Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska a nenávist, SEX a smrt, vzpomínky a touha. A jedno velké tajemství. Kolem domu Lisbonových se točí všichni kluci. Žije v něm pět krásných sester, kterým jejich rodiče zakazují chodit ven, a chlapci o nich něco vědí jen díky tomu, co vidí přes okna. Tato rodina má temné tajemství, ale nikdo by ho neodhalil, kdyby místní playboy Trip nepozval krásnou Lux Lisbonovou na večírek. Rodiče dokonce povolí děvčatům jít ven a vše vypadá v pořádku. Když se Trip a Lux trochu sblíží, věci naberou nečekaný spád. Kluci teď již nechtějí děvčata jen sledovat. Chtějí je zachránit - i za cenu vlastní nevinnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (445)

Aky 

všechny recenze uživatele

Formálně je všechno tam, kde to má být. Příběh je však těžko uvěřitelný a konec známý na samém počátku. Z toho se těžko vaří drama. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Děvčata, která chtěla jen žít jako všichni ostatní, smát se jako všichni ostatní. Ale něco jim v tom bránilo. Ztráta iluzí, obyčejný mladistvý strach… Kde se v nich vzala ta síla zrealizovat tak hrůzný čin? Film podává svědectví o jednom předměstí ze sedmdesátých let a tragédii rodiny Lisbonových. Kouzelná atmosféra s kouzelnou hudbou. A parta kluků pořád nemůže pochopit, proč to ty dívky tenkrát udělaly. A já také ne. Pět krásných slečen… Proč? Nebýt téhle skutečnosti, tak je to film na prahu dokonalosti. Takhle zůstává „jen“ příjemnou výpravou s několika mrazícími momenty. A Sofia Coppola nesporným režisérským talentem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zasnená, poetická atmosféra dodáva tomuto snímku osobité čaro a jedinečnosť. Veľmi dobre sa na to pozerá, a to aj napriek tomu, že po dramatickej a obsahovej stránke ide iba o priemer. Navyše, veľa vecí sa mi tu zdalo nevysvetlených, alebo rozobratých iba povrchne. V konečnom dôsledku som však spokojný. 70/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na druhé zhlédnutí po letech se mi už tento film tak nelíbil jako kdysi (přece jenom jsem dnes o něco náročnější než před lety, kdy jsem snímek viděl poprvé). Děj mě moc nebavil a postavy mi byly lhostejné (v případě sester), nebo dokonce nesympatické (partička čumilů ze sousedství), což je podle mě právě u tohoto filmu největší kámen úrazu, když si člověk nenajde cestu k jeho postavám, protože zrovna tento film je na nich založený (o nějaký děj zde vlastně zas tak moc nejde, film se mnohem spíše snaží ukázat složitou psychologii dospívajících dívek a retro atmosféru sedmdesátek - to druhé se mu po mém soudu daří mnohem lépe, člověk se proto o postavách skoro nic nedozví, a motivace jejich jednání se tak jeví buď jako nepochopitelný výstřelek partičky vyšinutých puberťaček, nebo jako přehnaná reakce na restriktivní výchovu bigotní matky, která může připomenout náboženskou fanatičku z hororu Carrie). Ve výsledku film nejvíce zaujme výborným soundtrackem od Air (osobně jsem ho naposlouchal během let nepočítaně) a dobrým hereckým výkonem tehdy 17 leté Kirsten Dunst, na kterou je radost koukat. Jinak je to spíše průměrný film od režisérky, která v mých očích nikdy nevystoupila ze stínu svého známějšího otce. Viděl jsem všechny její filmy a podle mě točí v jistém smyslu pořád to samé - všechny postavy z jejích pozdějších filmů obsahují něco ze sester Lisbonových, a podle mě tam budou přítomny i nějaké ty autobiografické prvky (Sofia Coppola si ke všem svým filmům vždy sama napsala scénář). Myslím, že 4 hvězdy jsou v tomto případě hodně velkorysé hodnocení. Mimochodem teď jsem zjistil, že v roce 2013 vyšla stejnomenná románová předloha Jeffreyho Eugenidese konečně i v českém překladu, dostal jsem tedy chuť si ji přečíst a porovnat s její filmovou adaptací - možná pak svůj názor na tento film ještě přehodnotím. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Hezky se na to diva(sami hezci zdravi mladi americane),hezky se to poslucha(cool sountrack od Air).Ale nastesti tam jde o vic(ackoliv presne nevime o co :-) )Ma to neco do sebe a to ne diky scenari ci dialogum(to opravdu ne),ale diky osobite atmosfere.Ano Kirsten Dunst je opravdu velmi pekna divka a hraje dobre,ale opravdu skveli je James Woods. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to bylo, ale tenhle film mě příliš neoslovil. Byl hrozně rozvleklý, pomalý a už jej nemusím podruhé vidět. Rovněž herci nebyli dvakrát zajímaví. Režisérka Sofia Coppola se má ještě co učit. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Film o dospívání, jaký jste patrně ještě neviděli. Značně netuctově zpracovaný podivný příběh, který už ale víckrát vidět nemusím. Je totiž tak těžko stravitelný a depresivní, že bych se vůbec nedivil, kdyby ho někdo označil za nejnudnější film všech dob. To já ale vzhledem k pozoruhodnému režijnímu mistrovství Sofie Coppolové (umí přimět diváka zamyslet se, navodit atmosféru, vést herce, vyjadřovat emoce bez zbytečných keců, včas stříhat i vybírat kvalitní muziku) a nadprůměrným hereckým výkonům Jamese Woodse, Kathleen Turner, Kirsten Dunst a Joshe Hartnetta prostě nemůžu ani za mák udělat. 70 % ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nádherný, poeticky mrazivý film s jedinou vadou na kráse - já nepochopil jeho smysl, pointu. Motivace je zřejmá, figurky jsou rozestavěny, kostky vrženy. Toť vše. Když maminka "panen" započne akci ve smyslu uzavření děvčat před okolním světem, dostavuje se od nich jediná reakce, jediná známka rezistence - opakovaná soulož jedné "panny" na střeše s náhodnými kolemjdoucími. Potom následuje jediný, zoufalý pokus o spásu, ze kterého nejednou zamrazí, ale ALE .... ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Mít takovou matku, zabiju ji dřív, než ona mě... tenhle film patřil do té skupiny filmů u kterého se bojím další scény. Zapůsobil na mě, to ano, ale nevím jestli tím dobrým způsobem. Taky mě dost zaujal Joshův účes. Dobrý hudební doprovod... ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Keby som nečítala deň dozadu knihu tak by som tomuto filmu asi aj capla odpad. Nemám rada filmy tejto režisérky, sú divné a ten jej divný zmysel pre niektoré zábery (ako ukážka nápisu Trip na nohavičkách, alebo tie mená sestier na začiatku, bolo mi tu vlastne divné to čo mi bolo divné aj na Márii Antoinette od nej) ale chcela som to vidieť práve kvôli knihe, pretože film ju vraj verne kopíruje. Áno sčasti to je pravda (napr. Ceciliine náramky zalepené lepiacou páskou, výzdoba v triede, veľmi veľa viet, ktoré odzneli i v knihe atď...) ale celé sa mi zdalo tak rýchlo ukončené. V knihe bolo všetko dopodrobna rozoberané, vedela som sa viac vžiť do postáv a vedela som si všetko tak dobre predstaviť, Sofia to tu nám hodila jak také kosti psovi. Také holé obhryzené kosti bez kúska mäsa. Keby hodnotím knihu sú to také lepšie 4* dostalo ma ani nie tak to čo sa stalo, ale ako to bolo podané. Ale kedže hodnotím film sú to slabé 3*. Ani sa nečudujem niektorým čo knihu nečítali, že pre tento film nemajú pochopenie. Ja som knihu čítala a viem čo tým básnik chcel povedať aj keď v tomto filme to nepovedal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Do hlavy a duší dievčat sa nesnažil dostať ani film a podľa mňa ani kniha, keďže neschopnosť odhaliť tajomstvo tejto päťky a poväčšinu stopáže štvorky je vlastne jednou z tém príbehu. Náznaky tu samozrejme sú, ale lepšie je nechať sa navonok unášať ich éterickou krásou a udalosti sledovať prostredníctvom ďalekohľadu. Takým ďalekohľadom je vlastne aj kamera a je zaujímavé občas sledovať takto štylizovaný film, kde sa na otázky vo svojej podstate neodpovedá, odpovede si tak každý môže nájsť sám tam, kde chce. Výsledkom môže byť čistá empatia k sestersky súdržným postavám, alebo na druhej strane racionálne ťukanie si na čelo. A celá široká škála emócií medzi tým. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Většina uživatelů tuhle sračku nadhodnocuje díky její "úžasné" atmosféře. Uznávám, že atmosféra byla zajímavá a na 3 z 5 slečen se dalo koukat. Ovšem nemohu přehlédnout, že je děj maximálně o hovně. Nelze snad ani hovořit o ději, neboť od děje člověk troufale očekává, že se snad bude něco dít. Celý tento film je vlastně o čekání. Divák čeká, že přijde něco zlomového a samozřejmě nic nepřichází. Jak tahle celá záležitost skončí napovídá název filmu a komu to náhodou nedojde z názvu, tak není na zážitku o nic ochuzen, tvůrci mu to asi v páté minutě stejně prozradí. Mám pocit, že se tento snímek dostal do hlav diváků jen díky slavnému jménu režisérky. 90 minut sledujete začarovaný kruh. Na jedné straně je 5 nadržených sester a na straně druhé jsou rodiče, kteří svým dcerám odmítají dopřát kurvení se s chlapci. S ohledem na nadrženost dívek usuzuji, že kdyby jedna ze sester byla bratr, tak by měli všichni rázem po problému. Neskutečná nuda a těžce nadhodnocovaný snímek. Zřejmě za moje nedocenění může fakt, že jsem nikdy nebyl 13letá dívka. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Sofiin debut je opravdu povedený, ačkoliv je velmi těžké říct, co jim autorka chtěla vyjádřit. Kombinování humoru a tragiky je vskutku matoucí. Občas jsem měl pocit, že se dívám na komedii typu Přízračný svět, jindy jsem zase pociťoval deprese jako u nějaké bergmanovky. Film je natočen velmi stylově, ač pár chybiček lze stejně nalézt. Téma, pojednávající o mnohotvárné lidské hlouposti, je vybráno a zpracováno výtečně. 9/10 ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Tajomná až snová atmosféra nabitá tragickým vlhkom s mysterióznym pozadím..!Zaujímavé vykreslenie obdobia a štyl spracovania.Snímok ma celkovo skôr pochmúrny charakter a celých 97minút je zahalených pod rúškom tajomstva..!Bolo pozoruhodné sledovať daných hercov v tak mladom veku :) a ešte pozoruhodnejšie bolo čo sa"honí"v hlave13ročného dievčaťa v podaní Sofie Coppoly..!Určite ide o originálny snímok,ktorý stojí za zmienku... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sofia Coppola zvládla svůj debut opravdu bravurně. Perfektně pracuje s atmosférou, herci i hudbou, má cit pro zajímavý detail a dokázala do filmu dostat dobré herce občas i na jedinou scénu. Kirsten sice své filmové sestry s přehledem zastiňuje, ale třeba to tak mělo být. Zvláštní, že film s takovýmhle námětem nepůsobí daleko depresivněji. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý debut hrozné herečky, ale výborné režisérky, která rozhodně nezůstane ve stínu svého otce. Smrt panen je totiž skvěle zahraný, napsaný i natočený film. Jsou v něm sice trochu mezery (není vlastně nijak vysvětlené proč rodiče své dcery takto terorizují), ale většinou jsou to jenom maličkosti. Nejsou to sice úplně čisté 4*, ale celkové atmosféra filmu mě natolik dostala. že nemůžu dát méně. ()

Reklama

Reklama