Reklama

Reklama

Ukradni, co můžeš!

  • Německo Buffalo Soldiers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když profesionálního vojáka nezajímá nadřízený ani armáda, je něco v nepořádku... Píše se rok 1989. Berlínská zeď už to má hodně nahnuté a doba, kdy padne nejeden totalitní stát ve střední Evropě, je velmi blízko. Na vojenské základně Theodora Roosevelta u Stuttgartu zatím bojuje svou soukromou válku specialista Ray Elwood. Rozhodně se nehodlá nudit a poflakovat někde v kasárnách, tak jako to dělá většina jeho kolegů. Svůj pobyt v armádě si hodlá pořádně užít! Oficiálně sice pracuje jako vojenský úředník, ale jinak zařizuje veškeré „zásobování“, od prodeje kradeného zboží až po obchod s heroinem. Onoho osudného podzimu ale přichází nový důstojník s rozkazem vyčistit základnu od všech nežádoucích vlivů... Značně nevybíravou satiru na poměry v americké armádě a jejích jednotkách v někdejším Západním Německu natočil režisér Gregor Jordan. Tvůrci vůbec nešetří ostřejšími výrazy a černým humorem, komikou odlehčují i dramatické scény. V neobyčejně zajímavém obsazením zaujmou zejména herecké výkony Joaquina Phoenixe (Ray Elwood) a Eda Harrise (plukovník Berman). Pro své značné kritické vyznění čekal v USA distributor delší dobu s uvolněním titulu pro kina i video. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý satirický snímek, který kritizuje poměry v americké armádě. Děj se odehrává v roce 1989, těsně před pádem východního bloku a američtí vojáci nemají nic jiného na práci, než vařit heroin. Moc povedená kritika do vlastních řad... černý humor střídají vážnější scény a ve výsledku vše působí prostě dobře. Doufám, že film dosáhl cílů, které se vytyčil, protože se opravdu povedl. Dobrá hudba, dobrý Joaquin Phoenix, dobrý scénář... ()

Dyas 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá komedie z vojenského prostředí s parádním koncem. Vojáci se hádají, zda-li jsou ve východním nebo západním Německu, prodávají drogy a bez problému někoho sejmou. Do toho všeho přichází nový důstojník, který se s ničím nesere a hodlá všemu udělat přítrž. Velkým plusem u filmu je Joaquin Phoenix a povedená událost s tankem, který řídí sjetí tankisti. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Že se v armádě krade, to mi vyprávěl už kamarád před lety, co chudák sloužil nejdřív u hradní stráže a pak někde u letectva, kde se kradl benzín (nebo co to bylo) na hektolitry. A o tom je zhruba tenhle film. Phoenix hraje hezky, ostatně jako vždycky, ale jinak je to strašně neurovnaný. Jako by ten film nevěděl, co chce být. Sonda do armády? Chytrej pohled na rok 89 ze základny v BRD? Černá komedie? Krimi? Celkově je to taková nevyrovnaná všehochuť. Nemůžu říct, že by mě to úplně nebavilo, ale nějak přelomovej film to taky není. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Nemám co bych dodal. Zcela výjimečný film, který už se zřejmě jen tak neobjeví. V tomto filmu se otevřeně kritizují poměry v americké armádě. Napínavé scény jsou zde podávány s naprostým přehledem a humorem. Dostala mě scéna, kdy se vojáci hádají, zda jsou v Západním nebo Východním Německu. Film na mě působil velmi otevřeně, místy až fraškovitě. Skvělé herecké obsazení v čele s vynikajícím Phoenixem se předhání, kdo se zhostí své úlohy lépe. Jednotlivé scény působí velmi emotivně (např. létající Phoenix nebo výbuch budovy s hláškou: "Bod varu"). Jediné, co mě tak trochu odradilo od tohoto filmu je český překlad, který doopravdy velmi klame. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Každý kto bol na vojne bude veľmi presne vedieť vo co go. Tankový prapor po americky. Možno to čo tu je prezentované je trochu extrémne, ale v princípe ak to platí v "najlepšej armáde na svete", tak v exponenciálnej miere sa s tým môžeme stotožniť aj napr. u nás. Nuda a bezcieľne zabíjanie času spolu s úletmi aké tu možno nájsť. Phoenix je v úlohe "veksláka" v armáde maximálna presvedčivý, čierny humor ma už dlho tak dobre nepobavil a niektoré hlášky sú skutočne skvostné. Aj tak najviac asi utkvie v pamäti nájazd tanku so sfetovanou posádkou na nemecké mestečko... Anna Paquin zase až tak sexy nie je, ale inak je obsadenie nadpriemerné. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Tank, ve kterém američtí vojáci zdevastují půlku města, je německý Leopard 1A5 z roku 1986. (dex2man)

Reklama

Reklama