Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1943 sílí údery proti nacistické třetí říši a Řím, resp. neutrální Vatikán, se stává útočištěm tisíců uprchlých válečných zajatců, Židů a hledaných odbojářů. Irský kněz, vatikánský právník a diplomat, chráněnec kompromisnického papeže Pia XII. monsignore Hugh O´Flaherty organizuje ve spolupráci s italským odbojem úkryt pro všechny pronásledované. Dramatickou situaci vyhrocuje nástup nacistického fanatika a pragmatika plukovníka Herberta Kapplera do funkce policejního velitele Říma: židovská komunita je pod příslibem ochrany okradena o zlato a deportována, vyhlášení výjimečného stavu umožňuje masové zatýkání. Kappler záhy zjistí, že O´Flaherty je hlavou ilegální organizace a usiluje o jeho likvidaci, aby zlomil hnutí odporu. Pravověrný nacista a představitel křesťanské lásky k bližnímu se osobně střetávají na veřejnosti, gestapo strojí knězi léčky, on však bravurně Kapplerovi uniká, statečně chrání ohrožené přátele, poskytuje duchovní útěchu obětem fašismu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Poznáte tú hru na mačku a myš? Ako sa jeden snaží prekabátiť druhého a neustále je jeden v nebezpečenstve? Tak toto je presne o tom. O tom ako sa stretli dvaja muži v jednom meste, stojaci na rozdielnych stranách. Stranách ani nie tak politických, alebo náboženských, ale jeden je na strane záchrancu ľudských životov a druhý sa snaží za každú cenu získať moc. Je to film plných nevšedných udalostí. A ak by sa stala aspoň polovica z nich zaslúži si tento človek neskonalý obdiv. Aj vo filme je spomenuté, že takých kňazov sa nájde len pár za 100 rokov a to je nesmierna škoda. Film je v mnohom podobný filmu Perlasca http://www.csfd.cz/film/39826-perlasca-perlasca-un-eroe-italiano/ , oba sú to TV formáty a oba sú výborne natočené. Myšlienka z filmu: " Kňazom som sa stal, aby som mohol pomáhať ľudom a to nemôžem porušiť." ....... ........... ........... ...... ............... ........ .. Akcia: *** Vtiahnutie do deja:**** Myšlienky: **** Realita:**** ()

Indigitor 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si pustil, protože jsem ho našel mezi hromadou levných DVD v papírových obalech a byl jsem moc příjemně překvapen. Rozhodně doporučuji. ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh katolického kněze ,ve skvělém podání Gregory Pecka,který poskytuje pomoc válečným zajatcům.Po stopách mu jde fanatický kapitán gestapa Kappler,výborně zahraný Christopherem Plummerem.Souboj dvou osobností.Souboj lásky a pomoci s nenávistí a fanatismem.Nádherné a nezapomenutelné. ()

anthea 

všechny recenze uživatele

I když uběhla už taková doba od natočení filmu Šarlatový a černý a je to film opravdu krásný, mnoho lidí ho nezná. Už sám příběh o sobě je velmi silný, k tomu Gregory Peck a Christopher Plummer v hlavních rolích, úchvatná hudba Ennio Morriconeho a styl, jakým byl film natočen, z něj dělají alespoň pro mne perlu světové kinematografie. I když byl určen jen pro televizní obrazovky a ne na velká plátna, pro mne předčí řadu filmů na předních příčkách v žebříčcích velkofilmů. Hlavní postava monsignore Hugh O´Flaherty, kterou ztvárnil již zmíněný Gregory Peck, se narodil v Irsku v hrabství Kerry v roce 1898 a zemřel tamtéž roku 1963. Irský kněz byl vatikánský diplomat a velký bojovník proti nacismu, před Gestapem zachránil a asi rok ukrýval 3925 lidí. Vybudoval v Římě rozsáhlou síť na pomoc spojeneckým uprchlíkům a Židům, kterou se Němcům nepodařilo zlikvidovat. Když německá strana v čele s plukovníkem Herbertem Kapplerem, kterého výborně zahrál Christopher Plummer, odhalila jeho úlohu, musel ukončit svůj pohyb mimo Vatikán. Ovšem dlouho to nevydržel a několikrát opravdu tajně Vatikán opustil. Kapplerovi se ho nikdy nepodařilo dostat, ani když na něj poslal lidi přímo do Vatikánu. Film je opravdu věrný skutečnosti a od začátku velmi dojímavý. Jak plno lidí dokázalo riskovat svoje životy pro záchranu uprchlíků, statečnost dalších hrdinů, kteří neprozradili žádné informace ani při nejkrutějším mučení. Úžasná byla chvíle, kdy italští vojáci nesplnili rozkaz popravit italského kněze. Rozporuplná je postava Herberta Kapplera, který vystupuje jako krutý nacista a zároveň jako laskavý otec rodiny. A to, že mons. O´Flaherty zachránil nakonec i jeho rodinu a jako jediný ho navštěvoval ve vězení, je úplně to nejkrásnější. Je to velká věc odpustit člověku, který se dopustil tolika zvěrstev, a takového člověka nakonec dovedl mons. O´Flaherty dokonce až ke křtu. Nádhera!!! *Mons. O´Flaherty získal po válce mnohá vyznamenání (mezi jinými Řád Britského impéria a americký Řád svobody se stříbrnou palmou) ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Prekvapivý filmík z prostredia vojnového Ríma. Moricconeho hudba je tradične pecka a vôbec to nepôsobí televízne. Gigantická vatikánska výprava. Pôsobí to ozaj draho, už len preto, že sa tam zišli super herci. O skutočnom príbehu neviem takmer nič, túto tému nemám naštudovanú, ale pôsobí to výborne. Dokonca aj český dabing nie je na škodu. Človek by z fleku zaradil ako taký ten čo oslavuje kresťanstvo, ale opak je pravdou, ukazuje aj temnejšie stránky. Dej je však podaný až dobrodružne a Peckovej postave jednoducho nemôžte nefandiť... ()

Cinik 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film s reálným historickým námětem, který narozdíl od mnoha jiných (např. Amen) nefalšuje historii. Peck i Plummer hrají výtečně. ()

B3njamin 

všechny recenze uživatele

Herbert Kappler jako Christopher Plummer proti němu Hugh O´Flaherty jako Gregory Peck...skvělé drama mezi těmito velikány. Výborně vytvořena atmosféra 2.sv. války ve Vatikánu a Římě je ještě více umocněna tím, že je to podle pravdivé události. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Neni co dodat. Georgy Peck je muj hrdina westernu a valecnych filmu kdy pije whisky a nebo sestreluje jednoho stihace za druhym. Tohle vam vyrazí dech. ()

misa kulicka 

všechny recenze uživatele

Až do shlédnutí tohoto filmu mi nebyl jasný vztah Vatikánu a III.říše. Tady je to souboj dvou ( výborně zahraných ) osobostí, ve kterém nakonec vyhraje ta mírumilovnější. Super film ! ()

imagina 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé. Zvlášť autenticky působí Kapplerovo přebíhání z role lokálního diktátora ve vzorného manžela a otce, byť se to možná někomu nezdá, takto to dost často u hlavních nacistických pohlavárů chodilo. A postava kněze s vlastním životem, koníčky a hlavou je také velmi sympatická. ()

io. 

všechny recenze uživatele

Výborný film s poutavým příběhem založeném na skutečnosti spolu s výborným hereckým výkonem a skvělou režií udělali z TV filmu hezký a silný zážitek. Není to velkolepé ani plné válečných scén, je to skutečně pouze drama o zvláštní době, ve které, myslím si, obstál by málo kdo - rozhodně stojí za shlédnutí. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Ihned se mně vybavil podobně zaměřený snímek Masakr v Římě. V tomto duelu má u mě lehce navrch Šarlatový a černý, mimo jiné i díky skvělému ztvárnění dvou hlavních, proti sobě stojících postav. ()

Reklama

Reklama