Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Matty 

všechny recenze uživatele

Igby je ve všech směrech mladým, svěžím a originálním filmem. Po svižném rozjezdu naskakuje na pěkně rozjetou vlnu a téměř třetinu děje se na ní drží. Následný pád naštěstí není nikterak razantní, spíš zaznamenáte jistý pokles vtipů a větší důraz na vztahovou rovinu, až to místy připomíná slabší film Woodyho Allena preferující bizarnější styl humoru. A závěr se pak opět nese v duchu úvodním. Není to psychologická studie překypující metaforami, ani vyloženě „dějový“ film, spíš inteligentní zábava o předčasně dospělém teenagerovi obklopeném postavami, jenž se vymykají veškerým standardům a postupně jej vtahují do svého pomateného světa. Je zde plno výborných herců známých jmen, nikoliv však tváří, obzvlášť Kieran Culkin dokazuje, že hysterický řev před zrcadlem není vrcholem hereckých schopností Culkinů (taky jste si všimli té jemné narážky na dvojku Sám doma ve scéně z hotelové recepce?). 75% Zajímavé komentáře: MartinNDL, Renesco ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Burr Steers .. V jádru silné, ale jinak celkem těžkopádné vyprávění o... o chlapci, který má svou tvrdou hlavu a hledá sám sebe na hranici dospělosti. Je to k smíchu, ale nesmějete se, je to k pláči, ale nepláčete. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svěží a evropsky působící příběh o klukovi, který tak trochu přestal zvládat život. Více než dekádu po jeho vzniku ale pořád nechápu, jak je možné, že pro Kierana Culkina neznamenal raketový start k hollywoodským výšinám. Tenhle nový Absolvent totiž dokáže oslovit v každém věku a nebýt zbytečných úliteb Steersovu kamarádovi Tarantinovi a nemluvilo by se o vegetariánech a jejich umění balit jointy, mohl Igby kousat úplně nejhlouběji. I díky definitivně rozkvetlé Claire Danes. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Kousavé, cynické. Komorní indie film s hodně silným obsazením. Bill Pullman a Jeff Goldblum jsou tady geniální, škoda že takové role nedostávají častěji. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Měla jsem za to, že Jeff Goldblum nenatočil zaznamenáníhodný film od doby, kdy mu v Jurském parku ukousli nohu, ale naštěstí (a velice) jsem se pletla, protože kreace cynického kmotra Kierana Culkina mu sedne jako oblek od drahého krejčího. Ani on, ani lehce sociopatická matka Susan Sarandonové ale nic nemění na tom, že Igby je Kieranův film a že tomuhle Holdenovi Caufieldovi nového tisíciletí člověk rozumí, až to bolí. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Harry Potterovo neuhlazené alterego hledá samo sebe ve skvěle obsazené tragikomedii, která i přes svůj cynický nátěr dokáže přimět ke zvýšené aktivitě vašeho srdce. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No typický teenagerovský drama,, ale do vyšších pater ho vyzdvihuje až neskutečně dobrej Kieran Culkin, jeho výkon je fakt skoro famózní a ještě se kupodivu do svojí role suše hláškujícího zmatenýho teenagera dokonale hodí. Krom toho Claire Danes to tady celkem sluší,ale na měto je až moc dramatický a na konci moc plačtivý a hysterický - 3,5* ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Chvály na tento snímek zde bylo řečeno dost a s mnohými vlastně i souhlasím, ale tak těžkopádně odvyprávěný příběh jsem dlouho neviděl. Film působí chvílemi jakoby prostříhaně, některé scény nepřináší vůbec nic, v jiných absolutně nevíte, kdo je kdo a proč se tak chová. Kolikrát mi bylo jasné, že se zrovna nacházím u silného momentu, ale jak k němu sakra došli, jsem už nepobíral. Celkově to tedy není tak působivé, což bych od příběhu o ztraceném rebelovi rozhodně nečekal. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Igby na všechno zvysoka sere. Tak by se dal příběh shrnout do jedné věty. Tak jednoduchý to ale není. Na všechno sere, protože mu dělá radost, jak tím nasírá svoji matku. Ale konec jasně ukazuje, že smrtí "protihráče" končí i samotná hra a Igbymu dojde, že smrt nepřítele není až zas taková výhra. Kieran Culkin se mně tady fakt líbil, myslím že to dotáhne dál než jeho starší brácha. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi teda zatraceně sedlo. Kieran Culkin předvedl výborný, uvěřitelný a sympatický výkon, čímž nejen ukázal, že má obrovský potenciál, ale také, že rodina Culkinů ještě není pod filmovým drnem (nebo by se taky dalo říct, že převzal štafetu po bratrovi). Avšak i ostatní herci ve vedlejších rolích se předvedli, třeba matka mrcha Susan Sarandon, nebo otec schizofrenik v podání Billa Pullmana. Igbyho ironické a cynické výpovědi byly naprosto skvělé a trefné. Skoro se až stydím, jak moc jsem mu rozuměl. A konec? Igby goes up! Výstižné komentáře: MartinNDL, Mat32. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Písané je komédia/dráma, no filmmakeri si nevedia stanoviť hranicu ich pomeru. Ako dráma výborne spracovaná a od brata slávnejšieho Macaulaya som toho fakt veľa neočakával, no opak je pravdou. Vtipné momenty, aj keď ich nie je veľa, stoja za zasmiatie. Navyše čo meno, to hviezda. Ale hodnoteniu sa neubránia ani oni. Ani v nezávislom filme. 65%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

And Igby goes down.. Jeden z dalších filmů o mladém vyvrhelovi hledajícím sám sebe.. Jen tenhle je nesmírně originální, s netypickými postavami a netypickým humorem. V Culkinově postavě (mimochodem výborně, výborně zahrané) jsem se místy shlédla (nezávislá postava, která se chce vymanit osudu a žít dle svého) a především kvůli tomu mám ze snímku lepší dojem. Příběh mi jinak připadal chaotický, někdy s poněkud zbytečnými a zvláštními zvraty, ale asi právě ta netypická a bizarní atmosféra tvoří tu podstatu snímku, bez níž by to byl jen další film na toto téma nevyčnívající z řady. Pocitově je to ale stále mezi 3-4*. Mimochodem zajímavý soundtrack.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Kvalita, len škoda, že emócie film ždíma v okamihoch kedy sa nerozpráva. A tých je veru málo. Trochu rozpaky. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nezávislá tragikomedie (s plejádou předních hollywoodských herců) dopomohla definitivně prokázat herecký um Kierana Culkina, sžíraného „popularitou“ bratra Maculaye. Toho stačil bulvární tisk rozprášit do filmového zapomnění, a tak čest filmové rodiny zachraňuje slibný Kieran. Zvládá emotivní situace i tragicky vypjaté a chytře napsaný Igby mu obě herecké polohy měrou vrchovatou nabízí! Revoltuje svoji rodinu, snobskou a chladnou a je přinucen jít svojí vlastní cestou - velmi příjemný (i když mírně opomíjený) debut!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nie príliš objavné, ale príjemne oddychovo pozerateľné rozprávanie o turbulentnej mladosti jednej nepokojnej duše. Divákovi je postupne čoraz jasnejšie, že "nepokojný" zďaleka nie je iba Igby, ale každý člen okolitej vyššej strednej vrstvy. Pokrytecká smotánka má prachy ako afrodiziakum, umelci drogujú, slušáci podvádzajú, každý klame... a Kieran Culkin v tom oranžovo-bordovom šále vyzerá ako Harry Potter :-) Igby nedosahuje výpovednosti Americkej krásy alebo výstrednosti Šťastia (Happiness, 1998), ale je zaujímavým členom spoločnosti deziluzórnych tragikomédií. Ak máte v obľube takéto "divné" filmy o tínedžeroch, odporúčam aj The Chumscrubber, prípadne Svet podľa Lelanda. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Fantastické životní drama o mladém muži tolik obestoupeném luxusem a chladnokrevností nejbližších, jehož srdce je neustále utlačováno a osobnost srážena.. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Uwe Fahrenkrog Petersen; Vcelku obyčejný film o mladém outsiderovi s neobyčejnými hereckými výkony Susan Sarandon, Claire Danes, Billa Pullmana a v neposlední řadě i Kieran Culkina, který je snad jediný slušný herec ze tří bratrů Culkinů (Macaulay,Kieran a zde též hrající dvanáctiletý Rory, který ve stejném roce zahrál syna Mela Gibsona ve Znamení). ()

Reklama

Reklama