Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tisková magnátka Kay Thorndyke (Angela Lansbury) se rozhodne prosadit za prezidenta svého „důvěrného“ přítele Granta Matthewse (Spencer Tracy). K dobré prezidentské kampani je však potřeba i budoucí první dámy, a tak je z domova povolána Grantova manželka Mary (Katharine Hepburn). Loajální Mary se vůbec nelíbí, že Grant kvůli podpoře volitelů postupně opouští své ideály, ale je kvůli němu ochotná přijmout ve svém domě i Kay, aby se zabránilo klepům. Pro Mary je velmi náročné sledovat, jak moc se Grant pod vlivem Kay mění, přesto se rozhodne dostát svým závazkům. V tu chvíli si i Grant uvědomuje, co vše pro něj manželka dělá, a učiní pořádné prohlášení. (Jezinka)

(více)

Recenze (28)

classic 

všechny recenze uživatele

Nie sú to pre neho typické 30 roky,keď bol kráľom Hollywoodu,ale po Živote je krásny sa púšťa do projektu s Top Stars Spencerom Tracym a Katharine Hepburn a ďalšieho tria zaujímavých hercov: Lansbury,Johnson a Menjou,títo sú dôležití,ale najdôležitejší sú majstri herectva,ktorých spomínam pred tým. Ako sú dôležití herci v každom filme,takisto aj režisér Capra,ktorý nie je klasický svojím prístupom hlavne ešte pred vojnou,totiž z vojny sa nespamätali nielen umelci,ktorí nakrúcali filmy,ale ani voľakedy významný tvorca Frank Capra,ktorý mal problémy osloviť po vojne publikum divákov. V tomto počine sú dozvuky vojny stále v kurze,alebo aj studená vojna,ktorá je predo dvermi,či korupcia v politike,z každého viac ako niečo,a tak som videl,aké praktiky sa robia pri vstupe do najvyšších sfér politických kruhov,že dostať sa na miestečko kandidáta na prezidenta obnáša kopec prehnitých postupov na pozíciach týchto politikov-darmožráčov... A priznať sa k tomu,že je skorumpovaný,to tak maximálne môže zafungovať v tomto snímku,že originálna výpoveď priznania hociktorého arbitra je minimálna,t.j extrémne nereálna. Frank Capra je pre mňa uznávaný velikán réžie,kde sa dôstojne s týmto snímkom rozlúčil s jeho prevratnými drámami,ktoré práve v 30 rokoch dominovali na striebornom plátne v jeho podaní a zbieral za to ceny Akadémie. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Doplníme-li důležité údaje Blofeldova komentáře o kontext doby, v níž tento film vznikal, tj. přechodné doby vyznívání rooseveltovské éry a postupného nástupu studené války, železné opony a neblaze proslulého "neamerického" maccarthysmu, vynikne jeho idealistický tón, jejž herecké výkony obou titulních představitelů dále rozvíjejí - souhlasím i s těmi, kdo také připomínají tehdy mladičkou Britku Angelu Lansburyovou - a posouvají jeho idealismus do obtížně uvěřitelných utopizujících poloh. Šok z druhé "velké" války byl však skutečně silný a nadlouho ovlivňoval život veškeré civilizace Severu. Snáze proto pochopíme i naše filmy jako ULOUPENOU HRANICI, VES NA SEVERU, ale také tezovitou, zprvu divadelní (rozhlasovou?) hru a posléze román Josefa Tomana SLOVANSKÉ NEBE. Touha po míru a víra v lidský rozum, pokoru a slušnost si tehdy stále zachovávaly svou sílu a přesvědčivost. Naopak v postavách mladé tiskové magnátky a volebních šíbrů cítíme dech nastupující studené války. Z tohoto lze pochopit i neúspěch filmu v divácké veřejnosti. Stejně tak bychom však měli chápat i nadčasové, přesahové poselství tohoto byť naivně burcujícího idealistického, výlučně amerického díla. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Celý „Dream Team" odviedol tradične vynikajúcu prácu a vznikol počin rovnako vtipný ako dojímavý, navyše tradične okorenený silným morálnym posolstvom. Vek filmu je samozrejme patrný, no stále ponúka skvelý filmový zážitok. Veľké odporúčanie aj pre divákov, ktorí staršie kúsky nevyhľadávajú. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Frank Capra uměl točit filmy, které se divákovi dostanou pod kůži, ať už skrz herecké obsazení, zpracování, děj nebo zejména hloubku myšlenek. Vládní prohlášení je sice poněkud zdlouhavé, avšak nadčasovost tohoto filmu tkví právě ve zmíněných silných myšlenkách o politice a poctivosti, resp. nepoctivost. Spencer Tracy je herec, který takové myšlenky umí podat, což dokázal již v mnoha snímcích. Zde mu je navíc partnerkou vynikající Katherine Hepburn, jejíž herecký projev je tu doslova odzbrojující - její pohledy vypovídají tolika emocemi, které mnozí herci ze sebe nevysoukají za celou hereckou kariéru. Nejsilnější scénou pro mě byla ta, kde Spencer Tracy leží v posteli a vypráví své manželce o tom, že nemá žádný cíl jako měl Washington či Lincoln. Dalším silným momentem pak je proslov v Dietroitu, jenž nakonec změnil, a pochopitelně samotný závěrečný projev. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výteční herci, výtečný námět, ale všechno je to tak eticky předimenzované, že mi z toho pro mne vychází skoro kýč. Jestli si můžu dovolit radu: neumíte-li americky, film nezkoušejte shlédnout s titulky, protože budete jen číst pravou stranu scénáře, na levou Vám nezbyde kapacita, jak je to ukecané. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Běžná romantická komedie schovaná za lákavé politické téma. Politiky tam nakonec moc není, což je myslím dost škoda. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doceniť kvality tohto filmu po tak dlhom čase nie je vôbec jednoduché. Príbeh je totiž silno zasadený do svojej doby a postavy sa rozprávajú tak rýchlo (vrátanie hláškovania), že všetko stíhať a chápať nie je pomaly v ľudských silách. Je ale patrné, že scenáristi, Capra aj jednotliví herci dali do výsledku všetok svoj um. Problém tak môže byť v tom, nakoľko máte radi takto ladené politické filmy a volebný gýč. Z toho si mimochodom Capra robí svojráznu srandu. Nechýba morálne posolstvo na záver v podobe kandidátovej reči, voči nej ale nemám žiadne námietky. Ani voči Matthewsovmu idealizmu, predsa je len stále na zemi. S tými Spojený štátmi svetovými sa však splietol. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Treba sa pripraviť na dialógovú smršť, film je vernou adaptáciou divadelnej hry a je to poznať. Nie je to však nič zlého, dialógy sú napísané skvele, príbeh má i tak slušný náboj. Frank Capra zostal verný svojim témam, i teraz vytvoril silného jedinca, ktorý bojuje proti mašinérii, tentokrát politickej. Duo Tracy-Hepburn sú opäť skvelý. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Caprova jindy roztomile schválná naivita mi v tomto snímku dost překážela. Patrně proto, že hlavní hrdinové, včetně toho ústředního, jsou všechno možné, jen ne nevinní, a proto jim ani nemůžu věřit. Souboj dvou žen nemá ve filmu moc prostoru, zejména proto, že třetí strana trojúhelníku se na dlouhou středovou pasáž zcela vytratí. /4.1.12./ ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Politické drama s prvky komedie od Franka Capry nezaznamenalo v době svého uvedení velký úspěch, a tak ani dnes není připomínáno, když se mluví o nejlepších filmech Franka Capry či dvojice Tracy-Hepburnová. Já, abych se tak přiznal, mám názor jiný. Oba výteční herci tady nedostali (na rozdíl od mnoha svých jiných společných filmů) scénář napsaný sobě na tělo, ale museli se vypořádat s postavou, která byla původně určená pro někoho úplně jiného (jednak se jedná o věrnou adaptaci divadelní hry oceněné Pullitzerovou cenou, jednak ve filmu původně měli hrát Garry Cooper a Claudette Colbertová). A co se týče jiných filmů Franka Capry, je nejjednodušší srovnávat s jiným politickým dramatem, Panem Smithem. Ačkoliv mám Smithe rád, mnohdy byl dosti patetický a nevěrohodný. To se o Vládním prohlášení (mimochodem překladatel názvu asi neviděl film - jako obvykle;oD) říct nedá. Vedle starých harcířů Tracyho a Hepburnové (která snad nikdy nevypadala líp) bych z hereckých výkonů vyzdvihl naprosto úžasnou Angelu Lansburyovou v roli, na kterou byla tak o deset let moc mladá, ale nikdo by to nepoznal;oD. Doporučuji sehnat. Britské DVD stojí doslova pár korun. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Takovýhle filmy si nic jinýho než 5 hvězdiček nezaslouží. Jen se divim, že je State of Union v Caprově filmografii spíš v pozadí, protože se v pohodě vyrovná jeho nejlepším kouskům. Tracy je příjemná varianta Coopera či Stewarta a tentokrát je hrdina mezi dvěma ženama, z nichž jedna, jak to tak bejvá, ho vede do pekla a druhá (spíše vlastně první) do nebe. Hepburn i Lansbury jsou prvotřídní a veškerý reflexe politiky a ideálů jsou nadčasový. Je zajímavý, že Capra byl občas viněn z populismu, on ryzí idealista, kterej skutečně myslel to, co pronášeli hrdinové jeho filmů, a přitom, když by se reflektovala právě poslední Tracyho řeč v tomto filmu, kde říká, že chtěl oslovovat hlavně to lepší v lidech, povzbuzovat je v tom, ale potom podlehl vlivu politiky a začal oslovovat to nízký, to pudový, čehož lituje..., neni to omyl vinit Capru z populismu? Netkví populismus právě v působení na to nízký v lidech? A to přece Capra opravdu nikdy nedělal! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Frank Capra natocil roku 1948 dramu zvanu State of the Union. Drama je to pozitivna svojim duchom, ale rozhodne nebola pozitivne prijata. Ono totiz idealisticky ton filmu v dobe nastupu Zeleznej Opony, mccarthizmu a rodiacej sa Studenej Vojny predsa len viac vadi nez pomaha. Dejova linia ma hodne do seba, spokojny som bol aj s hereckymi vykonmi Spencera Tracy-ho a Katharine Hepburn. Ale vo filme je predsa len kus nelogicnosti, nudneho miesta, a niektore sceny su tu len na to, aby zaplnili dost sialenu dlzku 124 min. Zostrihat tak o polhodinu, a ubrat z casto prazdnych dialogov, dal by som aj 5 hviezdiciek. Takto je to len nadpriemer, a nie kultovy film. 77 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další Caprův idealistický a optimistický film. Pokud někdo někdy chtěl získat ztracenou naději, mohl se podívat na film od Capry a svět se mu okamžitě musel jevit více barevnější. Filmem probíhají dvě témata, navzájem propojená. Prvním je manželská krize. Druhým a silnějším je politická hra, plná intrik a korupce, se související otázkou, zda je možné si v tomto morálně zkaženém světě zachovat morální čestnost a neúplatnost. Hlavní dvojicí je letecký magnát Grant Matthews (solidní Spencer Tracy) a jeho okouzlující manželka Mary (Katharine Hepburn s neuvěřitelnou vyřídilkou). Z dalších zajímavých rolí: novinář, vtipálek a vedoucí kampaně 'Spike' McManus (dobrý Van Johnson), mediální magnátka a tvrdá loutkářka Kay Thorndyke (zajímavá Angela Lansbury), mistr zákulisních politických hrátek Jim Conover (dobrý Adolphe Menjou), servilní a hlučný Sam I. Parrish (Howard Smith), či soudcova manželka Lulubelle Alexander (Maidel Turner), pijící smrtící koktejly. Politika je prosycená intrikou, korupcí, odkopáváním ideálů, ztrátou morálky, osobním prospěchářstvím. V tomto nepřehledném světě se lidé mění k nepoznání, zapomínají na své silné přednosti lidství a plní si své soukromé mocenské ambice a vyžívají se ze všech získaných výhod. Ovšem je to Caprův film, který vidí naději a idealisticky vyzdvihuje morální čest hlavního hrdiny, který nakonec musí prozřít, aby slavil své největší vítězství v životě, tak důležité pro všechny jeho blízké. Film nepostrádá svižnost, vtipný nadhled a příjemné herecké výkony. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tracy špičkový jako obvykle, Capra tradičně pozitivní, politické prostředí náležitě zkurvené a posun osobnosti člověka bezvadně propracovaný. Akorát se mi tentokrát zdálo, že to bylo o kus delší. Tak jako tak je to ale skvělý film, který rozhodně nemůže nikoho zklamat, a který je lepší než většina současného Hollywoodu. 85% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Herecke vykony jsou ozdobou celeho filmu, bohuzel zbytecne moc ukecaneho, zdlouhaveho a obsahove uz trochu vycpeleho. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Capra vyrobil z patetické vlastenecké divadelní hry svůj typický mix humoru, sentimentu a morálního ponaučení. Přitom celá hra má reálný základ - Matthews propadne sexuální závislosti na mladé dračici Kay, zatímco jeho vyschlá konzervativní žena se stáhne do pozadí k dětem. Jenže v roce 1948 sex neměl na plátně co pohledávat a tak se postavy chovají podivně - Matthews se změní z dobrého na zlého v jedné vteřině a v porovnání s Kay je Mary opravdu odporně konzervativní. Ovšem humorné scény fungují na jedničku - It needs painting! Bohužel celý film by taky potřeboval natřít, protože v něm chybí to podstatné. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Spika nehrál Dan Duryea. Van Johnson je mu totiž dost podobnej a Dan by tomu dodal ještě kousek navíc. Katarine skvělá jako o tom žádná; mno a Adolphe Menjou mi strašně připomínal Marvana. Film super hlavně scéna kdy se Mary nastřelí těma drinkama a háže jeden joke za druhým. Zrovna jsem u toho taky pil drink, takže jsem se smál s ní a s Mrs. Alexander, která měla hlas jako takový ty černošky s postavou skříně. Hned bych šel na nějakej takovej snobskej večírek a zpil se s něma :) ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Ten Capra musí mať pána Smitha strašne rád... Ďalší jeho film pojednáva o tom istom (duchom veľký muž z malej diery z konca sveta postavený zoči-voči veľkému - rozumej zlému - svetu. Ale kedže zázraky sa dejú pod riadnou remeselnou taktovkou pomerne často, tu sa zrodil ďalší. Spencer, Katka fakt váleli! Z toho hľadiska, že role boli pôvodne napísané na úplne inú hereckú dvojicu (a doposiaľ som Tracyho ani Hepburnovú nevidel v tejto, či podobnej polohe), môžem len tlieskať! K tomuto som sa dostal cez Caprov profil a obsadenie ma donútilo pozrieť si film okamžite. Tu ale neplatí klasické "herci spravili film", ale úplne naopak: Herci môžu byť vďační za takúto možnosť! U mňa im kredit rozhodne stúpol. PS: Van Johnson - typovo James Dean - zaujímavý týpek... Hral ešte niekde vôbec? :) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Frank Capra mě ani v poslední známějším filmu nezklamal. Je to opět pohádka o tom, jak by svět měl vypadat, ale kouzelná pohádka. Takže tu máme jednoho magnáta (Tracy) co je partičkou šíbrů přesvědčen k tomu ucházet se křeslo prezidenta USA. Během kampaně se postupně sbližuje se svou odcizenou ženou (Hepburnová) a zároveň vzdaluje své všehoschopné milence (Lansburryová). Pod vlivem dalších a dalších šmejdů se z idealistického Granta stává pragmatik, který říká co mu radí okolí jen aby se dostal k funkci, zatímco to si za jeho zády už pomalu rozebírá korýtka. Jak to dopadne (dobře) je vzhledem k žánru a roku vzniku jasné, nicméně vyústění mě stejně trošku překvapilo. Co se týče filmu, je to konverzačka, kde postavy nezavřou pusu, naštěstí i díky hercům je to chvílemi více komedie než drama. Tracy s bílýma vlasama trošku zestárl, Hepburnová vypadá kupodivu i po 40ce stále fantasticky, bezvadně to mezi nimi jiskří a fantasticky hrají. Lansburyová radši no coment, prostě stará mladá, navíc s obličejem Jessicy Fletcher. PS: Politický program a naivitu ala Spojené státy světové nehodnotím. Drama roku 1948. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama