Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Teardown 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu jedna z nejlepších Holmesovek, jakou kdy mé oko spatřilo. Amosféru rozebírat nemusím, protože prostředí starého Londýna hovoří myslím za vše. Po herecké stránce též naprostá špička. Christopher Plummer je ve své roli Holmese naprosto bezchybný. To samé samozřejmě platí i o Masonovi, jež ztvárnil doktora Watsona. Také příběh je malinko zpestřen. Netočí se stále jen kolem otazníků o vrahovi prostitutek, ale zasahuje i do politických křesel, konspirační teorie a tajného spolku svobodných zednářů. Celkově je zde velká podobnost se skvělým filmem Jack Rozparovač, natočeným o devět let později, kde hlavní roli ztvárnila dvojice Michael Caine a Lewis Collins. Prostě filmová lahůdka. ()

mArcElkrIz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování městské legendy o Jacku Rozparovači. Prvotřídní je především atmosféra temného města a ústřední dvojice (Christopher Plummer a James Mason), která se nejen doplňuje v dedukcích, ale i vtipně "špičkuje". A pak David Hemmings v roli policisty. A hlavní klad? Napětí. I když už ten příběh znáte, stejně Vás v těch uličkách mrazí... ()

M.Myers 

všechny recenze uživatele

Herecky výborné, historicky přesné, jen závěrem to bylo takové to klasické krimi holmsovské zakončení, které se nikdy nestalo(tím myslím samozřejmě odhalení Jacka Rozparovače a obvinění zednářského spolku). Ale film jinak velmi dobrý, s ponurou atmosférou, která věrně zachytila tehdejší Whitechappel. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Kdysi jako kluka mě to vzalo a místy jsem se i bál, leč s dlouhým odstupem už mne atmosféra tak nepohltila. Nicméně je mi tento snímek rozhodně sympatičtější než současné zpracování Guye Ritchieho... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes vs. Jack Rozparovač. Velmi zajímavě zpracovaný případ o masovém vrahovi, který do dnes budí rozpaky. Děj vlivně zachycuje boj mezi třídami na politické bázi, kde mají ohromný vliv především zednáři. Co do činění s tím má i parapsychologie, což přináší neskutečné šílenství. Chmurná a mrazivá atmosféra vyzařuje z každičké scény velmi napínavého a vkusně zpracovaného dějství podpořené nejen vynikající kamerou, ale i dobře zvolenou hudbou. Christopher Plummer a James Mason v rolích Holmese a Watsona jsou už kapitolou sami za sebe. Své postavy ztvárnili mistrovsky a velice přesvědčivě. Tento snímek se řadí mezi povedenou klasiku o nejslavnějším detektivu všech dob a to zaslouženě. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Mám rád Sherlocka Holmese a mám rád Jacka Rozparovače. Tento film spojil obojí. Konspirační linku jsem znal už ze skvělého komiksu Z pekla, Sherlocka Holmese v Plummerově podání z jiných televizních dílů. Celkově jde tak o potěšení, ale s žádným překvapením. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Tady budu chcát proti větru. Filmy o Holmesovi se mě líbí, ve Hře na vraždu mě ale nesedlo obsazení, ani příběh. Některý dialogy byly strašně dlouhý, za celej film bylo napínavých scén, kterých je vždycky v takovýchle detektivkách jak hub po dešti, zoufale málo. Je to škoda, protože noční zamlžený Londýn byl vyobrazen bravurně. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes a doktor Watson stvárnení tak, že knižná predloha zbledne závisťou. Výborne rozpracovaný dej, napätie, trpké rozzluzlenie o tom, že najväčšie netvory na svete sú vlastne len obyčajní ľudia ..... ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, dobré herecké výkony Christophera Plummera a Jamese Masona, zvláštní smysl pro humor a legendami opředený případ sériových vražd. To jsou důvody, proč je Vražda na úrovni jedním z nejlepších filmových dobrodružství Sherlocka Holmese. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Hororová atmosféra Londýna výborná, ústřední dvojice sympatická, ale to je všechno. To, jakým způsobem Holmes případ řeší (vždy se v pravou chvíli objeví někdo, nebo něco, co ho přivede na správnou stopu a tak spolu s Watsonem vlastně jen chodí odněkud někam a na nic sám nepřichází) je příšerná amatérština. Kombinace hororové detektivky s politikou mě ani trochu nebavila a vysloveně jsem se ptal WTF například při závěrečném vysvětlování v soudní síní, kdy po Holmesově vystoupení jsou ministerský předseda, ministr vnitra a vrchní inspektor Scotland Yardu tak naměkko, že by snad byli ochotni složit funkce a předat je všechny Holmesovi. A takových WTF je ve filmu víc. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Opravdu slabá "Sherlockárna". Po BBC sérii bude mít "asociál" Sherlock už navždy laťku někde jinde, nicméně i po přivření obou očí a vcítění do doby vzniku je toto skutečně slabý příběh. Hlavní hrdina je v něm snadno přemožitelný, chybí mu sarkasmus i důvtip... markantní je právě absence všech Sherlockových osobních rysů. A tak jedinou postavou hodnou hvězdy je vtipně pojatý staroušek Watson. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za možnost shlédnutí tohoto díla, zaujalo mně to už od začátku, svou temnotou v ponurém Londýně, vystupňovávaným napětím a konečným rozuzlením..Plummer i Mason to dali na výbornou, též ostatní role, například Sutherland, který mohl klidně dostat významnější postavu, kvalitu i charisma na to rozhodně má.Navíc je tenhle film obdařen skvělým dabingem ( Moravec, Sejk, Fišer a další)..pecka..pro mě 80% ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Ještě dneska mi běhá mráz po zádech. Nejlepší Jack Rozparovač a možná nejlepší Holmes. Líbilo se mi to. Sherlock Holmes hrál na housle, byl vtipný, břitký, chladný i rozpálený - i plakal a hlavně - dvojice Plummer a Mason udělali Sherlocka a Watsona opravdu jako dvojici dlouholetých přátel, kteří o sobě vědí všechno, mají se rádi, je v tom i kus nostalgie. To fungovalo a ačkoliv si tvůrci vybrali příběh, kterým se Conan Doyle nezabýval, bylo to klasické - snad právě proto, že měli volnější ruku. Příběh podává jednu z oblíbených verzí toho, kdo byl vrahem Jackem Rozparovacem - že to byl někdo z okruhu prince Alberta - syna milované královny Viktorie. Pamatujete si? Holmes a Watson jsou v divadle, v lóži a vstupuje nechvalně proslulý princ Bertie do mančiny lóže a následují projevy nevole. Venku kameloti rozdávají výtisky se zprávou o nové vraždě v Cheapsidu. A pak....zvuk kopyt a kočáru v nočním Londýnu......... ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE: Viktoriánská Anglie, zamračený Londýn ve dne, zlověstně ponurý v noci, mlha v níž se skrývá plíživé zlo. Nebýt toho, že příběh nevyšel z pera A.C.Doyle napsal bych Šerlokovská klasika. Žádná přiblble akční moderní slátanina. Autoři postavili Holme se vzorně oholeného před úkol vyřešit nejznámější nevyřešený případ všech dob. Sherlock Holmes versus Jack the Ripper. A dopadlo to výborně. Mohu jen doporučit. Jen se v duchu bojím, aby nějakého debílka nenapadlo natočit Sherlock Holmes versus Vetřelec, nebo Predátor         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Madam, pokud prostitutky vypadají v realitě tak svůdně, jako v tomto filmu, nemusíte se o manželovu mravopočestnost bát a to ani kdybyste vypadala jako Gappa. I takové monstrum vypadá víc sexy než tyhle odpudivé ženštiny. Pokud máte ráda detektivky, kde případ stojí na jednom géniovi, kde se nestřílí a přesto moc hezky vraždí, tak tento snímek určitě neurazí. Hoši moji milí, skončili titulky a já při vzpomínce na šlapky z filmu pochopil, proč se estéti ojíždějí navzájem. Určitě se nepřidám, ale začínám rozumět. Fůůůj ženskáaa. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Sice báječná holmesovská atmosféra, ale tím výčet předností tohoto filmu víceméně končí. Scénář je rozvleklý až nudí a ústřední dvojice mi vůbec nesedla do představy o slavné detektivní dvojici, zejména Watson působil jako parodie na naivního troubu. Možná k tomu přispělo i nešťastně zvolené obsazení dabingu - ještě se mi asi nestalo, aby na mě výkon Miroslava Moravce zapůsobil tak nepatřičně a naprosto mimo charakter dané postavy. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele

Kdybych na tomhle filmu byla někde v kině, prostě bych se na konci zvedla a neteatrálně začala tleskat nadšením, protože aby měl snímek ve svém názvu slovo "na úrovni" a přitom tu úroveň dokázal dodržet se nepodaří pokaždé. Jednoznačně nejlepší detektivní celovečerák, který zaujme, napne vás a dokonce i dojme svým jedinečně sladkým Holmesem, jež se jako jeden z mála mužů své vrstvy chová k podřadným holkám z ulice roztomile gentlemansky... A jako správný gentleman se jednou z nich nechá i rozplakat, aby se neřeklo. :) ()

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama