Reklama

Reklama

Legenda o zlaté perle

  • Hongkong Wai Si-Lei chuen kei (více)
Trailer

Hrdinou filmu je neprůstřelný supermuž Wisely, v civilu spisovatel sci-fi, který perfektně ovládá umění zápasu kung-fu, stejně jako jeho půvabná přítelkyně Sue, sestra šlechetného mezinárodního gangstera Paula Durana. O tajemnou zlatou perlu, obdařenou magickými schopnostmi, s nimi soupeří záhadný milionář Howard Hope. Zároveň se snaží perlu získat zpět mniši nepálského kláštera, v němž byla po staletí uložena jako posvátný předmět a odkud ji uloupil Wiselyho přítel David. (NFA)

(více)

Recenze (97)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takovýhle kousek jako je Legenda o zlaté perle se těžko hodnotí z pohledu dnešního diváka. Z vhs viděný film s dabingem působí často směšně, napodobuje Indiana Jonese, ale akční scény jsou poměrně slušné. Dabing tomu dává trochu jiný rozměr, především dabing mladého vůdce mnichů je srandovní. Poprvé jsme film viděl kdysi dávno a dlouho si nemohl vzpomenout na název, ale pamatoval jsme si závěr, který je svým způsobem velmi zajímavý a nezapomenutelný pro dítě jakým jsem byl. Takže z nostalgie a za dobré tempo a sympatické herce 4* a už asi nikdy více... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Film, který mi kdysi změnil život. Když pětiletý capart, odkojený večerníčky a Vinnetouem, vidí ve společnosti všeznalého dědečka dobrodružnou podívanou plnou rvaček, aut, mimozemšťanů, mnichů nebo velbloudů, je hotovo a vzpomínka na epické finále je hluboce zakořeněna. Dvacetileté pátrání po znovuobjevení jednoho z důvodů lásky k filmu se nakonec vyplatilo a i když dnes Wisely s Davidem působí v mnoha ohledech silně úsměvně, zásluhy má Perla pořád zásadní. Nostalgií se v hodnocení unést nenechám, ale vzpomínka je zlatá, víc než kdy předtím. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když to tady každej tak opěvoval, tak sem si to sehnal a musim teda konstatovat, že to je pořádná naivní kravina. Je možný, že kdybych to viděl dřív a udělal si k tomu nějakej vztah, tak bych ty naprosto gigantický příšerný dialogy a naivní scény přehlížel, ale takhle sem na to koukal celkem s čistou hlavou a jen sem čuměl, co je to za blbost, navíc sem na to koukal s dabingem a jestli sem někdy slyšel horší, tak si to nepamatuju. Nejhůř asi vyznívaly hlášky hlavního hrdiny, ony samy o sobě byly úděsně trapný a když se k tomu ještě přidalo stupidní namluvení, tak nezbylo nic jinýho než se smát, jak je to debilní. Přitom mam ale dobrodružný filmy v čele s Indianou fakt rád, ale tohle byla pro mě fakt tuhá zkouška. Ale musí se nechat, že kung-fu akce je tu dobrá a v rámci možností to zabavit rozhodně umí, jen mi tady to hodnocení přijde úplně mimo, protože to neni ani nijak super zábavný a kvality filmu jsou skoro nulový ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tuším první kung fu film, co jsem kdy viděl. Výpravný HK dobrodružný sci-fi film na motivy série čínských románů od Ngai Honga o dobrodruhu Wai Si-lem (poangličtěně Wiselym) pořízený za západoněmecké peníze. Exotické lokace, početné a kvalitní kung fu bitky a honičky (vryla se mi do paměti hlavně loupež perly v kláštěře a následný únik plus honička auta s motorkami), humor, půvabná Asiatka... Když jsem to někdy na přelomu 80. a 90. let viděl v televizi poprvé, měl jsem oči navrch hlavy a i dnes je to mile naivní a svižná akční podívaná s výbornými nápady (původ perly, pohyblivý písek). Film režíroval představitel podrazáckého Davida, multitalentovaný Teddy Robin Kwan, v roli hongkonského mafiána se představil Lung Ti, známý z LEPŠÍCH ZÍTŘKů. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kluci z Moviezone tohle vychvalovali do nebes, ale zřejmě u nich naplno zapůsobila nějaká forma nostalgie. Legenda o zlaté perle je totiž tuze špatný film, ještě horší než Murphyho Zlaté dítě. Jak někdo tohle může nazývat asijskou odpovědí na Indiana Jonese, to prostě nechápu. Navíc Samuel Hui možná umí zpívat, ale určitě se neumí prát. 30% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slasť pre pamätníkov VHS éry, peklo pre dnešnú mládež. Alebo keď ste chceli vedieť, čo vlastne znamenajú čínske draky a báli ste sa opýtať. Záverečná konfrontáca sa nakoniec ukazuje ako zhola zbytočná, stačilo odovzdať perlu včas do rúk skutočného majiteľa a obe strany by ušetrili zopár ľudských a "ľudských" životov. Inak ale film šľape od začiatku do konca, prevládza pochopiteľne akcia a pomedzi to počúvame väčšinou otrasné dialógy a vety, ktoré nás informujú o tom, čo vidíme na obrazovke a chápeme tomu. Guilty pleasure so všetkým, čo k tomu patrí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Film, který ve své době patřil k velmi povedeným kouskům. Opravdu pěkné ukázky bojového umění a docela obstojný scénář. Dnes už je to spíše úsměvný snímek, ale pořád má své kouzlo a je stále koukatelný. Z nostalgie a slabosti pro filmy z hong-kongu se přikloním k vyššímu hodnocení. 75% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Taková kopačka písková. Děj je žalostný, celé je to splácané halabala a ten sci-fi přesah na konci.. špatný nápad. Na Barrandově tenkrát namlouvali i béčko no. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hongkongské béčko, představující slabší variaci na Indiana Jonese. Zábavné, rychlé, krátké, lehce zapomenutelné. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na vtedajšie pomery ( myslím naše predrevolučné časy ) vskutku senzačné sledovanie bojových umení kung-fu, v naších zemepisných šírkach vtedy nebývalá zábava. Bola to azda prvá lastovička, ktorá po úspechu odštartovala ďaľší nákup podobných filmov do našej distribúcie. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 31.12.1990, réžia slovenského znenia (SPF 1989) = SVäTOPLUK ŠABLATÚRA --- Samuela Hui dabuje JOZEF VAJDA, Teddy Robin Kwana dabuje MIRO NOGA, Joey Wangovú dabuje ZUZANA TLUČKOVÁ, Bruce Barona dabuje DUŠAN JAMRICH, Heidi Makinenovú dabuje TATIANA KULÍŠKOVÁ - ŠKODA, že sa zachoval iba český dabing. Kedysi to bola so slovenským dabingom z KOLIBY ozajstná legenda. (24.3.2009) ALELUJA ! - našiel som doma VHS s jednou z mála dochovaných kópií tohto filmu s pôvodným slovenským kinodabingom. - BOMBA ! (7.9.2009) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První film, na kterém jsem byl v letním kině, od té doby jsem to neviděl, ale vzpomínky na něj stále zůstávaly. Tak jsem na něj včara koukl a ono je to pořád stejně dobré. Má to totiž všechno, co v tehdejší době pořádný dobrodružný film měl mít - je tu romantika, exotičnost, cestování do různých koutů světa, fantastika, sci-fi, akci, humor, kung-fu, auta, poslání - a z dnešních filmů se to často vytrácí. Prostě paráda, i přesto, že to v dnešní době už nemá ty koule, co v době svého vzniku. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

ÓÓÓÓÓ, bože, to je tak nádherně pitomoučký. Dnes (26.10.2009) jsem si to pustil poprvé po zhruba patnácti letech... A zjistil jsem, že to na mě v dětství udělalo mocný dojem, protože mi toho spousta utkvěla v paměti. Abych to řekl krátce, ten film je velmi podobný filmům s Indianou Jonesem a tomuto filmu je velmi podobná pozdější Mumie. Je tu ovšem mnohem více akce, než v obou zmíněných (a musím uznat, že se jedná o akci velmi zručně natočenou), obsazení působí velice sympaticky, čímž mám na mysli hlavně skvělého Samuela "Bláznivá mise" Huie, skvěle nadabovaného Ladislavem Županičem (DruidKarel by měl vědět, že Ladislavu Županičovi bylo v době vzniku dabingu jen něco málo přes čtyřicet, takže nadabovat mladého hlavního hrdinu bych neviděl jako problém)... Jinak, když to teď vidím, tak je to opravdu dost naivní až by se dalo říct pitomé, ale tenkrát jednak byla jiná doba, a taky se jedná o zábavu pro celou rodinu. Kdybych ten film viděl dnes poprvé, tak bych kromě akce a hudby asi nic moc neocenil, ale za tu vůni dětství, která ke mně dolehla spolu s tímto filmem musím dát za 5 *... A říkejte si co chcete... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Bohuzial som tento film videl len nedavno a tak ma k nemu neviaze ziadna nostalgia. Je to slusny, mierne nadpriemerny dobrodruzny film. Chapem, preco sa to u nas v davnych casoch mohlo stat legendou, ale na HK pomery to nie je nic vynimocne. Jackieho dobrodruzstva z Bozskych relikvii mi pripadaju ovela zabavnejsie, akcniejsie, velkolepejsie, proste po kazdej stranke lepsie. edit 2019: pozrel som si to druhýkrát a moje pocity sa nezmenili. Po každej stránke to je mierne nadpriemerný dobrodružný film, ktorý ale v žiadnom ohľade neohúri. Akcia je rôznorodá. Sem tam nenaká naháňačka, bitka alebo trikové finále, ktoré už dnes pôsobí zastaralo. Asi najviac ma štvalo, že charakter Wiselyho je taký nemastný neslaný. Síce je to dobrák s morálnymi zásadami. vďaka čomu chce vrátiť perlu mníchom, ale to je všetko čo sa o jeho charaktere dozvieme. Chýbali mi tam nejaké trademarky aké majú ostatní filmoví dobrodruhovia. Dokonca ani žiadny zapamätateľný hudobný motív nemá. Alebo keby aspoň film viac tlačil na komediálnu stánku v ktorej je Michael Hui dobrý, ale v tomto filme pôsobí jeho postava strašne nevýrazne. Prekvapivo sa o humor nesnaží ani Teddy Robin Kwan. No a ostatné postavy sú tiež len priemerné. Na jednej strane chamtivý Ti Lung a na druhej strane nebezpečný mimozemšťan. Aspoňže na Joey Wang sa dobre pozerá. Takže dnes som si tento film pravdepodobne pustil naposledy a ak dostanem znova chuť na HK variáciu Indiho, tak mám na výber medzi skvelým Jackieho Armour of God, Lauovým Magic Crystal alebo Magnificent Warriors s nádhernou Michelle Yeoh. Všetko to sú lepšie filmy. 6/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát som to zhliadol v kine a vtedy to bol u mňa vrchol akčnej sci-fi fantasy ( Indiana Jones bol vtedy pre mňa ešte dosť neznámy pojem ). A ani dnes sa to veľmi nezmenilo. Vynikajúca hongkongská mašina, ktorá pracuje na plné obrátky a jeden z mojich prvých a doteraz najväčších kino zážitkov. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,HAHAHAHA. TAK TÁ STARÁ LEGENDA BOLA PRAVDIVÁ." __ Pri prezeraní staručkých VHS-iek v snahe nájsť ,,Zradu a pomstu" alebo ,,Bojovníka od Žltej rieky", ktoré som ako maličký videl no už si ich prakticky vôbec nepamätám naďabil som na pásku, kde bol za Angelikou nahratý tento film. Keďže má tento film povesť VHS legendy, nemohol som si ho nechať ujsť i keď som poriadne nevedel o čom bude. Obraz a zvuk síce snáď aj pamätali dinosaurov, film však bol širokouhlo nahratý a ten český dabing, čo sa tu na neho poväčšine nadáva nebol z môjho pohľadu tiež vyslovene zlý. Kvázi ,,dobrodružno-zábavné" filmy plné šikmých očí nemám v obľube a tak ma prvá trapácka polhodina skôr odrádzala, no postupne ide kvalita slušne hore a tým aj záujem film dopozerať. Azda najlepším s celého filmu je samotný, dovolil by som si napísať priam bombastický záver, vďaka ktorému sa mi zdalo, že ešte dakedy za čias mýtov a legiend som mohol tento film vidieť. Zvláštnu pochvalu si potom zaslúžia vydarené efekty, ktoré sa skvelo predviedli v už spomínanom závere. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu určitě nejvíc zapracuje nostalgie u diváků, kteří si ho pamatují ještě z VHSek. Já ho viděl až dnes a i tak jsem se u něj bavil. Souboje jsou pěkné, příběh není špatný. Je to něco na způsob Božské relikvie a koncem to může připomínat čtvrtého Indiho. Je zde i dost vtipných scén a i nějaká hláška se najde. Za mě70% :) ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si uvědomil v půlce filmu, že jsem to jako capart viděl. Kéž bych si vzpoměl na každou chujovinu, co jsem kdy viděl, to by bylo hodnocení :-) Tohle je tak pitomý, až hanba. Snaží se to o jakous takous parafrázi na Indiana Jonese a dost možná se tímto snímkem z části nechali inspirovat tvůrci Božských relikvií, ale obojímu to nesahá ani po kotníky. Přesto za 3*, páč když vidím podobné snímky let 80. jen si marně povzdechnu nad dobou, kdy jsem byl dítě a jediná moje starost byla, jak zamaskovat pětku do pondělí, abych neměl přes víkend zaracha :-) ()

Reklama

Reklama