Reklama

Reklama

Ukradni, co můžeš!

  • Německo Buffalo Soldiers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když profesionálního vojáka nezajímá nadřízený ani armáda, je něco v nepořádku... Píše se rok 1989. Berlínská zeď už to má hodně nahnuté a doba, kdy padne nejeden totalitní stát ve střední Evropě, je velmi blízko. Na vojenské základně Theodora Roosevelta u Stuttgartu zatím bojuje svou soukromou válku specialista Ray Elwood. Rozhodně se nehodlá nudit a poflakovat někde v kasárnách, tak jako to dělá většina jeho kolegů. Svůj pobyt v armádě si hodlá pořádně užít! Oficiálně sice pracuje jako vojenský úředník, ale jinak zařizuje veškeré „zásobování“, od prodeje kradeného zboží až po obchod s heroinem. Onoho osudného podzimu ale přichází nový důstojník s rozkazem vyčistit základnu od všech nežádoucích vlivů... Značně nevybíravou satiru na poměry v americké armádě a jejích jednotkách v někdejším Západním Německu natočil režisér Gregor Jordan. Tvůrci vůbec nešetří ostřejšími výrazy a černým humorem, komikou odlehčují i dramatické scény. V neobyčejně zajímavém obsazením zaujmou zejména herecké výkony Joaquina Phoenixe (Ray Elwood) a Eda Harrise (plukovník Berman). Pro své značné kritické vyznění čekal v USA distributor delší dobu s uvolněním titulu pro kina i video. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

Matty 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi nevybíravá satira o amerických vojácích v Západním Německu, kteří „zabíjeli jenom nudu“. Přesto to není nuda. Narozdíl od Mendesova Mariňáka. Tohle je totiž pravý opak Mendesova Mariňáka. Režisér se nebál jít k věci, ignoroval možnou realitu a nastoupil na stejnou linku, kterou pravidelně jezdí třeba Michael Moore. Hlavně aby to bylo dobře stravitelné, abychom se párkrát zasmáli a abychom si na konci řekli: „ta americká armáda je ale kopa pak“. V lepším případě. A prvních několik minut vypadá opravdu slibně, film se nebere ani trochu vážně, jenže ve chvíli, kdy už jste ochotni přistoupit na jeho nadsazené pojetí, nečekaně zvážní. Naráz tam jsou mrtví, zmlácení, podraženi a to zcela bez humoru. Ve skutečnosti by právě takto malému (místy až lacinému) dílku prospělo více odvázanosti, více momentů typu: blíží se pád berlínské zdi a jedinou starostí amerických soldátů je nepřiotrávit se výpary z několika kilogramů právě vařeného heráku. Ze začátku a ke konci je to moc legrační film, škoda té váhavé a převážně neškodné prostřední části. 70% Zajímavý komentář: Hopper ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Taková všeho chuť, co mě moc nechutnalo a přitom český název mě připomíná povolební hlavní a jediné heslo českých politiků. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem začal slýchat v době, kdy jsem si Joaquina Phoenixe dost řádně oblíbil. Ať už v Gladiátorovi nebo Znamení. V jakémkoliv filmu stál za to. Ukradni, co můžeš je taková malá revoluce odehrávající se v samotném centru revoluce globální a nevyhnutelné. Film jako černá komedie rozhodně funguje slušivě jenže pouze po určité meze. Respektive u filmu jsem se bavil na začátku, hlavně na prostředku, ale utlumil to samotný závěr, který je spíš dost vážný a nemožný než braný s nadhledem a vstřícný, tak jako je celý tento film. Filmů s podobnou tématikou vznikla celá řada. Ať už je to Mariňák nebo Tři králové. Oba tyto filmy mě dokázali po celý film udržet v křesle. Tenhle díky svému konci přichází o jednu hvězdu, ale i tak se na něj s radostí klidně znovu podívám. Kvůli některým scénám to za to rozhodně stojí. --- Dobře. A co je tohle? - Jen pár žádanek, pane. - Tisíc galonů leštěnky. Opravdu tolik? Není to příliš? - Přece čistota půl zdraví. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $354,421Tržby Celosvetovo $2,300,684║ veru skôr taký úlet, vojaci na tripe, taká čierna komédia, Phoenix ako vždy herecky dobrý nímand /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bylo tam až moc okamžiků v kterých jsem umíral smíchy na to abych nedal 4*. Např . rozstřílení vlastního auta kulometem, nebo závěrečný záchranný skok, to opravdu stojí za to. Opět nepobírám překlad anglického originálu, ale možná dobře. Joaquin Phoenix opět dokazuje, že je víc než arogantní vládce Říma nebo úchyl z porno půjčovny. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Každému z nás ta nuda lezla na mozek. A samozřejmě se z toho každý snažil vytřískat co nejvíc.“ Do nic nedělání ( kromě čilého kšeftování s čímkoliv) vpadne nový velitel. A když už není ta opravdová válka, tak proč si nestřihnout soukromou! Zfetovaná armáda hrající si s ostrými náboji do všech možných zbraní, občas i nějaká ta nukleární střela je k dispozici, která se neztratí v čase ani prostoru „Kde je vůbec Berlínská zeď?-V Berlíně, ty debile. -Já vím, že v Berlíně. V který zemi?-V blbým Německu. Západním, vole. -Západní Německo?A v kterým jsme teda my? -To jsme v Západním Německu nebo ve Východním? - Ve Východním.-My jsme v Západním, ty idiote.-Jaký je v tom rozdíl? Kdybys mě zabil, nevím.“ Velmi uklidňující :- ). „Vždycky je nějaká válka, někde, s někým.“. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Žánrovo ťažko uchopiteľný film, ale chutil mi/bavil ma. Po úprimnom smiechu vám v nasledujúcej scéna na tvári zamrzne úsmev, aby ste hneď nato neverili vlastným ušiam a očiam. Nemusíte priamo nenávidieť armádu, aby ste si tento film (od chlapíka, ktorý objavil Heatha Ledgera) užili. Ak sa vám páčilo SALTON SEA a TRAJA KRÁLI, nemá to prečo nebyť za 80% (Phoenix zasa výborný). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tři věci na Německu miluju - svůj Mercedes, neomezenou rychlost na dálnici a černý trh na všechno, co vás napadne." Byla-li tohle reálná ukázka toho, jak funguje americká základna na spřáteleným území, tak bych ji u nás chtěl taky. Teda kdybych si chtěl koupit tank nebo hromadu drog. Jenže já nechci. Jsem prostě pacifista, ale zbrojaři potřebujou vydělávat, tak se bude válčit. Dobrá, začněte. Já si k tomu pustím nějakou slušnou komedii, což ovšem tahle není. Pár fórů a špetka sarkasmu zkrátka dobrou komedii nedělá. Tohle je spíš varování. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak konečně můžu zase nějakej film pochválit. Ze začátku jsem se několikrát opravdu válel smíchy. Film je doslova nabitej hodně černym humorem a hodně povedenejma hláškama a to mam rád. Jenom škoda, že tohle nevydrží po celou dobu. Ke konci se z toho stane taková podivná akční střílečka. Nicméně celkově mě film opravdu potěšil. Obzvlášť, když si vzpomenu na všechny ty americký filmy oslavující armádu, který jsou plný patriotismu, tak tohle je prostě paráda. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Zajímavej film s výborným Phoenixem a několika geniálníma scénkama(skoro jak z mariňáka), který z toho dělaj fakt originální podívanou, ale jinak je to na muj vkus vyprávěný takovým podivným uspávacím tempem, který to dost sráží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málokdo asi tuší, že některé motivy filmu byly natočeny podle skutečných událostí. Koncem 80. let se skutečně posádka jednoho amerického tanku zfetovala do té míry, že bláznivě projížděla vyděšeným západoněmeckým městem a zdemolovala, na co přišla. Americkému armádnímu vedení tehdy dalo hodně práce tenhle skandál ututlat. Filmu se nedá upřít snaha, slušné herecké obsazení a určitá provokativnost, jenže co naplat, scénář je až nepříjemně pestrou směskou a především není v odhalování podstaty korupce moc trefný a přesvědčivý. Ani na moment nepochybuju o tom, že v americké armádě, stejně jako v řadě dalších armád světa, existuje korupce a rozkrádání, ale mám pocit, že v běžném životě by stěží triumfoval řadový poddůstojník. Velká korupce a rozkrádání obvykle spadá pod doménu velkých zvířat a malé ryby nejsnáz chytnou. Spíš bych věřil na úspěšně zakrytou zlodějinu nějakého plukovníka než na tenhle za vlasy přitažený příběh. Kdyby scénárista a režisér tak moc netlačili na efekt a zůstali u drobných zlodějin a zobrazení takového toho malého, ale vše prorůstajícího šlendriánu, mohl mít film daleko cílenější výpověď a měl bych z něj lepší dojem. Takhle pro mě zůstává pouhých 45 % celkového dojmu u filmu, který měl nesporně na víc. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"When there is peace, the warlike man attacks himself." Ten filuta Friedrich měl zase pravdu, neboť kdo nezabíjí ve válce, musí zabít alespoň čas.. Potenciál Jordanova filmu se rozptýlil do mixu různých žánrů (černá komedie, drama, love story, satira), které však svým průběžným střídáním vytvořily nesourodý celek a to je vzhledem k áčkovému hereckému obsazení docela škoda (teď už vím, že zelená guma S.Glenn vyskočil z vrtulníku ve filmu Saigon přímo nad stuttgartskou vojenskou základnou US Army). Jestli to takhle opravdu kolem 89´ fungovalo, tak se mohl vojín Jasánek klidně sám prostřílet až k vrahům z Wall Streetu.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrná sonda o fungování armádního života si zaslouží pochvalu především pro herecké obsazení – zejména u Joaquina Phoenixe. Děj se odehrává na americké vojenské základně umístěné v Německu, kde nudu střídá nuda a tak si několik vojáků zpříjemňuje čas (i finanční situaci) nejrůznějšími obchody s armádním zbožím nebo drogami. Korupci se však snaží rozmetat nový seržant, který má ovšem sympatickou dceru, která se hned stane vhodnou zbraní soukromé války jednoho z vojínů. Škoda jen, že druhá polovina snímku ztrácí na lesku a přibližuje se spíše do vod thrilleru!! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Niektoré scény pritiahnuté za vlasy (demoličný pochod tanku po uliciach so zhulenou posádkou), niektoré humorné (paľba na "nepriateľský tank"), niektoré znudené a iné také obyčajné, bežné. Niečo to malo z dramatického súdka, niečo z komédie a niečo z akčnej skrinky. Taká všehochuť, maxi-mix a miš-maš. Geniálna scéna pádu z okna a vcelku presvedčivý výkon Joaquina Phoenixa. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film o vojakoch, ktorí majú v armáde pekný biznis. Zo štátneho sa vždy pekne kradlo... . Skôr priemerný film s J. Phoenixom, ktorý som už dlhšiu dobu kvôli nemu chcel vidieť. Vo väčšine filmov, kde Phoenix hral, som si miesto neho ťažko vedel predstaviť náhradu, ale tu sa mi naopak zdalo, že by ho mohol nahradiť ktokoľvek. U Phoenixa som zvyknutý na ťažké a veľkolepé herecké party, takže v tomto filme pôsobil akokeby nemal čo hrať. Tým ale nechcem naznačiť, že je nepresvedčivý, možno skôr nevyužitý. Zaujme skôr S. Gleen v úlohe nového drsného veliteľa, ktorý mu ide po krku a zaujímavý je aj neschopný veliteľ v podaní E.Harrisa. Film 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je mixem žánrů a bohužel když už se člověk přeladí na satiru, skáče děj do dramatična, když na romantiku je akční... Nějak to celé moc nedrželo pohromadě. Škoda, protože zejména s nástupem serži Scott Glenna se mi film začal pořádně líbit. Pak to ale spadlo kamsi do podivna. Z armádních skladů se vždycky kradlo a kdo v tom uměl chodit, byl král. To platilo za všech válek a za míru na vojenských základnách obzvláště. V míru je totiž největším nepřítelem vojáka nuda. Kdo chce vidět tedy krapet neotřelý pohled na americkou vojenskou základnu v Západním Německu těsně před pádem Berlínské zdi, má možnost. Já dávám tři cisterny leštidla, protože čistota je půl zdraví! * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

zajímavou směsici žánrů ukuchtil Jordan v Buffalo Soldiers hodně dobře a za stálého míchání dovedl film k výbušným 80% ()

Reklama

Reklama