Reklama

Reklama

Zázračný aparát

  • Švédsko And the King Said, What a Fantastic Machine (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Zázračný aparát, film oceněný na festivalu Sundance, mapuje vývoj médií v posledních 150 letech. Fascinující koláž videí zachycuje lidstvo posedlé obrazem a proplétá proslavené virální úryvky z naší kolektivní vizuální paměti, které přenášejí diváka v čase, prostoru a zkušenostech. Tato audiovizuální exploze nabádá ke změně pohledu na sebe i svět kolem nás. Poutavý a provokativní film produkovaný Rubenem Östlundem (ČtverecTrojúhelník smutku) přináší spoustu otázek, například jak daleko jsme schopni zajít pro nejvíce „lajků“ a zhlédnutí. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (15)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument, ktorý nenásilným a zároveň jemne poučným spôsobom ukazuje históriu fotografie a videa ako takého s dôrazom na fakt, kam sa celý tento fenomén posunul. Miestami je až desivé pozerať, čo všetko sú ľudia ochotní robiť s cieľom zarobiť práve prostredníctvom fotiek a videí a akým spôsobom sa dá realita zmanipulovať. Určite ma to bavilo a takých snímkov by mohlo byť aj viac, možno by ľudia "precitli". Občas síce mierne chaotické, ale inak spokojnosť. 75 % ()

gogo77 

všechny recenze uživatele

5/10 ... nicim prekvapivy dokument o historii fotografie a o tom ako nam uz sibe a co vsetko sme schopni urobit za perfektny zaber.... je to ozaj smutna historia .... co uz ale mobil a v nom FB, IG alebo TikTok je uz uplne beznou sucastouu skoro kazdeho.... denne sa uverejni 500 000 000 fotiek.... to hovori za vsetko ()

Reklama

Swannie 

všechny recenze uživatele

Za mňa  jedno z najväčších sklamaní poslednej doby. Do istej miery za to môžu moje nesprávne nastavené očakávania - myslela som si, že to bude podstatne objektívnejší pohľad na vec. Do inej miery za to môže zavádzajúci popis - "mapuje vývoj médií v posledních 150 letech" ? Úprimne by ma zaujímalo, koľko minút stopáže filmu zaberajú YouTube a TikTok videá posledných 15tich rokov a koľko priestoru majú zábery ostatných 135 rokov histórie, lebo mám pocit, že prvá skupina drží minimálne 50% celkového času filmu. Nemá to ani hodinu a pol, no mala som veľký problém vydržať do konca. Pretože toto pôsobí ako jeden z tých počinov, ktorý má vystrašiť rodičov, aby zobrali svojim deťom mobily, zahodili ich do koša a odhlásili sa zo všetkých sociálnych sietí. Je to absolútne jednostranné, neobjektívne, bez rámcu, konceptu alebo návrhov na riešenia. Film si za cieľ zobral kritizovať algoritmus sociálnych sietí, ktorý nám donekonečna ukazuje milučké a hlupučké videá len preto, aby sme ich donekonečna pozerali, no samotný film je DOSLOVA poskladaný z týchto videí. Používa na nás rovnaký mechanizmus, ktorý kritizuje. Nepriznáva si, že ho používa, z čoho nadobúdam pocit, že si to neuvedomuje a vlastne mi to celé príde len ako 88-minútový hejt postrihaný tak, aby sa divák bavil, čím sa dostáva na úroveň presne tej lacnej, mainstreamovej zábavy, ktorú kritizuje. Ja neviem, mne to príde úplne absurdné. Chýba mi tu presah, uvedomenie si vlastných postupov z pohľadu tvorcov, lenže nič také tam nie je, iba naoko hlboké, no v skutočnosti prázdne a nikam nevedúce myšlienky tvorcov. V kine a na plátne pozerajme na to, aké kraviny robia ľudia na internete. Tak ako na nich pozerajú milióny ľudí doma na mobile. Odfrknime si na nich, odsúďme ich. Ale napriek tomu sme na to pozerali presne tak isto. Hodinu a pol. Bez ďalšieho presahu. Áno, hejtujem to, ani spánok mi tento film neukázal v jasnejšom svetle. Pomoc. What the f&ck. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli byl, nebo nebyl záměr tvůrců, aby vytvořili dokument, který je stejný jako to co, zobrazuje. Krátké, emoční (všudypřítomná hudba ideálně navozuje sdělení na bázi emocí), vybrané se snahou šokovat a rámovat tím samým, co videím paradoxně vyčítá. Celé to navíc působí dojmem, že nejdříve se nashromáždili videa a teprve potom se tomu snažil dát někdo scénář a myšlenku, protože to je spíš takový náhodný průřez s videi než celistvé sdělení, náhled. Jediné co se tomu nedá upřít, je občasné dobré ukázání absurdity. 55% ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Mnohem více je to přehledný a povrchní dokument o tom, jak rychle a povšechně se nedozírných možností filmu chopila komerce a potřeba ovládat a ohlupovat většinu, takže se díky vynálezu kamery necháváme především čím dál masověji zabavovat, manipulovat a otupovat, a mnohem méně dokument, který by v nás otevíral touhu po těch nedozírných možnostech pronikavé sebereflexe, zušlechťování, otevřeného komplexního dialogu a autentického vzájemného rozvoje, které ve filmografii (psaní světlem) zůstávají lidstvem upozaděny. Pro člověka jako já, který s touhle hořkou perspektivou denně vnímavě žije, nic nového, a ještě ani plnohodnotně vyjádřeno. Jistá působivost, při takovém dějinném průletu, se tomu upřít nedá, ale ta je skoro zadarmo, a celkově to bylo selektivní, velice zúžené a nijak hluboké. *~ ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama