Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený šerif Doug z městečka Wheaton City si myslel, že už ho nic nemůže překvapit. Potom však ve sklepě osamělé farmy objevil ukrytého mladíka - geniálního albína s mimořádnými psychickými schopnosti a s duší nevinného dítěte. Jeremy Reed, který si pro svou bělostnou pleť říká Pudr, skončil v domově pro mládež. Jeho ředitelka Jessica Caldwellová chce přecitlivělému, zvláštnímu mladíkovi pomoci, stejně jako šerif, jeho nový učitel i spolužačka Lindsay. Většinu obyvatel městečka výstřední "zrůda" odpuzuje. Jako by tušili, že v Jeremym se tají podivuhodné a smrtící síly. Mladík však nikomu nechce ublížit: přeje si jenom klid a možnost žít na rodné farmě. Nic z toho však už není možné: ani chápaví přátelé nemohou odvrátit od pokorného Jeremyho katastrofy, jež ho provázejí od samého narození... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

MissJ 

všechny recenze uživatele

"Tak ještě jednou, Jeremy, tvrdíš, že ti předtím ještě nikdy neměřili IQ. Je to tak? A když tě doučovala tvoje babička, nekomentovala to nějak?" - "Říkala, že mi to jde." Citlivě, ne však přehnaně sentimentálně vyprávěný příběh muže, který se "trochu" liší. Film prodává především perfektní herecké obsazení. Kromě Běláska je velmi sympatická i postava Jessie Caldwell v podání Mary Steenburgen, a jako vždy mě potěšil Jeff :) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bělásek v sebe ukrýva myšlienku, nad ktorou by sa mal skutočne každý z nás zamyslieť. Škoda, že po odoznení tituliek väčšina ľudí na dané posolstvo veľmi rýchlo zabudne. Žijeme totiž v dobe, keď technológia prekonáva humanitu, ale raz, aspoň dúfam, ľudstvo prekoná každú technológiu. __ Charakter hlavnej postavy je natoľko silný, ľudský, nevinný a svojím spôsobom "nadpozemský", že dokáže udržať film po celú stopáž vo vodách nadpriemeru. Ak by však Salva o niečo viac zapracoval na scenáry, odobral zopár maximálne zbytočných scén, ktoré boli akoby len vsunuté do počtu, mohol som pridať ešte jednu hviezdu navyše. Mimochodom, sentimentalita snímku mi ani na sekundu neprekážala. A pokiaľ sa už podobná scéna (kde by bolo onej sentimantelity až príliš) hypoteticky mohla naskytnúť, tak ju (opäť) skvelý Goldsmith so svojím soundtrackom zamietol pod koberec, dodal konkrétnej scéne plnú dávku uveriteľnej(!) citlivosti, empatie a letmou rukou občasne zabrnkal na strunu romantiky. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další doklad toho, jak se člověk v průběhu let mění... "Běláska" jsem viděla poprvé někdy před 13 lety v době dospívání, byla jsem z něj nadšená, okouzlil mě, byla jsem dojatá a fascinovaná příběhem odlišného chlapce. Když jsem si film pouštěla včera, samozřejmě jsem tušila, že pro tu sarkastickou, životem otřískanou bytost, v jakou jsem dospěla, už nebude dojem z "Běláska" stejný. Nemýlila jsem se, bohužel. Příběh podivného outsidera na okraji společnosti mi přišel (navzdory zvláštním schopnostem hrdiny) poněkud otřepaný, scénář přespříliš sentimentální, některé okamžiky nesnesitelně kýčovité. Sean Patrick Flannery sice nebyl k poznání a odvedl solidní výkon, ale zároveň jsem pod bělostným makeupem vnímala každičkou jeho vrásku a přemýšlela, jestli skutečně nemohli do hlavní role najít věkem lépe odpovídajícího herce. V případě českého dabingu nevhodný hlas akorát podtrhoval skutečnost, jak je Flannery pro roli starý. Za zmínku jistě stojí účast charismatických sympaťáků Lance "Bishopa" Henriksena jako šerifa a Jeffa "Mouchy" Goldbluma jako učitele fyziky, ovšem jejich přeslazené úsměvy a jásání v závěru mě div nepřinutily vyhodit večeři (pochopitelně už snědenou;-)). Sečteno a podtrženo: na první podívání 95%, na druhé 60%, dohromady tedy kompromisní 4*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO ...a pak přijdou lidé a uvidí ho. A odvedou nejzajímavějšího chlapce s jakým se můžeš setkat.…. Mám rád filmy o nadpřirozenu, věřím na zázraky. A bohužel nedokážu pochopit, proč všechno čemu nerozumíme, musíme zničit. Asi (i) proto se na tuhle pohádku plnou melancholický hudby J.Goldsmitha a elektrizující atmosféry rád dívám. (Možná v ní vidím (malého) předchůdce Zelené míle.) Každopádně mně příběh chlapce, jenž poslouchá lidi ,,ze vnitř“a jehož vědomost překonala lidskost nenechává v klidu. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Sice nikterak originální příběh (pomineme-li tu Běláskovu určitou nadpozemskost), ovšem zpracovaný s neobyčejnou ladností a decentním citem. Dočkáme se několika natolik silných emocionálních scén, že se slzám místy nelze ubránit. To vše ověnčeno krásnou, jemnou a nesmírně působivou hudbou Jerryho Goldsmithe. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v americkém Texasu. (Terva)
  • Poté, co byl Viktor Salva odsouzen za obtěžování mladého herce v roce 1988, chtěl Walt Disney režiséra z práce na filmu odvolat. Později jej už studio nikdy neoslovilo. (Terva)

Reklama

Reklama