Reklama

Reklama

Osamělý mstitel Paul Kersey (Charles Bronson), vybavený jen svojí zbraní Magnum, se vydává do ulic New Yorku, aby vykonal spravedlnost na lidech, na které policie nestačí. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na Death Wish jsem se vcelku těšil, ale musím říct, že horší začátek filmové série jsem (zatím) nikdy nezažil. A přitom to je první díl, co většinou zůstává nepřekonán ostatními pokračováními. Vše v tomto filmu je špatně, snad krom úvodu, který sliboval chladnokrevnou pomstu za vraždu manželky. Ale pak je to nudné, nudné, nereálné, nudné, o ničem, nudné… chápete, kam tím mířím? Ten film nemá žádný spád. Což o to, to by mi nevadilo, mám rád pomalé atmosférické filmy, ale tady ani ta atmosféra není. A kde nic není, ani Bronson nemůže brát. Mimochodem, právě Charles Bronson mi zde přišel hodně dřevěný (zvláštní, že ve všech ostatních dílech mi vůbec nevadil, respektive si myslím, že byl mnohem lepší a uvěřitelnější ve své roli). Dlouho, hodně dlouho jsem přemýšlel, až jsem se na konec rozhodl pro mých 40 % za, a teď doslova, začátek a konec. A tím koncem myslím úplně tu poslední scénu na letišti. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ve své době se určitě tento film těšil docela slušné oblíbenosti a to především díky Bronsonovi. Příběh o obyčejném člověku, který se začne mstít poté, co selže systém (líní policajti) a stane se z něho lovec pouličních grázlů, už dneska asi moc lidí neoslní (myšleno zápletka), ale ještě z dob svého mládí jsem tenhle kousek miloval. Líbila si ona drsnost, která z toho vyzařovala. Bohužel je pravda, že zatímco začátek filmu nabídne skvělou atmosféru, která místy neskutečně gradovala, tak postupem času šla její kvalita dost dolů. 70% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Průměrný americký občan se krvavě mstí v průměrném příběhu s průměrnou režií i scénářem, jehož různé variace se s velmi rozdílnou kvalitou točí až dodnes. Jediné, co je na filmu nadprůměrné, je snaha o psychologii hlavní postavy a výkon Charlese Bronsona, který ještě na vrcholu své kariéry uměl být zároveň drsný i charakterní. Na jedno zhlédnutí to špatné není a Bronsonovi při jeho vražedném počínání fandíte, ovšem filmy s podobným námětem mi jdou od přírody proti srsti a zálibu v nich opravdu nikdy nenaleznu. 65% ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejnebezpečnějších věcí na světě je být příbuzným nebo známým Paula Kerseyho. V podstatě jste už jednou nohou v márnici. Přání smrti je kvalitní "revenge thriller" s výborným Charlesem Bronsonem v hlavní roli. Zbytek hereckého ansámblu není pro film nikterak důležitý a učinkovat v jejich rolích by mohl v podstatě kdokoliv jiný. Po kvalitní "jedničce" se však série dočkala dalších čtyř pokračování, které přes průměrnost postupně klesaly až k trapnosti. I když jak se to vezme, já se u "pětky", kdy geriatrický Kersey kolí padouchy jako na běžícím pásu, docela slušně bavil. Přiznávám, že jako jeden z mála. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dnes válí v kinech "Kick-ass", ale sedmdesátá léta měla také své nakopávače kriminálních zadků. Architekt Paul Kersey po útoku na svou rodinu překročí hranici bezzubého zákona, bere spravedlnost do svých rukou a vyzbrojen pytlíkem s mincemi i podporou veřejného mínění, neochvějně kráčí nocí proti všem. Snad každý solidní občan nesnášející bezpráví musí tuto postavu chápat a úporně držet palce. Není to humanita, co slušného člověka nabádá ignorovat grázly - jistě kdekdo z nás už mnohokrát zatoužil popadnout vidle a vykydat hnůj. Leč vidina následného dlouhodobého pobytu ve valdickém Hiltonu nám velí zatnout zuby, koukat jinam a doufat, že zasáhnou policisté (ha-ha-ha). Proto čas od času sledujeme Bronsona (a jemu podobné hrdiny) a sníme o dokonalém světě, kde šmejdi dostanou, co si zaslouží, aniž by bylo nutné čekat, až jim v požehnaném věku 95-ti let zatnou tipec boží mlýny. Přemýšlím, zda ti, co hodnotili odpadem, jsou tak přehnaně útloctní a morální, nebo úplně naopak:-? 75% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Dino de Laurentiis souhlasil s produkcí za předpokladu, že se název snímku změní. Slovo „smrt“ podle něj zaručovalo kasovní propadák. Michael Winner ho ale přesvědčil, aby od požadavku ustoupil. (Komiks)
  • V priebehu natáčania bola v New Yorku taká zima, že členovia štábu museli na hlavách nosiť kukly. (m.a.t.o.)
  • V jednom zo záberov je možné vidieť, že Paul Kersey býva na adrese 33 Riverside Drive, New York City. (m.a.t.o.)

Související novinky

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Eli Roth natočí remake Přání smrti

Eli Roth natočí remake Přání smrti

20.06.2016

Dávno předtím, než vzal do ruky bouchačku Liam Neeson, tu byl Charles Bronson. Jeho Přání smrti téměř vynalezlo "taťkovské" filmy o pomstě, takže není divu, že se Hollywood už dlouho snaží o remake.… (více)

Cruise nepovede nových Sedm statečných

Cruise nepovede nových Sedm statečných

05.01.2014

Nejspíš dobře víte, že je současný Hollywood semeništěm nepřeberného množství remakeů a rebootů. Zvláštní zálibu v nich má studio MGM, které spoluprodukuje Hobity nebo Bondovky a i jinde se snaží… (více)

Bruce Willis a Přání smrti?

Bruce Willis a Přání smrti?

27.03.2013

Remake akční klasiky Přání smrti z roku 1974 měl původně pod palcem Sylvester Stallone, pak na něm víc jak rok pracoval Joe Carnahan. Ten ale minulý měsíc odstoupil kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám".… (více)

Reklama

Reklama