Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Krutěji se už k němu osud zachovat nemohl: znetvořené tělo, odpor budící, hrůzu nahánějící tvář. Obluda. Stvůra. Démon. A přece stvoření bezmála lidské. Quasimodo. Nalezenec, vyrůstající ve velebných zdech chrámu Notre Dame, jehož jedinou radostí se staly zvony. Zvony, jimž věnoval všechnu svou energii, sílu a lásku, zvony, které jej na oplátku připravily o to poslední člověčí, co mu zbývalo, o sluch... A přece i v této ubohé karikatuře člověka se ukrýval vznešený duch, bilo vřelé srdce. Srdce, schopné těch nejposvátnějších lidských citů: lásky, pokory, sebeobětování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

klima777 

všechny recenze uživatele

A maminko, co znamená ten romantismus? Že se budeme dojímat nad příběhem mrzáka a budeme se divit, že má lidské srdce (je tento fakt natolik zarážející?)? Opravdu? To je všechno? Nejspíš ano... Ale hrajou dobře. Změní to něco? Některá vrcholná umělecká díla mě zcela míjejí. Vážně se snažím s daným stavem něco učinit, leč výsledky veškeré žádné... A možná je to tak v pořádku (2,5 hvězdičky). ()

simply 

všechny recenze uživatele

Opět nechybí typický hollywoodský klišé konec, kdy hlavní postava Esmeralda uteče se svou pravou láskou. Víc by mi tady seděl ten knižní konec, jinak Anthony Hopkins je úžasný a ani jsem nevěděla, že tady hraje. Zbytek herců lehce přehráva, hlavně postava Frolla. taky mi vadí vynechané důležité postavy...takže 3,5 * ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Když bych měla porovnávat s francouzskou verzí let padesátých, vychází mi sice méně výrazná Esmeralda, ale zato lepší představitel slizkého Frolla a hlavně je potřeba vyzdvihnout úchvatný výkon sira Hopkinse (ano, taky bych ho vůbec nepoznala), který mě v úplném závěru dojal skoro až k slzám. Hvězdičkové ohodnocení uděluji stejné, protože kromě vypjatých závěrečných minut (změny oproti předloze jsem tedy v "dospělácké" verzi nečekala) mě dění na obrazovce zase tolik neoslovilo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kvalitná adaptácia najslávnejšieho Hugovho románu. A vôbec nevyzerá, že má iba televízne spracovanie. Kvalitné herecké obsadenie a citlivo vykreslené osudy hovoria skôr o opaku. Keď Quasimodo objíma sochu diabla a prihovára sa jej: "Prečo tiež niesom z kameňa", má to svoju silu i dojemnosť. Hopkins nikdy nevyzeral "krajšie" a ide dôstojne v šlapajách takých quasimodovských velikánov, akými boli Quinn či Laughton, a pritom je stále pod maskou poznať, o koho ide. Akurát Lesley-Anne Downová v roli Esmeraldy nedosahuje krásy vnád Lollobrogidy či O'Harovej, ale to je detail. Ostatné herecké osadenstvo vôbec nie je do počtu a zdatne sekunduje, či už Jacobi, Powell alebo Derek "Poirot" Suchet. Celkovo ide o poctu románu, preto sa ho ani nesnaží nijako meniť či nadstavovať. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tato filmová adaptace Hugoova slavného románu je již pátou, kterou jsem viděl a je pro mě rozhodně tou nejslabší, nejméně výraznou. Když ji porovnám s ostatními filmy z roku 1939, 1956, 1996 a 1997, tak zde je po celou dobu vidět, že tohle je pouze televizní film. Ačkoliv adaptace z roku 1997 se Salmou Hayek, je také televizní film. Tato Tuchnerova adaptace s porovnáním s ostatními nepůsobí zajímavě, táhne se, atmosféra téměř žádná a herci tu hrají oproti ostatním nejhůř. A to i přesto, že Quasimoda hraje Anthony Hopkins, který především v první půli mě také moc nepřesvědčil. Je sice nechutně škaredý, má originální vyrážku u oka, ale hlavně v první polovině kulhá tak silně, že sotva jde. V závěru při záchraně Esmeraldy naopak už utíká. Celá jeho vizáž působí podle mě až moc přehnaně. Tohle není Hugův hrbáč, ale nějaké monstrum. Lesley-Anne Down je podle mě nejhezčí herečka, která Esmeraldu hrála. Ale copak takhle vypadá cigánka? Rozhodně ně! Vždyť je úplně bílá. A nejhůře podle mě obstál herec, který hrál Frola. Ten byl absolutně nevýrazný, jen hrál zápornou postavu, ale nebyla tam žádná energie, žádné emoce. Jakoby jen přišel na plac, odvykládal text a to bylo vše. Jediné, co se mi na tomto filmu líbilo, tak scéna, kdy Quasimodo zachraňuje Esmeraldu ze šibenice. V některých adaptacích mu to až moc dlouho trvalo. Především ve filmu z roku 1956, kdy Anthony Queen zachraňuje Ginu Lollobrigidu podle mě velice dlouze a ještě se u kata porozhlédne po okolí, tak zde Anthony Hopkins vletí na šibenici a jako jediný zvoník ze všech dokonce zápasí se stráží a poté Esmeraldu zachrání. [899. hodnocení, 31. komentář, 62%] ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Líčení Quasimoda trvalo pět hodin, Anthony Hopkins se proto musel hlásit do maskérny vždy už ve 3 hodiny ráno. (pavel11)
  • Celý film byl natáčen ve studiích Pinewood u Londýna, kde byla postavena replika chrámu Notre Dame i pařížských uliček. (rakovnik)

Reklama

Reklama