Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni, tohle není stříbrné plátno, není to Boorman a není to Excalibur. Srovnávání v tomto duchu tudíž nemá smysl. Tohle je dlouhrající televizní deska, ve své době výkladní skříň Hallmarku - tzn. že má triky na úrovni, ze kterých vám ani dnes nemusí být do smíchu, a naopak si po nich můžete při lecjaké novější příšernosti stýskat. Vcelku svérázné vyprávění o době krále Artuše, koncentrující se na osobu čaroděje Merlina, jeho životní pouť (včetně lásky ke krásné Isabelle Rossellini) a také ve filozofickém duchu Pána Prstenů vedené "něco končí, něco začíná" pojednání o královně Mab, Paní Jezera a magii v lidském světě. Funguje to, jako ostatně většina věcí, které vědí, co chtějí říct a jak to chtějí říct, mají důstojnou výpravu, a především vynikající herce (čímž jako obvykle myslím i herečky, a nemyslím si, že by tím chuděry byly nějak utiskovány). Je to velmi zajímavá přehlídka, a nikdo se při ní nefláká. Tohle zpracování příběhu z oné mýty opředené doby obstojí samo o sobě, a nemusí v hanbě skrývat tvář. Ode mě 80%, ale pokud se vám nelíbily Mlhy Avalonu a dáváte přednost na jedné straně Králi Artušovi nebo na druhé staně tomu Excaliburu a nesnesete "něco jiného", tak raději neztrácejte svůj čas. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrný film sledující legendu o excalibru, kde je však hlavním hrdinou kouzelník Merlin v poddání Sama Neila. Jedná se o televizní film, rozdělený na dvě části což trošku ubírá na zajímavosti, ale příjemné provedení někdy rozesměje :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hallmark na vrchole (viď. Gulliverove cesty s Tedom Dansonom): obrovská minutáž, veľkolepý kasting (teda až na toho, čo hral mladého Merlina), plno akcie, obrovská (na tú dobu) výprava, plno trikov. Merlin nie je dokonalý a s odstupom desaťročí je práve oná výpravnosť už skôr úsmevná (davová scéna tu spravidla vyzerá tak, že sa max. päť desiatok divne oblečených chlapov rúti dole kopcom a niektorí zjavne majú problém nespadnúť), ale stále je to môj obľúbený Hallmark, samozrejme v čele so sympaťákom Neillom.  Správne, hallmarkovská verzia sa odvážne netočí okolo Artuša, ale okolo doteraz v legendách skôr  okolo jeho dvorného čarodejníka. Plus má mini-séria u mňa za to, že je to najmä príbeh lásky, ponúka  pozoruhodný spôsob porazenia zla... a tá atmosféra! Režisér vytvoril pozoruhodnú kombináciu realistickej  doby temna (špina, pach, pochmúrne počasie) a rozprávky. Ako keby kedysi naozaj boli časy, kedy ľudia žili v zovretí prírody, výkyvy počasia pokladali za božské znamenia a v temných horách žili tajomné bytosti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle je asi muj nejoblibenejsi film o Excaliburu, Merlinovi, Artusovi atd. Ale netvrdim, ze je nejlepsi, nejlepsi je Excalibur. Je fajn, ze se film zabyva kompletne celou legendou a nesoustredi se jen na Artuse nebo jen na Excalibur, takze vidime cely Merlinuv zivot. Sam Neill zvlad svou roli vice nez dobre a fakt mi do role sedl a i ostatni se vicemene hodily a byli az na nejake vyjimky nadprumerni. Dal za zminku stoji Martin Short - naprosto vynikajici prevleky, misty k nepoznani, Rutger Hauer - prijemne prekvapil a ukazal, ze jeste porad umi hrat, Miranda Richardson - jeji hlas a pohled nemel chybu a Helena Bonham Carter, ktera nemela moc prostoru, ale byla fakt dobra. Trochu se mi jen nezdala Isabella Rossellini, neprisla mi nejak zvlast pekna. A pak tu je predstavitel Artuse Paul Curran. Mlady Artus byl v pohode, ale jakmile byl uz starsi, tak to bylo dost spatny. Nevim, jesli slo o stejnyho herce, takze je mozny, ze to bylo make-upem, ale takle si proste Artuse nepredstavuju. Dalsi vytka je k rozdeleni filmu na dve casti, prvni dil skonci zacatkem bitvy mezi Mab a Merlinem a druhy dil navaze uplne nekde jinde a pak je v druhem dilu trochu mezer v deji, kdy se film chvily venuje jedne veci a pak najednou druhe, ale je to nastesti jen ze zacatku. Jelikoz se jedna o TV produkci, je jasne, ze triky nebudou nic extra, ale zas tak spatny nebyli a nektery se docela povedly. Mile prekvapi hudba, ta je na TV film nadprumerna. Taky me mrzel fakt, ze Merlin moc necaruje a celkove by ve filmu mohlo byt vic kouzel. A Kamelot by moh urcite vypadat vznesenejc, proste je videt nedostatek penez. A ten konec, sice je fajn, ze byl stastnej, ale bylo to trochu moc, uplne stacilo, kdyz by zustali stary. Tenhle film se radi mezi to lepsi, co Hallmark vyprodukovala, je to takova pohadka, na kterou se muzu divat porad, ty tri hodiny, co film ma, jsou tak akorat, takze jsem se prijemne bavil a vubec nenudil, ale nemuzu si pomoct a pride mi, ze kdyby film dostal do rukou nekdo jako Peter Jackson, byla by to nejvetsi rezba sveta. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Merlin je s Excaliburem naprosto nesrovnatelný, stejně jako je nesrovnatelný s Králem Artušem. Každý je něco jiného a v každém jde o něco jiného. Excalibur je syrová, do legendy zahalená fantasy. Merlin je polopohádkový, přesto ještě legendy hodně se držící fantastický příběh s několika úpravami pro děti (skřítek, konec atp.) Král Artuš je akční blábol. Navíc Excalibur je o Artušovi, tohle je o Merlinovi a Král Artuš je o hovně. Artuš je zde jen epizodka, postava, která dotváří celkové pozadí dobře známého příběhu. Navíc je tohle televizní film a to už mluví za vše. A i proto to dopadlo opravdu dobře. Jen ten konec je trochu moc natočený do happyendu a hodně tomu ubližuje. Hloupej klišovitej konec, kde se milenci konečně dočkají viz píseň Michala Tučnýho: Tenhle příběh je pravda a snim svůj klobouk, jestli jsem vám lhal, že jsem potkal jednu dívku a tu dívku jsem si za ženu vzal. Zní to jak pohádka z oříšku královny Mab, že si báječnou ženskou vzal jeden báječnej chlap. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyznavači artušovské legendy se možná budou zlobit kvůli nemalému množství změn, příznivci fantasy by se mohli cítit dotčeni infantilitou zavánějícími novotami v podobě skřítků a skřetů, milovníci pohádek by mohli protestovat proti drastičnosti a i já, počítající se ke všem třem skupinám, si postesknu nad bezprecedentním odcizením Avalonu starému britskému náboženství (vlastně precedentním, grálu se vedlo dost podobně), tradičně nesympatickou Guineverou v podání mně tradičně nesympatické Leny Headey, kterážto ve mně coby královna vší Británie budila ještě větší odpor než jako královna jistého řeckého města, a několika hluchými okamžiky... ale když ona je to tak skvostná pohádka s moudrými čaroději, dobrými i zlými vílami, gryfy a draky pro dětskou a dětinskou duši, uchu lahodící hudbou Trevora Jonese pro estetickou duši, příběhem pro romantickou duši, Samem Neillem a Rutgerem Hauerem pro ženskou duši, Mirandou, Helenou a Isabellou pro mužskou duši a koncem pro citlivou duši, že Merlin ani nepotřebuje kouzelnou moc k tomu, aby mě očaroval. My dva jsme se neviděli ani poprvé, ani naposled, mistře čaroději... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film mohl být mnohem lepší, kdyby si tvůrci odpustili kýčovitost některých efektů a kostýmů. Když si odmyslím tuto příšernou část, tak to byla docela milá pohádka, na kterou se dalo koukat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Pane jo, to byla mnohem divočejší jízda, než jsem si pamatovala. Myslím, že poprvé jsem Merlina viděla na tajňačku jako dost malá, když nás hlídala babička, a myslím, že zejména Helena Bonham Carter měla zásadní vliv na můj další vývoj, ale taky úplně chápu moje rodiče, proč nám zamlada zakazovali skoro všechnu televizi, a jsem jim za to vděčná. -"Die here, Auntie Mab... that's the last thing I shall do." ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

S mistrovsky natočeným a magicky laděným Excaliburem (který osobně považuji za zdaleka nejzdařilejší adaptaci artušovské legendy) samozřejmě tento televizní počin srovnávat nelze... Bylo by to nakonec i nespravedlivé, už třeba jen co se rozpočtu týče. Na televizní standart ovšem více než slušné. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci dobrodružný fantasy film. Má celkom dobrý príbeh o čarodejníkovi Merlinovi, ktorého vychovala zlá čarodejnica Mab, aby v budúcnosti poslúžil jej plánom, ale on sa jej vzbúri a odíde. Rozhodne sa konať dobro a tak chce hlavne nájsť dobrého a čestného kráľa pre Anglicko, okrem toho sa aj zamiluje, ale na tejto ceste ho čaká mnoho problémov. Spracovanie je skutočne perfektné, toto obdobie a legendy s ním súvisiace vždy pôsobili dostatočne atraktívne a tentoraz to už od začiatku pôsobí dobrým dojmom. Ale poteší, že úroveň filmu sa neustále zvyšuje, takže keď už Merlin dospeje, film sa celkovo vylepší a potom už pribúdajú mnohé zaujímavé prvky, chválim hlavne perfektne zvládnuté striedanie kráľov z rôznych dôvodov, pričom každý má dostatok priestoru a zaujímavú povahu a všetko to vyvrcholí časťou s kráľom Artušom, ktorá je rozhodne najlepšia. Chválim, že to úplne ideálne funguje v oboch hlavných žánroch, či už v historickom, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých udalostí a postáv, ale aj fantasy, kde sú zase výborne podané všetky tie problémy, ktoré spôsobuje čarodejnica Mab, pričom sa navyše oba žánre dobre dopĺňajú. A k tomu poteší aj príjemná romantická línia. Takže tie tri hodiny sú skvelo zvládnuté, nájde sa tu množstvo perfektných scén, k tomu ten vynikajúci záver, toto sa mi skutočne páčilo. Čo sa týka akcie, občas sa nájde nejaká väčšia bojová scéna prípadne fantasy súboj, síce s drahou konkurenciou sa to objektívne moc nemôže rovnať, ale mne je to úplne jedno, v tomto filme je akcia to posledné, čo ma zaujíma. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Sam Neill vo svojej životnej úlohe, bavil ma neustále a množstvo skvelých a dobre obsadených vedľajších postáv ako Miranda Richardson v úlohe čarodejnice Mab, jej pomocník Martin Short, sympatická Isabella Rossellini, Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, Lena Headey a viacero iných. Réžia a technická stránka sú skvelé, síce rozpočet viditeľne nebol najväčší, preto aj výprava nie je prvotriedna, ale ja som aj tak veľmi spokojný, má ta zaujímavý vizuál, perfektnú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže to plne vynahradí. A k tomu ešte tá nádherná hudba, ktorá celý film ešte o triedu povyšuje. Rozhodne sa nepovažujem za fanúšika tohto žánru, fantasy moc nemusím a aj jeho najslávnejší predstavitelia sú pre mňa väčšinou prinajlepšom priemerní, ale dva filmy som si veľmi obľúbil a to Kráľovstvo prsteňa a práve Merlin. Takže pre mňa je to nielen najlepšie spracovanie legendy o Kráľovi Artušovi a podobne, ale aj najlepší fantasy film vôbec. 88% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Tohle Oscara za animaci rozhodně nedostalo." "Myslím, že ho ten film nedostal ani za nic jiného." Asi tak probíhala naše diskuse o tomhle filmu rozděleném na dvě části, jehož vysoké hodnocení je pro mě záhadou. Možná to měl na svědomí dabing, ale tak nepřirozené herecké výkony jsem neviděla už hodně dávno, a na to, že Merlin vznikl rok po Titatnicu, zrovna ani vizuálně co nabídnout nemá. Normálně bych tomu dala tak jednu hvězdičku, ale některé nelogičnosti scénáře mě nakonec (nechtěně) pobavily natolik, že jsem se místy aspoň válela smíchy. Co jiného lze totiž dělat, když lidé zničehonic začnou uprostřed noci provolávat heslo "Artuš je král!", přitom však Artuše nikdy neviděli a těžko znají mladíka, který před nimi stojí s Excaliburem v ruce? Další velká perlička přichází i v závěru, kde vlastně Merlin příteli přiznává, že vše bylo naprosto jinak. Celkem originální způsob, jak se vyhnout kritizování za mrvení artušovské legendy. No nic, nechám to být. Tenhle film můžete vzít jako pohádku, zasmát se u něj, ale nikdy jako nic víc. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná legenda. V časoh keď ešte LOTR spinkal v Jacksonovej hlave to bolo veľmi, veľmi (na televíznu produkciu) podarené. Aj keď mám pocit, že svojou jednoduchosťou je to určené skôr začiatočníkom vo svete fantasy, ako lákadlo je to skvelé. Človek si má chuť prečítať knížku. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Docela povedené zpracování Artušovské legendy, v televizním hávu a z produkce Hallmarku rozhodně nadprůměr. Kolísavá kvalita triků, hereckých výkonů a ve druhé půli zejména scénáře, nicméně ti, kdo mají rádi magično nebo zmíněnou legendu, mohou s klidem zhlédnout. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Hallmark plodí hovadiny ostošest, ale tentokrát se mu podařilo stvořit alespoň něco, co zdánlivě připomíná netelevizní produkci. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na Hallmarkský film až nebývale dobré. V celku povedené dobrodružné fantasy, které se (alespoň z větší části) drží legendy. Celkem triviální záležitost, ze které nejvíce vyčnívá přesvědčivý výkon charismatického Sama Neilla. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Na obvyklé televizní poměry je tohle vysoký nadprůměr - dobrá výprava, vcelku ucházející triky (rozuměj, nevzbuzují hlasitý smích, jen občasné ušklíbnutí), zvládnutá atmosféra "mystického" středověku a v neposlední řadě herecký ansábl, jemuž snad nelze nic vytknout (možná až na trochu prkenou Lenu Headey) . Kdyby se posílila triková stránka filmu, která je jeho nejslabší částí, mohl by směle do kin. Jo, a výkon Mirandy Richardson jako královny Mab je prostě lahůdka! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch bezesporu lepších adaptací artušovské legendy, tady vyprávěna z pohledu věčného Merlina... Viděl jsem to na Hallamrku, divně rozpůlené, ale líbilo se mi to. Narozdíl od Prvního rytíře či tfuj tajblu Krále Artuše si aspoň nehraje na realismus, naopak, všechno sází na prvek magie (jak by taky ne. když je to o samotném Merlinovi, eh?) Sam Neill je slušný, hraje tam Miranda a hlavně Helena Bonham... Jsem spokojený 70% ()

Reklama

Reklama