Reklama

Reklama

Vyzvání k souboji

  • Česko Když chce jít do pekla, nech ho jít (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Americký boxer Rick přijímá zvláštní úkol, má dovézt do Japonska dlouho ztracený samurajský meč. Po příjezdu do země vycházejícího slunce se ukáže, že jeho cesta letadlem byla jen pouhou částí složitého plánu. O vzácný meč mají zájem dva na smrt znepřátelení bratři Toru Yoshida a Hideo Yoshida. Zatímco prvý představuje japonskou kulturu a samurajské tradice, druhý moderní odvrácenou tvář dálného Východu. Rick, který původně přijal úkol jen z pouhých zištných důvodů, přehodnocuje svůj pohled na svět. Od posledního zástupce samurajského rodu Torua Yoshidy, se jako jeho žák postupně nechává zasvětit do starých bojových umění, aby mu pomohl zachránit rodovou památku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Natočily rákosky snad ještě něco jiného, kromě filmů, kde se mlátí šavlemi? Podle mě je to prostě "kuře 1000x jinak". Dejme tomu, že jsem byl k tomuhle jídlu pozván. Nezaujaly mě ani lákavé nabídky, jak je toto jídlo výživné a chutné, jaké má složení. A podle toho to také dopadlo. Rákosnické umění 1000x jinak, přitom těch výborných snad není ani setina. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

To bol riadne debilný nápad obsadiť do hlavnej role Glenna aj s jeho sedemdesiatkovým hippi-három. Absolútne sa svojím zjavom i charizmou na rolu nehodí. Ešteže to nad vodou držali jeho japonskí kolegovia na čele s Mifunem (bohužiaľ pre neho, ako Japonca ho do lepších amerických filmov asi nebolo možné dostať). Príbeh v štýle Posledného samuraja, aj keď veľmi zrýchlene a oveľa horšie spracované, síce neoslnil, ale kedže akčných súbojov, v podstate dobrých súbojov, bolo relatívne dosť, celé dokopy to určite nenudilo. Napr. záverečný súboj v kanceláriách bol celkom originálny. ()

Reklama

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadá, když áčkový režisér s jedním hercem a bandou béčkových šmíráků natočí akční klišofilm. Hlavní hrdina je neprůstřelný, nezdolný, hbitý a odolá všemu. Nepřatelé se pochopitelně šikují po jednom kusu, aby obránci cti a spravedlnosti neměli příliš práce. Samopaly v rukou nepřátel se mění na neškodné dětské hračky, které nemohou obstát v souboji proti dalekonosnému meči!! a šípům opatřeným pravděpodobně tím nejlepším naváděcím zařízením. Hrdina, bývalý boxer, nyní přeučený v rychlokurzu na samuraje lvl 10, kosí nepřátelské hordy již pouhým zatnutím sanic. Již dříve jsem postřehla, že spousta herců z akčních filmů umí nadstandardně používat zatínání sanic k vyjadřování emocí. Ale tohle bylo mistrovské dílo, intenzita zatnutí se lišila podle síly prožitku, pozitivní emoce (šikulka si stihnul dát v mezičase i sexík) byly zvýrazněny lišáckým pomrkáváním, tedy pokud to nebyl počátek mozkové mrtvice. Již dlouho jsem se tak intenzivně netěšila na závěrečné titulky. Měl tohle Mifune zapotřebí? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Staré samurajské tradice, jenž postupně zlákají na svou stranu dobrosrdečného Američana vs. moderní a manonu chtivé Japonsko - nic nového pod (vycházejícím) sluncem.. Patřičně krvavý Frankenheimer, tradičně charismatický sensei Mifune a tvrďák Glenn, jenž se syndromu ze zasypání směje do tváře. Za úchvatný "kancelářský souboj" na konci jsem si slíbil, že budu v hodnocení tohoto jinak lehce tupého béčka postupovat shovívavě. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Akční béčko, které chce být moderní variací na samurajskou klasiku Yojimbo. Zápletka je dost podobná. Je tu i Toširó Mifune v roli samurajského mentora. Zatímco Sergio Leone ve své westernové verzi Yojimba „Pro hrst dolarů“ vyměnil původní samuraje za kovboje a Walter Hill ve své gangsterské verzi „Poslední zůstává“ zase za gangstery, tak tady někteří samurajové „přežili“ až do dneška a stále udržují svoje tradice. Proměna zpočátku ignorantského boxera (Scott Glenn) v oldschoolového samuraje, který se řídí morálním kodexem Bušidó, je ale naprosto neuvěřitelná. Film nicméně nabídne solidní akční scény, které oslní nejen díky Frankenheimerovu osobitému vizuálnímu stylu, ale i díky solidní choreografii boje na blízko tehdy ještě neznámého Stevena Seagala. Finální scéna připomíná přehnanou závěrečnou "one-man-army" řežbu v pozdějším Komandu (s tím rozdílem, že zde si Mifune vystačí s pouhým samurajským mečem proti samopalům). The Challenge ovšem na rozdíl od Komanda chybí sebemenší nadhled a nerealistické akce servíruje se suchou vážností. Ale i tak to má něco do sebe. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (2)

  • Jako koordinátor bojových umění (Martial Arts Coordinator) na filmu pracoval Steven Seagal, v záverečných titulcích uvedený jako Steve Seagal. (Rominator)
  • Jako koordinátor kaskadérů a meče (Sword & Stunt Coordinator) na filmu dělal Ryu Kuze. (Rominator)

Reklama

Reklama