Reklama

Reklama

Giv'a 24 Eina Ona

  • Velká Británie Hill 24 Doesn't Answer (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh čtyř protagonistů - amerického a sefardského Žida, Ira a rodilého Izraelce, kteří všichni postupně zemřou při obraně bojové pozice. Ta je po návštěvě pozorovatele Organizace spojených národů potvrzena jako izraelská. V retrospektivě jsou pak vysvětlovány důvody, proč se každý z vojáků rozhodl jít bojovat. (Hans.)

Recenze (7)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Napoprvé je to vždycky těžké a tak je i historicky první izraelský film kolosální nudou nevalných filmařských kvalit. Celý snímek navíc stojí na vodnatém a nekoncepčním scénáři, ve kterém členové Hagany, bránící v průběhu první arabsko-izraelské války Kopec 24, vzpomínají na zcela nesouvisející střípky ze své minulosti. Ve filmu kupodivu prakticky vůbec nejde o vztahy mezi Židy a Araby, ale o otřepávání se z traumatu Holokaustu a navazování intimního vztahu se znovuzrozenou židovskou vlastí. Nacionalistický tón ve filmu obsažený tedy není nijak hřmotný ani agresivní, což beru jako malé plus. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok, ktorý obsahuje jak strhujúce vojnové scény, tak aj pre nežidovského diváka pomerne nudné sekvencie zo života Izraelitov. Akcia, romantika, pátos. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Sice to může být první film z Izraele, který prorazil za hranicemi země, ale bohužel to nic nemění na tom, že je to snímek celkem nudný a v celkovém svém pojetí roztříštěný. Ty osudy si musí člověk jako silné a emotivní spíše domýšlet, než aby je prožíval přímo při sledování. Prožidovský přístup mi nijak nevadil, ale rozhodně filmu nijak nepomohl. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5   "Adolf Hitler. Did you ever see his eyes? That was a great power."   Trošku histórie (o vzniku Izraelu) nezaškodí a z toho hľadiska je tento film s dokumentárnym charakterom určite zaujímavý. Izraelská kinematografia bola v danej dobe ešte v plienkach, tak treba privrieť oči nad občasným amatérskym vyznením, nad niektorými úsmevnými hereckými prejavmi a sem-tam aj nad vtipným strihom typu "chlapík uteká za slnečného dňa, zbehne po schodoch a odrazu je temná noc". Napriek všetkému má film niečo do seba. Z hercov ma zaujala výborná Haya Hararee ako pôvabná Židovka Miriam. Je tu množstvo pôsobivých scén, ako napr. strhujúce boje o Jeruzalem, či stretnutie s nacistom. Problém je ten, že jednotlivé výborné scény sú pospájané trochu neobratne (retrospektívnym spôsobom) a ako celok to úplne nedrží pokope. ()

Reklama

Reklama