Reklama

Reklama

Still: Příběh Michaela J. Foxe

  • USA Still: A Michael J. Fox Movie
Trailer

Obsahy(1)

Nevysoký klučina z kanadské vojenské základny se v 80. letech stane mezinárodním popkulturním miláčkem, jen aby jeho život změnila konsternující diagnóza. Co se stane, když se nevyléčitelný optimista ocitne tváří v tvář nevyléčitelné chorobě? (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Citlivý, smutný ale zároveň povznášející dokument, který díky výborné režii, funguje jako plnohodnotný životopisný film a ne jen jako skupina mluvících hlav. Michael J. Fox je jeden z nejsympatičtějších herců všech dob a jeho boj s nemocí je povzbuzující i emočně silný a výslednému pocitu pomáhá celkové pojetí s filmovými sekvencemi, které nebylo jednoduché dát do dané podoby. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Když jsem na internetu poprvé zahlédl plakát, rozesmál mě nahlas, protože jsem ho považoval za fejk. Na první pohled totiž působí jako dost drsný mem - ať už to bylo zamýšleno cíleně či nikoli. Nakonec se z toho vyklubal reálný projekt a k mému překvapení dokonce fakt dobrý dokument, kde za oněch 90 minut tvůrci stačí za pomoci šikovně sestříhaných dobových záběrů a trochou fikce provést diváka jak mládím Michaela J. Foxe a jeho cestou na vrchol, tak následným nárazem do zdi v podobě Parkinsonovy nemoci. Je to natočené bez zbytečného patosu, ale s citem, nijak přehnaně sebelítostivě, ale stále dostatečně intimně. Takový jiný, osobnější pohled na člověka, jehož filmy mnohé z nás prováděly dětstvím a mládím a máme je rádi dodnes. ()

Reklama

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi poštěstí, že zkouknu něco, co jsem sám nepřekládal. Nemám na to bohužel čas. Zde jsem ale rád udělal výjimku a vůbec toho nelituji. Na Apple TV+ je již od května k dispozici nádherný dokument o hrdinovi dětství nejednoho z mých vrstevníků - Michaelu J. Foxovi. Jeho nejznámější rolí je samozřejmě Marty McFly z trilogie Návratu do budoucnosti, ale má na triku spoustu dalších rolí. Já osobně vyrůstal hlavně na Doktoru Hollywoodovi (kterého následně sprostě vykradl Pixar v animáku Auta   ). Citlivý dokument, který sleduje nejen jeho vzestup ke hvězdám filmového plátna, je ale především o tom, jak se musel ještě před třicítkou smířit s příšernou diagnózou Parkinsonovy choroby, se kterou srdnatě bojuje dodnes a notně podporuje i výzkum její léčby, protože boj s ní je bohužel v tuto chvíli stále ještě předem prohraný. Režiséru Davidu Guggenheimovi se podařilo umně propojit archivní záběry s nově natočenými scénami, takže celý snímek tak působí výrazně filmově. Nejde o žádné laciné dotáčky. Opravdu máte pocit, že tam s mladým Michaelem jste a prožíváte vzestupy i pády spolu s ním a jeho rodinou. Nemusíte se bát ani přehnaného smutnění a sebelitování, protože Fox takový prostě není. Sám hlavní aktér totiž na obrazovce přiznává hlavní důvod pro natočení tohoto dokumentu - baví ho, kam ho jeho mozek dokáže ve vzpomínkách zanést a chtěl přenést svůj příběh na plátno, dokud ho ještě fyzicky může odvyprávět. Ano, pokud máte Michaela J. Foxe rádi jako já, nebude se vám na jeho současný zdravotní stav dívat snadno, ale rozhodně chcete tohle dílko vidět. K dispozici na Apple TV+ ve výborném českém překladu od Petry Kabeláčové. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený dokument, v němž herec Michael J. Fox odhaluje detaily o svém životě, kariéře a zejména letitém boji s Parkinsonovou chorobou. Fox si v ničem nebere servítky a chvílemi jde i celkem do sebe, přičemž ale stále neskutečně srší optimismem a energií. Propojení archivních záběrů s hranými rekonstrukcemi téměř nerozeznatelné - skutečně povedená práce. [Sundance Film Festival 2023] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je šílené sledovat co potkalo v životě Michaela J. Foxe. Osud se s ním rozhodně nemazlil, ale on se s tím dokázal po svém nějak vyrovnat. Za to a nejen za to má můj obrovský respekt. Člověk si vůbec nedokáže představit jak hrozné je být v jednu chvíli hvězdou v záři reflektorů a v druhé začít na sobě pozorovat postup nevyléčitelné nemoci. Uctivý dokument Still by rozhodně fanoušci tohoto herce neměli v žádném případě minout. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Nejlepší filmy roku dle spolků amerických kritiků

Nejlepší filmy roku dle spolků amerických kritiků

27.12.2023

Prosinec každoročně bývá obdobím, kdy ve Spojených státech většina různých spolků a asociací filmových kritiků vydává své žebříčky a ocenění pro nejlepší filmové počiny a tvůrčí výkony uplynulého… (více)

Reklama

Reklama