Reklama

Reklama

Král a skřítek

  • Československo Král a skřítek (více)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1980, 8 min

Obsahy(1)

Král toužící po kráse a ceně zlata odhání od sebe vše živé. Kouzelník, kterému se králův počin nelíbí vytvoří tekutinu, která mění vše ve zlato. Král ja natolik hamižný, že si namočí do tekutiny své ruce. Vše, čeho se dotkne, se začne měnit ve zlato. (Terva)

Recenze (24)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z klenotů české animované tvorby, nejlepší práce režiséra Beneše. Nesmírně ponurý, baladický příběh na téma lidské chamtivosti, viny a trestu. Dokonalá práce s loutkou, kde jediné gesto ruky vysvětlí víc, než dlouhý dialog. Film beze slov , atmosféru dokresluje výborně zvolená hudba. Sedmiminutový film, kdy ani jediná sekunda není zbytečná. Pozor-nevhodné pro malé děti. Celkový dojem 100 %. ()

Lollirot 

všechny recenze uživatele

Skličující podivnost v osmi minutách. Král ve vylidněném panství úzkostlivě střeží a starostlivě opečovává hmotné poklady, místo aby... hmm, co si počít v království, kde je dokonale liduprázdno? Taktéž se provinil necitelností k Matce přírodě, ptáčkovi nelítostně shodil hnízdo a klidně by rozplácl pavouka na stěně. Což už byla pro skřítka alias bráchu Krakonoše poslední kapka a jal se rázně zakročit. Skřítkova nápravná intervence trochu připomíná styl našeho Boha jediného a vševědoucího - narafičím jim tam jabko poznání, kdy moc dobře vím, co bude následovat, a pak už hurá trestat, trestat, trestat (a právem, samozřejmě). Proradný skřet místo aby královi vyčaroval nějaké poddané, kterým by mohl dobře vládnout, či ženštinu, které by mohl dobře sloužit, udělá z něj pařez bez možnosti se odvolat a jde si po svých (a ještě se tváří, že odvedl bohulibou práci). Kde je kladný hrdina? Inu, není pohádka jako pohádka a z této vyzařuje, že svět není vždy právě pohádkovým místem, nýbrž studenou bezednou roklí, kde pohlazení a druhá šance náleží jen vyvoleným. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Zdeněk Liška, Petr Skoumal. Hodně sugestivní záležitost, především díky své jedinečné depresivní atmosféře a celkové působivosti. Snímek získal mimochodem mnoho prestižních festivalových cen a dodnes se jedná o režisérův nejúspěšnější animovaný film. Pro woodyho: S tou poslední větou mi nezbývá než souhlasit, psal jsem to i u Muzikantovi smrti, tedy v jeho dalším ponurém snímečku, který se opět tak trochu vymyká z jeho tvorby.. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pro krále mám plné pochopení. Za prvé je nutné ho pochválit, jak se pěkně zabezpečil na stáří, ten určitě nespoléhal na první, třetí, natož pak na druhý pilíř. Toho ptáka by vyhodil každý, co se mu má co usazovat na zlaté kašně. Víte, jak ošklivě vypadá ptačí exkrement na zlatě? Je pravda, že jsem to ještě nikdy na vlastní oči neviděl, ale předpokládám, že není o co stát! No jo, ale tím pádem král rozčílil tu kouzelnou bytost, která kapku připomínala Krakonoše, a ten si to s ním tvrdě vyřídil. Samozřejmě, jako vždy v pohádkách, postavy se chovaly poněkud nelogicky. Když král viděl, že pouhým dotknutím prstu jedné ruky se vše promění ve zlato, proč si v té zázračné tekutině namáčel i druhou ruku? Každému by bylo jasné, že jeden úd k pozlacení všeho zcela stačí, není třeba mít oba kouzelné, naopak, ten druhý musí zůstat normální. A jak to, že se vzduch okolo těch rukou taky neproměnil ve zlato, aha? A ten konec mě dostal. Král pozná, že je s ním konec. V zoufalství se chytí za hlavu a promění ve zlatou sochu. Já ve své vrozené dobrotě jsem čekal, že mu ten skřítek dá druhou šanci, promění ho nazpátek, král se polepší a všechno jmění rozdá chudým. Ale né, skřítek ho opravdu proměnil, ale v pařez, a celý jeho (zlatý) zámek rozbořil, zbyly z něj jen trosky. No fuj skřítku! ()

Reklama

Reklama