Reklama

Reklama

Projekt 1619: Historie otroctví

(seriál)
  • USA The 1619 Project (více)
Trailer

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Projekt 1619: Historie otroctví je šestidílný dokumentární seriál, který se snaží přehodnotit dějiny USA tím, že důsledky otroctví a přínos černošských Američanů staví do samého středu amerického národního příběhu. Jednotlivé epizody jsou adaptací esejů z nedávno vydané knihy The 1916 Project: A New Origin Story (Projekt 1619: Příběh nového začátku) a zkoumají, jak odkaz otroctví utváří různé aspekty současného amerického života. (Disney+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

TroiMae

všechny recenze uživatele

"Reframing the country's history by placing the consequences of slavery and the contributions of Black Americans at the very center of national narrative; the legacy of slavery shapes different aspects of contemporary American life." Rotten Toamtoes: 92%, čsfd?... :D ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Téma "1619 Project" je dnes hotová atomovka, ale na základě téhle série, s klidem a bez zbytečných emocí to spíš než za toxickou propagandu a drastický woke přepis historie vnímám jako civil-rights boj za další potřebný krok na cestě ke spravedlivější Americe - demokracii v souladu s ideály otců zakladatelů. Co se mi tu samozřejmě nelíbí, jsou přitažený kontroverzní tvrzení jako "nebýt černých otroků, tak nebyla nezávislost", "kapitalismus je stejná exploatace jak otroctví", "americká muzika rovná se černošská muzika", či "naval reparace", ale po většinu času to má validní point, užívá příklady konkrétních lidských osudů. Není OK dokolečka omílat ta samá stará příkoří, topit se v zášti a pozici obětí, ale že karty jsou dávno nějak neférově rozdaný a v USA je dále prostor pro zlepšení, o tom žádná. Obsahově je to podobná kritika jako 13th nebo Amend. A je to dívatelný, narozdíl od sračky Everything's Gonna Be All White :) ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama