Reklama

Reklama

Thomas je zamilovaný

(festivalový název)
  • Belgie Thomas est amoureux (více)

Obsahy(1)

V blízkej budúcnosti sa mladý Thomas potýka s nevšedným problémom. Trpí totiž agorafóbiou - bojí sa vonkajšieho sveta a hlavne kontaktu s ľuďmi. Zo svojho apartmánu nevyšiel už osem rokov a komunikuje len prostredníctvom videohovorov cez webkameru. Jeho terapeut mu zmení život vo chvíli, keď mu v rámci terapie nariadi nadviazanie kontaktu so ženou a zaregistruje ho na virtuálnu zoznamku. (Madsbender)

(více)

Recenze (3)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Téma lásky a virtuálnych vzťahov nebola ešte nikdy pojatá tak originálne (pár podobných prípadov by sa našlo, ale tomuto sa väčšina ani neblíži) ako v tejto trpkej konverzačnej komédii. Po formálnej stránke zaujímavý a zvláštny, po obsahovej príjemne nenútený, svieži, zábavný aj smutný. Život s handicapom nie je ľahký, ale ten Thomasov je miestami ešte smutnejší. Predsa len trpieť agorafóbiou a nevedieť sa jej postaviť čelom musí byť pre danú osobu v mnohom ešte ťažšie, než byť napríklad ochrnutý - už tým, že postihnutý dobre vie, že je to všetko len v jeho hlave a musí sa s tým vyrovnať. Zasadenie do blízkej budúcnosti je atraktívne a i keď je film lacný, svojou originalitou si to hravo vynahrádza - práve sci-fi omáčka a handicap hlavného hrdinu mu v tom veľmi pomáhajú. A potom už vlastne ani divákovi nevadí, že je celý film zložený výlučne zo záberov statických kamier a webkamier v interiéroch bytov, či užívateľskom rozhraní virtuálnej videozoznamky. Renders je nevšedne otvorený najmä čo sa týka sexuálnych vzťahov - nech už je to úvodná pikantná animovaná erotická scéna z virtuálneho cybersexu (ktorého služby hlavný hrdina využíva), alebo rozprávanie bez okolkov o veciach, ktoré sú pre mnohých tabu. A potom úplne všedné veci - otravná matka, zdravotná poisťovňa, osobný terapeut, servis vysávačov... Do toho veľa humorných, ale aj horkých momentov. Vlastne inteligentný a veľmi príjemný film, ktorý na záver navodí miernu depresiu a prinúti zamyslieť sa nad skutočnými vzťahmi. Fakt, že Thomasa vlastne po celý čas neuvidíme, je popri prirodzene hrajúcich sympatických herečkách (ktoré dokážu vylúdiť skutočné emócie šmahom ruky, ale bez citového vydierania) a pár hercoch zanedbateľný. A pre mňa osobne len ďalší originálny prvok tohto nevšedného kúsku. Na Rendersa sa ešte istotne pozriem. 85% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak mě zase další film (či spíše nějaký ten komentář k němu) obohatil o další výraz, který jsem možná raději znát nepotřeboval: cybersex! :o) Úvodní animované sci-fi porno mě docela vylekalo a vůbec se mi tento snímek kvůli podobným bizarnostem občas protivil, na druhé straně už první telefonát s Thomasovou otravnou matkou dával znát, že snad postupně z tohoto neotřelého spektáklu něco hlubšího vzejde... a také vzešlo. Akorát, že naplno jsem se do filmu dostal až v poslední třetině a když mě konečně Rendersův film plně pohltil a silněji zapůsobil, za krátkou dobu během největšího napětí rázem skončil. Ač chápu, že s pokračováním děje by se rozbil ústřední nápad filmu složeného čistě z dění a komunikace na počítačové obrazovce, kdy hlavní postavu po celou dobu nevidíme (pouze slyšíme). Díky poslední třetině, v níž gradují všechny zajímavé motivy z předchozího dění, díky silnému druhému tématu sociofobie a její překonávání a rovněž díky tomu, že onen virtuální svět je tu slušně představen a na svou dobu i vizuálně nápaditý, nakonec nemám problém dát 3 hvězdičky. Ale po skončení mám stejně ten pocit, že mnohem víc, než Thomasově psychologii a jeho problémům, se film věnoval možnostem virtuálního sexu v budoucnosti. [65%] ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Nesmírně svěží a originální film. Příběh je strašné klišé, ale toho si ani nevšimnete. Všimnete si, že představitelka hlavní role vypadá podezřele jako Hana Schygulla, začnete se vážně zajímat o mechanické aspekty cybersexu v budoucnosti a tak trochu si představíte jaký může být život s agorafobií. Služby budoucnosti v sobě nesou pokročilé verze stejné otravnosti, jakou se vyznačují služby dnešní - od opravářů vysavačů po internetové seznamky. Roztomilé. ()

Reklama

Reklama