Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velkolepá historická adaptace Shakespearovy hry Julius Caesar, ve které jsme svědky posledních dnů muže, který se chtěl stát Imperátorem římským. Caesar se však císařem nikdy nestal. Roku 44. př. n. l., o březnových Idách, ho na schodech senátu zavraždili republikáni, vedeni Brutem (Jason Robards), Cassiem a Cascou. Nejmocnější Caesaův stoupenec a přítel, Marcus Antonius (Charleton Heston) však při smuteční řeči nad Caesarovým tělem přísahá vrahům pomstu a vyžene je z města. Společně s Caesarovým dědicem Octavianem (Richard Chamberlain) vyhlásí vrahům válku. (mahler)

(více)

Recenze (11)

majo25 

všechny recenze uživatele

Najlepšie spracovanie divadelnej hry od Shakespeara, ktoré som mal možnosť vidieť. Aj keď je to väčšinou štúdiovka, je postavená na poctivých hereckých výkonoch, ktoré zaručia filmový zážitok. Po 17-tich rokoch si jednu z hlavných postáv opäť zahral aj Heston, a rozdiel tých 17-tich rokov je evidentný. Inak aj po technickej stránky výborne zvládnutý prorokujúci sen Caesarovej manželky. Hodnotenie: 85% ()

Incantator 

všechny recenze uživatele

Toto spracovanie vychádza z jednej zo Shakespearových hier a drží sa ho do najmenších detailov, čo je jeho najväčším kladom i záporom. Vzniká úžasné dramatické predstavenie s výbornými hercami, avšak celý Caesarov život nám príbeh nepredostrie. To isté platí i o žánrovej kategórii filmu - ide skôr o dramatickú inscenáciu ako historický film. Ak ho teda hodnotím podľa tých faktorov, ktoré by mal vynikajúci historický film mať (dobrodružstvo, dejové napätie, rozmanitosť lokácií), vychádza to na tento výsledok. Nepochybne je však predloha pre film výborným dramatickým dielom z pera autora Hamleta a iných majstrovských drám. (13.11.2010) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Osobně bych řekl, že toto zpracování Julia Caesara je o chloupek slabší než to z roku 1953. Marcus Antonius je sice v podání Charltona Hestona stejně skvělý jako u Marlona Branda či Richarda Burtona (ve filmu Kleopatra), ale celkově na mě tento počin působil až příliš divadelně (minimum akce, hodně slova). Přesto bych ještě pochválil výkon Jasona Robardse, ale obecně také herecké obsazení plné hvězd. Za jednu z nejlepších scén v tomto snímku bych označil Antoniův proslov nad mrtvým Caesarem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Franco Zeffirelli mě ukázal, že i Shakespearovské adaptace můžou být plné života. Bohužel neznámý Burge z něj udělal opět koncentrovanou nudu. Je to statické, divadelní, výprava je prakticky nulová, finální bitva je stejně jako ve verzi z roku 1953 odbytá, číší z toho divadelní kulisy a jeden nekonečný monolog za druhým. Žvaní se a deklamuje, aniž by z toho cokoliv obyčejného diváka jakkoliv zasáhlo. Abych byl fér, tři věci to udržely nad hladinou - fantastický projev Marca Antonia (Heston) po smrti Caesara následovaný rozzuřeným davem. Síla příběhu, který napsaly samy dějiny. A plejáda slavných a výborných herců, díky kterým se to aspoň nezvrhne v divadelní přehrávání a stejně jako verzi z roku 1953 to ti herci vytáhli na hodně slabé 3*. Ovšem když si to srovnám s Zeffirelliho adaptací Romea a Julie, která mě absolutně rozsekala, tak nechápu jak to tady může mít 80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem, aby se mi Julius Caesar líbil a snažil jsem se o to, seč mi síly stačily. Ale bohužel. Zasadit ryze divadelní kousek do filmového prostředí je věcí záslužnou už proto, že takto zpracovaná klasika dokáže oslovit širší publikum, ale jen málokdy k tomu stačí jen změna kulis. A to je přesně to, co Burge se Shakespearem udělal. Změnil prostředí. A to je pro mě málo. Samozřejmě, že někdy to stačí. Třeba jako v případě Branaghova Jindřicha V., což je, podle mě, nejlepší filmové zpracování Shakespeara všech dob. Ale v drtivé většině platí, že se divadlo musí filmu přizpůsobit a to se tady nestalo. A nepomohl ani špičkový casting. Možná i pro to, že Jason Robards a John Gielgud své postavy Bruta resp. Caesara vůbec nezvládli. Naopak Charlton Heston coby Marcus Antonius byl výborný a typologicky mi sedl i Chamberlain v roli Octaviana, byť nedostal příliš prostoru. Samozřejmě plusem je i výprava, na které se, jako obvykle, nešetřilo. Věřím, že pro fanoušky divadla a Shakespeara zvlášť bude Julius Caesar pochoutkou, ale pro mě je film zklamáním. 40% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • V době vzniku byl film přijímán spíše negativně, po vydání na Blu-ray se dostavily příznivější ohlasy. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Snímek byl natáčen ve studiích ve Spojeném Království a v exteriérech ve Španělsku. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Související novinky

Zemřela herečka Diana Rigg

Zemřela herečka Diana Rigg

10.09.2020

Z Velké Británie dnes přišla smutná zpráva, ve věku 82 let zemřela filmová, televizní a divadelní herečka Diana Rigg. Informaci s odvoláním na jejího zástupce zveřejnila stanice BBC. Hereččina dcera… (více)

Reklama

Reklama