Reklama

Reklama

Král a skřítek

  • Československo Král a skřítek (více)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1980, 8 min

Obsahy(1)

Král toužící po kráse a ceně zlata odhání od sebe vše živé. Kouzelník, kterému se králův počin nelíbí vytvoří tekutinu, která mění vše ve zlato. Král ja natolik hamižný, že si namočí do tekutiny své ruce. Vše, čeho se dotkne, se začne měnit ve zlato. (Terva)

Recenze (24)

woody 

všechny recenze uživatele

Na Lubomíra Beneše nezvykle depresivnní loutkový film na motivy pověsti o králi Midasi.Ponurá atmosféra zříceniny a děj odehrávající se v první půlce hlavně v zatuchlém sklepení.Důkaz, že pan režisér dokázal i něco víc než dva nešiky! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Zdeněk Liška, Petr Skoumal. Hodně sugestivní záležitost, především díky své jedinečné depresivní atmosféře a celkové působivosti. Snímek získal mimochodem mnoho prestižních festivalových cen a dodnes se jedná o režisérův nejúspěšnější animovaný film. Pro woodyho: S tou poslední větou mi nezbývá než souhlasit, psal jsem to i u Muzikantovi smrti, tedy v jeho dalším ponurém snímečku, který se opět tak trochu vymyká z jeho tvorby.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z klenotů české animované tvorby, nejlepší práce režiséra Beneše. Nesmírně ponurý, baladický příběh na téma lidské chamtivosti, viny a trestu. Dokonalá práce s loutkou, kde jediné gesto ruky vysvětlí víc, než dlouhý dialog. Film beze slov , atmosféru dokresluje výborně zvolená hudba. Sedmiminutový film, kdy ani jediná sekunda není zbytečná. Pozor-nevhodné pro malé děti. Celkový dojem 100 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po Muzikantovi a smrti další úžasné připomenutí umu Lubomíra Beneše. Král a skřítek se mi dokonce líbí více než zmíněný snímek... Možná proto, že je mnohem děsivější. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

další vzpomínka na dětská léta - v loutkách jsme bývaly v Československu mistři a tohle je jeden z důkazů. Krátký, ale doporučující komentář a věřím, že se bude líbit - ode mě dostává silnější 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pro krále mám plné pochopení. Za prvé je nutné ho pochválit, jak se pěkně zabezpečil na stáří, ten určitě nespoléhal na první, třetí, natož pak na druhý pilíř. Toho ptáka by vyhodil každý, co se mu má co usazovat na zlaté kašně. Víte, jak ošklivě vypadá ptačí exkrement na zlatě? Je pravda, že jsem to ještě nikdy na vlastní oči neviděl, ale předpokládám, že není o co stát! No jo, ale tím pádem král rozčílil tu kouzelnou bytost, která kapku připomínala Krakonoše, a ten si to s ním tvrdě vyřídil. Samozřejmě, jako vždy v pohádkách, postavy se chovaly poněkud nelogicky. Když král viděl, že pouhým dotknutím prstu jedné ruky se vše promění ve zlato, proč si v té zázračné tekutině namáčel i druhou ruku? Každému by bylo jasné, že jeden úd k pozlacení všeho zcela stačí, není třeba mít oba kouzelné, naopak, ten druhý musí zůstat normální. A jak to, že se vzduch okolo těch rukou taky neproměnil ve zlato, aha? A ten konec mě dostal. Král pozná, že je s ním konec. V zoufalství se chytí za hlavu a promění ve zlatou sochu. Já ve své vrozené dobrotě jsem čekal, že mu ten skřítek dá druhou šanci, promění ho nazpátek, král se polepší a všechno jmění rozdá chudým. Ale né, skřítek ho opravdu proměnil, ale v pařez, a celý jeho (zlatý) zámek rozbořil, zbyly z něj jen trosky. No fuj skřítku! ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

je potěšující vědět, že LB není jen tvůrcem Pata a Mata, ale že si stejně dobře poradil i s příběhy úplně odlišného druhu. Oproti předešlé pohádce je tato formálně po všech stránkách dovedená skoro k dokonalosti. Což vůbec nemyslím jako zápor, jen že právě z tohoto důvodu budu mít raději "syrovější" Muzikanta a smrt. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Oskarem. Pro menší děti to může být dost depresivní (ostatně jako velká část animovaných filmů "pro děti"),ale film je vynikající. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Poučenie tu je, ale čas krátkeho filmu mi príde dlhý. Celkom dobrú formu, ktorá je však ľahko prekonaná, kazí nevhodne zvolená hudba. Ak nejaký český animovaný bábkový kraťas o chamtivosti, tak Králův dar. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá animace spojená s propracovanou a dokonalou výpravou. Plus geniální a jednoduchý nápad na děj provedený groteskou. A výsledek? Jedna z nejvtipnějších loutkových serií natočená nejen u nás. Každý díl si zaslouží plný počet, protože dokáže rozesmát i po stém vzhlédnutím ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Pro mě asi nejlepší animovaný film českě kinematografie! Krásný příběh, výborná práce s loutkami a perfektní kamera. Lubomír Beneš natočil úžasně promyšlený příběh, který mě naprosto dostal! [100%] ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaná známá pohádka či pověst o králi Midasovi. Zlo i chamtivost jsou ponuré, takže toto ladění mi nevadilo a kupodivu ani našim malým dcerám. Opravdu úžasně propracovaná loutková animace, byť s minimem postav. Tato pohádka nekončí happy-endem, ale zlo je po zásluze potrestáno. Jak realistické. ()

dobso 

všechny recenze uživatele

ňnie je to síce rozprávka pre malé deti, ale staršie sa na tom určite slušne pobavia. Poučné zábavné, skrátka obsahuje všetko čo obsahovať má. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Občas moc uspěchaný děj, pointa mi přišla špatně načasovaná. Animace a výtvarno pěkné. *** Ve zkratce: Král chce zlato a tak ho má mít. ()

Reklama

Reklama