Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tři Králové jsou dost povedeným televizním seriálem o mužích na jednu stranu opředených řadou legend a smyšlenek, a na druhou stranu takřka zapomenutých. Velkým kladem jsou herecké výkony, a to nejen představitelů a představitelek rolí hlavních, ale i těch vedlejších (např. Jan Hrušínský). Moje historické znalosti jsou jen povšechné, a tak to, že na mě toto Kachyňovo dílo působilo dojmem realistickým, berte jen jako čistě subjektivní vyjádření. Nicméně neodpustím si dodat, že smrt škpt. Morávka je podána "ve znění" tehdy uznávané verze (sebevražda poslední střelou), která byla v roce 2007 přesvědčivě prokázána jako nepravdivá. Jen mi vrtá hlavou, že do té doby po onom pitevním protokolu nikdo nepátral...no nic, historie je plná větších záhad (jako třeba proč si skoro všichni myslí, že ten Schindler byl takový hodný strýček od Svitav) a na hrdinskosti oněch "tří králů" B+M+M to stejně nic nezmění. Z televizních hraných filmů/seriálů o druhé světové válce jde rozhodně o jeden z těch lepších, a já dávám 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Značně televizní a nízkorozpočtové, přesto s dokonalou protektorátní atmosférou a velmi dobrým hereckým obsazením. Vladimír Javorský zde předvedl jednu ze svých nejlepších rolí, Karel Heřmánek byl rovněž skvělý (i když na Mašína působil občas trochu staře) a v neposlední řadě Josef Carda coby agent A-54 potvrzuje, že jeho přerod po několika letech z kvalitního herce na estrádního umělce byla velká škoda. Uměl bych si příběh o hrdinech protinacistického odboje představit ještě v lepších a temnějších barvách (i když např. scéna s anténou k tomu nemá daleko, ale třeba ze zatčení pplk. Mašína šlo udělat větší drámo), ale i tak dávám 75%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Fakta fascinují samy o sobě bez ohledu na to, v jaké formě se prezentují. Příběh z nedávné minulosti vykreslil atmosféru osudů mužů české zpravodajské služby domácího odboje velmi zajímavě. Už jen proto, že zatím tady nevzniklo mnoho filmů, které by se dotýkali této zatím ne zcela úplně zmapované historie odbojové činnosti. V záplavě současných některých televizních seriálů plné nesmyslných blbostí a nekonečných telenovel poutavě zpracovaný seriál. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nadmíru povedený okupační seriál o to zajímavější a cennější, že je inspirován skutečnými událostmi, navíc pro naši historii nesmírně důležitými. Skvělá režie drží celý projekt pevně pohromadě a umožňuje vyniknout jak hercům, tak samotnému scénáři. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbil moc. Líbilo se mi téma, zpracování i herecké výkony v hlavních rolích. Co se mi napak nelíbilo, byly historické nepřesnosti a některé zbytečné fabulace navíc - za to ten bod dolů. Ale jak říkám, je to dobré - lepší český seriál z posledních let je snad jen I ve smrti sami. Pokud vás tohle dějinné období zajímá, určitě se na to podívejte. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Rozhodně sympatičtější než o něco mladší Operace Silver A, která sázela na diváckou atraktivitu. Tři králové sázejí spíš na herecké výkony a celkem nevadí, že scénář se občas dopouští futuristických hlášek předjímajících události mnohem pozdější, například ústy Josefa Mašína: "Z kluků vychovám pořádný chlapy." ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Sedmidílná rekonstrukce (samozřejmě s určitou autorskou licencí) příběhu Tří králů se sympatickou civilností ukazuje hrdinství i chyby odbojářů. Ve výborně obsazeném seriálu se zvláště vyjímá výkon Vladimíra Javorského jako kapitána Morávka. Vznikl výborný dobrodružný seriál, u kterého nezbývá než litovat chudého televizního provedení. Televize zase jednou šetřila na nesprávném místě. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi televizní seriál s velmi chudou výpravou zachraňuje námět, scénář a režie. 1) Dokud odbojáři jenom mluví, tak to jde. Jakmile začnou honičky a střelba, ukáže se typická vlastnost české produkce: neschopnost natočit uvěřitelnou akci. 2) 36letý Vladimír Javorský předvádí své skvělé herectví, 42letý Josef Carda pěknou sportovní štíhlou postavu. 3) Výstižný koment: flyboyeda****. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre. Ale i tak zde citim trochu nevyuzity potencial. Vzhledem k sile i historicke atraktivite realneho pribehu obou stran - tzv. spiona A54 Paula Thymmela i tria superhrdinu Balaban, Masin a Moravek z toho slo vytriskat mnohem mnohem vic. Na druhou stranu stale tezky nadprumer ve srovnanim s tim, co se u nas za serialy toci dnes. Pokud se zajimate o valecnou historii domaciho i zahranicniho odboje, tajne sluzby, spionaz, sabotaz i konspirace, mohlo by vas to bavit. Na muj vkus, ve vsi ucte ke K.K., se v cca prvnich trech dilech prilis zlehcuje a po filmove strance "clovecinkuje" - casty jev domaci produkce, misty to formou az evokuje cetnicke humoresky. Malo mrazive, malo paranoidni a depresivni, byt tu naznaky jsou. S kazdym dalsim dilem se to nastesti zlepsuje. Jen si tak rikam, kdyby byla seria ztvarnena krapet jinou (pokud mozno vyraznejsi) formou, treba lehce ala Atentat, mohlo z toho byt epicke veledilo. Je to nekde mezi. Na tv inscenaci je to az moc dobre/vypravne, na filmovejsi formu tomu bohuzel dost chybi, hodne se setrilo atd... Kazdopadne pro fanousky valecne historie zajimave a v ramci moznosti i zabavne, byt mohou narazit na urcite nesrovnalosti. Spousta dobrych hercu i ve vedlejsich rolich, mnohe by mohl prekvapit "Carda" ve vazne, mozna i zivotni roli, zavalel i Hrusinsky nebo Hermanek, Javorsky pak primo dominuje. Do poloviny serie za tri hvezdy, v druhe pulce jiz za krasne 4*. Povinne poustet deckam behem dejepisu, dneska se na tyhle frajery nepravem zapomina... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Viděl před 15 lety ale zkusím asi znovu...Při opakování mi dost lezla na nervy Mihulka v neustálých prostřihech-no jo no halt manželka režižéra...:) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se na pás nepovedl přenést ten psychický tlak a léta strachu před odhalením, nedůvěru v podstatě ke každému, ukrývání po studených dírách, nemoci atd. V seriálu to vypadá trochu jako sranda, ale nebyla ani trochu. Němci postupně rozbili skoro celý odboj. To vlastně film popisuje. Pak teprve začali seskakovat parašutisti se adresami kontaktů, které už nebyly platné nebo před nimi zabouchly dveře. Systematickou práci gestapa, zpočátku trochu amatérskou, postupně pečlivější, snímek zpracovává docela pěkně. Chytnou Balabána i Mašína. Od té chvíle co Morávek zůstane sám je to ale nefalšované drama, Javorský je famózní. Finální přestřelka je parádní a na konci jsem měl v očích slzy. 85% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Seriál mi připadal velice jebnutý. Odbojáři jsou hluční, naprosto neopatrní a zabývají se hlavně děvkama a chlastem. Není divu, že postupně popravili jejich spolupracovníky a nakonec i je.  Humorný Carda jako agent René působí dost neuvěřitelně. ()

Krysa SPK odpad!

všechny recenze uživatele

Tento seriál značně pošramotil památku našich národních hrdinů genmjr. in mem. Josefa Balabána, genmjr. in mem. Josefa Mašína a brig. gen. in mem. Václava Morávka. Zvláště poslední jmenovaný je divákovi prezentován jako moula a packal, který omylem spolkne pilulku s jedem nebo málem prosední na záchodě přestřelku s gestapem. Divák neznalý historie (takže skoro všichni) má pak značně zkreslený pohled na hrdinný zápas o svobodu naší vlasti. Možnost z tohoto tématu vytvořit výborný napínavý špionážní seriál byla nevyužita. Scénarista naopak vytvořil chvílemi velice nudné dílo plné naprosto zbytečných scén a vybájených postav. Tři králové by si kromě pomníků a naší úcty zasloužili i kvalitní filmové zpracování. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

TŘI KRÁLOVÉ Morávek, Mašín, Balabán.....legendami opředená trojice československých vojáků co svou přísahu dodržovala i po okupaci až do nevyhnutelného a trpkého konce. Seriál, který není dokonalý, ale přesto výjimečný. Rozhodně to není žádná akční jízda, napětí se zvyšuje jen pozvolna, ale za to s neúprosnou silou, které se nejde ubránit. Ta utahující se smyčka kolem této diverzní a zpravodajské skupinky je svou nevyhnutelností drásavá a nepříjemná a dostane se s postupujícími díly člověku pod kůži. Stejně jako hudba od Petra Hapky, tu doprovázející závěrečné titulky díl co díl už budu mít v sobě vrytou nadosmrti. "Přísaháme, při všem co je nám svato, že svých vojsk neopustíme, ale i životy své ochotně dáme na obranu vlasti a její svobody. Přísaháme, že budeme druh druha milovati, sobě věrně státi, v nebezpečí se neopouštěti, ale až do konce se brániti tak, jak nám káže čest a vědomí povinností občanských. Tak přísaháme...." ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Důstojná seriálová pocta hrdinným frajerům z Obrany národa. Po formální a technické stránce už dost za zenitem. Místy atomosféra připomíná spíše četnické humoresky. Zbytečné vsuvky s kabaretním zpěvem mě vyloženě sraly. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že to je vynikající seriál, jehož jedinou nevýhodou je evidentní nedostatek peněz na jeho realizaci, je to také případ nejlepší role Vladimíra Javorského. Škoda, že ho většina zná jen z Baronů, protože jeho ztvárnění Morávka bylo exkluzivní!!! ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Javorský tady hraje agenta 007, což je obzvlášť bžunda, protože se párkrát před kamerou musí svlíknout, a při pohledu na jeho rachitickou postavu je jasný, že by mu na vojně možná dali injekci vitaminu D, ale určitě ne štábního kapitána. Já nevim prostě tohle je pro mě takovej antihrdina, mluví to, vypadá to a hraje to jak kdyby to bylo po smrti, a pokud to navrch ještě kroutí pistolkou na prstě, je to parodie na válečnej film jak vyšitá. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Kachyna odvedl dobrou praci.Hudba je na patricne urovni stejne jako herecke obsazeni.Jakozto prazak zijici v New Yorku velice kvituji nataceni na Paze 6 ,v blizkem okoli Hradu, Male strany ci Prasneho mostu. Opetovne vynikajicim vykonem se prezentoval Vladimir Javorsky.Nedovolim si opomenout skveleho Josefa Cardu v roli agenta Paula Holma.Jeho cestina s nemeckym prizvukem,pusobi silne pusobive. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa opäť nesklamal. Natočil výborný seriál. Osobne - obrovské prekvapenie. škoda , že sme sa v škole neučili o týchto hrdinoch. Boli to obrovsky veľkí ľudia, ktorí sa nevzdali a v tej hroznej dobe bojovali ako mohli. Vedeli do čoho idú, a aj napriek tomu robili to čo sa dalo. Na druhej strane ma zaujali aj herecké výkony hercov. Najmä Karel Heřmánek... Vladimír Javorský , ten mi zo začiatku nesadol , ale postupne ma dostal a v poslednej časti , som bol jeho výkonom nadšený... Boli to naozaj ľudia s veľkým srdcom... Celkovo dávam 85%.. ()

Reklama

Reklama