Reklama

Reklama

Batman: Zkáza Gothamu

  • USA Batman: The Doom That Came to Gotham
Trailer

Bruce Wayne se po deseti letech vrací do Gotham City, kde se před dávnými časy stali jeho rodiče obětí šílence. Během své cesty se Bruce setkává se třemi sirotky z ulice, v nichž Batmanovi fanoušci poznají různé verze Robina. (HBO Max)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Díky vyfikundaci, nebo chcete-li vychytávce zvané prostě Elseworlds, mají tvůrci neomezené možnosti jak naložit s DC postavami. Vysílají je do jakéhokoliv času i událostí zcela bez vazeb na cosi, co je honosně nazvané kánon. Batman se už v komiksech utkal s Jack Rozparovačem, Drákulou, nebo třeba s Predátorem. Je jen otázka času, kdy si to rozdá se Santou Clonem. Ale popravdě, já to vítám. Je to příležitost pro šikovné tvůrce a díky nim existuje i svět, kde Batman a Superman vyrůstají jako bratři v jedné rodině, nebo je Superman vychováván opicemi...jakože Tarzan. Je velká škoda, že se filmy DC drží tak moc kánonu a ve snaze budovat širší universum po vzoru konkurence, nevyužívá potenciál Elseworldu. Batman: The Doom That Came to Gotham je jedna z výjimek. Zprvu jsem ale moc nadšený nebyl...začátek jako z Věci, přešel do Lovecraftova Cthulhu a ještě do toho byl zamotaný Ra's al Ghul, démoni... . Skoro práce spíš pro Constantina, než Batmana. Navíc se v první třetině nakupilo pár hloupých chyb. Když s Brucem 20 let putují po moři mladí lidé, napadne vás, proč si na cestu bral mimina. A také, že pokud se B. Wayne po dvaceti letech vrátí a hned druhý den se zjeví Batman...nebylo by to podezřelé snad jen těm z Daily Planet (...kteří díky skvělému maskování-brýlím nepoznali, že dělají se Supermanem). Jenže tyto věci záhy přestaly být důležité, protože tvůrci stvořili poměrně zajímavý svět, který v rámci příběhu o historii Gothamu a příchodu Cthulhu, nabídl neotřelé originy nejen pro typicky batmanovské postavy jako Pinguin, Ra's al Ghul, Poison Ivy nebo Harvey Dent, ale taky třeba pro Green Arowa a překvapivě i Waynova otce. V tomto ohledu mě to potěšilo, byť se za znalce ani fanouška DCU nepovažuji. Naopak o to víc mě překvapuje, jak s takovým potencionálem filmová divize (ne)zachází. Je tedy fajn, že Batman: The Doom That Came to Gotham dostal aspoň animovaný film. Scénář je solidní a šikovně využívá divácky známé motivy, ale zároveň na diváka neklade nároky...nemusí mít DCU nastudováno. Vlastně by to mohlo fungovat i bez Batmana, resp. scénář by obstál i jako samostatný Cthulhu film. Nicméně tohle spojení s Batmanem vypadá moc dobře, má temnou atmosféru, ne tak úplně happy konec a najdou se i dobré hlášky, jako: "za jiných okolností bychom mohli být spojenci, možná přátelé", pronese ona. Na to jí Batman probodne srdce a odpovídá: "jenže moji přátelé často umírají". Velmi dobrá druhá půle a neotřelé motivy, se rovná 4*. Lepší než většina hraných předražených DC digistupiďáren. Od DC nefandy, je to velká pochvala. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Temné spracovanie Batmana z dôb prohibície s temným koncom a úmrtím viacerých postáv, originálnym originom na pozadí, celkom slušné, len to nevyužilo potenciál naplno, mohlo sa to rozbehnúť ďaleko viac. Kľudne si viem predstaviť dvojčasť ako v prípade Dark Knight Returns, aj keď to bola samozrejme totálne iná liga a dimenzia kvality. Sam Liu mal už aj ďaleko lepšie kúsky ako napr. dvojčasť Reign of Supermen a Death of Superman, Planet Hulk, Superman Red Son a mnoho ďalších. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Zkáza, jež postihla Gotham je jeden z mojich najobľúbenejších Batmanových príbehov, keďže Mike Mignola (Hellboy) ho vystaval okolo Mýtu Cthulhu a Lovecraft je asi môj najobľúbenejší zo „starých“ hororových autorov. Okrem toho od útleho detstva zbožňujem horor a v neposlednom rade komiks, ktorý pôvodne vychádzal od r. 2000, nepatrí do oficiálneho kánonu a teda Mignola ako scenárista si mohol dovoliť dá sa povedať „všetko“. Prežitím si nemohla byť istá žiadna postava a to dokonca ani dôležitá. Film je super v tom, že tiež ide na doraz a je pomerne presnou adaptáciou komiksu, takže teoreticky podľa skvelého komiksu mal vzniknúť skvelý film. Vznikol? No. Osobne nie som veľkým fanúšikom animovaných Batmanov. Pripadajú mi ako kópia komiksových predlôh. Keď robíte kreslený film, ani zďaleka nepotrebujete taký obrí rozpočet, ako pri hranom. V podstate len „prekreslíte“ komiks, akurát sa hýbe a postavy v ňom hovoria ľudskými hlasmi. Keďže Batman je vo všeobecnosti postava náročná na vysoký rozpočet, tvorcovia hraných batmanoviek nejeden raz musia „inak“ pracovať s rozpočtom a písať „iné“ scenáre, takže výsledkom je spravidla film, ktorý je o čosi iný, než komiksová predloha a to ma na tom baví. Sledovať animovanú kópiu komiksu, ktorý som už viackrát čítal, ma nebaví. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Snad nejslabší animák s Batmanem co jsem viděl. Malý Batman je svědkem vraždy svých rodičů nějakým týpkem s nožem pak odjede kamsi do prdele. Film se odehrává po 20 letech kdy hledá nějakou loď na Arktidě najde ji a zjistí, že jsou až na 2 lidi všichni mrtví. Jeden živý je chlápek co si vypíchl oči a něco do něho vlezlo a díky tomu žije a druhý je Tučňák tak Batman odpluje zpátky do Gothamu.  Tam zjistí, že přichází do Gothamu nějaké zlo co ho chce zničit. Je to nudné a většinu času se jen blbě kecá je zde sice  hodně postav (Green Arrow, Killer Croc, Poison Ivy, Etrigan, Talia Al Ghul , Raas Al Ghul, Nightwing atd. ) , ale mají většinou štěky a ničím film neobohatí. To zlo se začne řešit až zhruba 20 minut před koncem a podle toho to tak dopadlo. 40 procent ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ano ta předloha je parádní horor lovecraftovských proporcí a mythologií který na sebe funkčně roubuje Batmanovský svět.. Film je to ale poněkud křečovitý. Čouhá z toho ten potenciál epického příběhu, ale je to celé jaksi asi dramaturgicky a scénáristicky nezvládnuté. Lepí to různé povídky dohromady tak, že to sice neurazí a není to vyloženě špatně, ale zároveń člověk cítí, že kdyby se do toho dalo trošku více práce (klidně i v tomhle nastavení a směru) tak by to moha být úžasná, vrstevnatá minisérie na kterou by se vzpomínalo roky a která by kdysi legendární DC animáky vytáhla z té rutinérské břečky ve které už roky bezradně sedí. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o adaptaci seriálového grafického románu, který napsal Mike Mignola spolu s Richardem Pačem a ilustrovali Troy Mixey a Dennis Janke. Vydalo nakladatelství DC Comics v roce 2001. (JasonCZ)

Reklama

Reklama