mých nejoblíbenějších islandských filmů, protože pokud si připustíme, že většina postav je stvárněna neherci, tenhle film si skutečně na nic nehraje a ani nemusí. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

O dospívajícím, který jde proti proudu – do školy nechodí, na domlouvání autorit nereaguje, učitelé jsou mu ukradení. Žije podle sebe a pro sebe, rodné maloměsto by nejraději opustil. Islandský film založený hlavně na severské atmosféře. Dýchá z něj chlad a samota. ()

Soldier_666 

všechny recenze uživatele

Dagur dramata prostě umí, nádherná symbióza drsné Islandské přírody s ponurým "osudem" hlavního hrdiny, snažícího se dostat pryč ze země která má (alespoň pro mě) nádhernou přírodu, ale kde se každý podle snímku kope nudou do pr..le :) ()

Související novinky

Reklama

Reklama