Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tisková magnátka Kay Thorndyke (Angela Lansbury) se rozhodne prosadit za prezidenta svého „důvěrného“ přítele Granta Matthewse (Spencer Tracy). K dobré prezidentské kampani je však potřeba i budoucí první dámy, a tak je z domova povolána Grantova manželka Mary (Katharine Hepburn). Loajální Mary se vůbec nelíbí, že Grant kvůli podpoře volitelů postupně opouští své ideály, ale je kvůli němu ochotná přijmout ve svém domě i Kay, aby se zabránilo klepům. Pro Mary je velmi náročné sledovat, jak moc se Grant pod vlivem Kay mění, přesto se rozhodne dostát svým závazkům. V tu chvíli si i Grant uvědomuje, co vše pro něj manželka dělá, a učiní pořádné prohlášení. (Jezinka)

(více)

Recenze (28)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Politické drama s prvky komedie od Franka Capry nezaznamenalo v době svého uvedení velký úspěch, a tak ani dnes není připomínáno, když se mluví o nejlepších filmech Franka Capry či dvojice Tracy-Hepburnová. Já, abych se tak přiznal, mám názor jiný. Oba výteční herci tady nedostali (na rozdíl od mnoha svých jiných společných filmů) scénář napsaný sobě na tělo, ale museli se vypořádat s postavou, která byla původně určená pro někoho úplně jiného (jednak se jedná o věrnou adaptaci divadelní hry oceněné Pullitzerovou cenou, jednak ve filmu původně měli hrát Garry Cooper a Claudette Colbertová). A co se týče jiných filmů Franka Capry, je nejjednodušší srovnávat s jiným politickým dramatem, Panem Smithem. Ačkoliv mám Smithe rád, mnohdy byl dosti patetický a nevěrohodný. To se o Vládním prohlášení (mimochodem překladatel názvu asi neviděl film - jako obvykle;oD) říct nedá. Vedle starých harcířů Tracyho a Hepburnové (která snad nikdy nevypadala líp) bych z hereckých výkonů vyzdvihl naprosto úžasnou Angelu Lansburyovou v roli, na kterou byla tak o deset let moc mladá, ale nikdo by to nepoznal;oD. Doporučuji sehnat. Britské DVD stojí doslova pár korun. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Treba sa pripraviť na dialógovú smršť, film je vernou adaptáciou divadelnej hry a je to poznať. Nie je to však nič zlého, dialógy sú napísané skvele, príbeh má i tak slušný náboj. Frank Capra zostal verný svojim témam, i teraz vytvoril silného jedinca, ktorý bojuje proti mašinérii, tentokrát politickej. Duo Tracy-Hepburn sú opäť skvelý. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Nie sú to pre neho typické 30 roky,keď bol kráľom Hollywoodu,ale po Živote je krásny sa púšťa do projektu s Top Stars Spencerom Tracym a Katharine Hepburn a ďalšieho tria zaujímavých hercov: Lansbury,Johnson a Menjou,títo sú dôležití,ale najdôležitejší sú majstri herectva,ktorých spomínam pred tým. Ako sú dôležití herci v každom filme,takisto aj režisér Capra,ktorý nie je klasický svojím prístupom hlavne ešte pred vojnou,totiž z vojny sa nespamätali nielen umelci,ktorí nakrúcali filmy,ale ani voľakedy významný tvorca Frank Capra,ktorý mal problémy osloviť po vojne publikum divákov. V tomto počine sú dozvuky vojny stále v kurze,alebo aj studená vojna,ktorá je predo dvermi,či korupcia v politike,z každého viac ako niečo,a tak som videl,aké praktiky sa robia pri vstupe do najvyšších sfér politických kruhov,že dostať sa na miestečko kandidáta na prezidenta obnáša kopec prehnitých postupov na pozíciach týchto politikov-darmožráčov... A priznať sa k tomu,že je skorumpovaný,to tak maximálne môže zafungovať v tomto snímku,že originálna výpoveď priznania hociktorého arbitra je minimálna,t.j extrémne nereálna. Frank Capra je pre mňa uznávaný velikán réžie,kde sa dôstojne s týmto snímkom rozlúčil s jeho prevratnými drámami,ktoré práve v 30 rokoch dominovali na striebornom plátne v jeho podaní a zbieral za to ceny Akadémie. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Caprova jindy roztomile schválná naivita mi v tomto snímku dost překážela. Patrně proto, že hlavní hrdinové, včetně toho ústředního, jsou všechno možné, jen ne nevinní, a proto jim ani nemůžu věřit. Souboj dvou žen nemá ve filmu moc prostoru, zejména proto, že třetí strana trojúhelníku se na dlouhou středovou pasáž zcela vytratí. /4.1.12./ ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Takovýhle filmy si nic jinýho než 5 hvězdiček nezaslouží. Jen se divim, že je State of Union v Caprově filmografii spíš v pozadí, protože se v pohodě vyrovná jeho nejlepším kouskům. Tracy je příjemná varianta Coopera či Stewarta a tentokrát je hrdina mezi dvěma ženama, z nichž jedna, jak to tak bejvá, ho vede do pekla a druhá (spíše vlastně první) do nebe. Hepburn i Lansbury jsou prvotřídní a veškerý reflexe politiky a ideálů jsou nadčasový. Je zajímavý, že Capra byl občas viněn z populismu, on ryzí idealista, kterej skutečně myslel to, co pronášeli hrdinové jeho filmů, a přitom, když by se reflektovala právě poslední Tracyho řeč v tomto filmu, kde říká, že chtěl oslovovat hlavně to lepší v lidech, povzbuzovat je v tom, ale potom podlehl vlivu politiky a začal oslovovat to nízký, to pudový, čehož lituje..., neni to omyl vinit Capru z populismu? Netkví populismus právě v působení na to nízký v lidech? A to přece Capra opravdu nikdy nedělal! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama