Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I do dětských příběhů pronikala ideologie: začátky násilné kolektivizace na vesnici jsou nahlíženy očima malého kluka. Protože je to syn čestného a uvážlivého komunistického funkcionáře, nebude o uvědomělý náhled nouze, byť je mírně zlehčován občas ztřeštěnými nápady. Dětská kamarádství či dokonce lásky však narážejí na konflikty vzrušené doby, zvláště když nejlepší přátelé hlavního hrdiny pocházejí z rodin třídních nepřátel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Já nechápu, proč Vojtěch Vacke, který psal celkem vydařený scénáře pro dospívající mládež, měl v roce 1987, když už bylo v otázce komoušství každýmu lecos u prdele potřebu natočit tenhle politicky zabarvenej cákanec a vrazit ho do dětskýho světa ? Třináctiletý děti ve svým slovníku rozhodně nemaj (kolektivizace, buržoaisti, družstvo, předseda výboru, atd. ) na druhou stranu tohle bylo tak komoušský až to na mě místy působilo jako antikomoušský a přiznám se že fakt nevim co tím chtěl basník říci. Jenže ať tak nebo onak, ať už dřívejší komunismus a nebo dnešní diktát konzumu a materialismu do děstkýho světa nepatří a na to jsem poměrně citlivej, takže nemůžu jinak než zaodpadkovat a parodoxně mě zůstává v tomhle filmu hezký to, co bylo krásný za komunistů a je krásný i za nekomunistů, tedy příroda v podání Berounky, (milovníci Oty Pavla si zde přijdou na svý, protože uvidí populární přívoz kde má Ota Pavel dneska muzeum a kde se mimo jiné točila i Smrt krásných srnců, Skryje a další nádherné exteriréy Berounky ajejího okolí ) a ženský v podání Lucky Benešové, tady byla ještě holka, ale já tehdy byl ještě kluk čili v pohodě, dneska je to ženská a ja už taky nejsem kluk čili pořád v pohodě. Jo dokud se člověk bude moct toulat v okolí Berounky a těšit se ze společnosti žen, tak mě může nějaká politika políbit prdel a není potřeba jí do toho zatahovat, váženej pane Vacke, ať už jste to myslel komoušsky nebo antikomoušsky. ()

slovacke 

všechny recenze uživatele

Film odehrávající se v komplikované době kolem roku 1948 je parafrází na milostný příběh Romea a Julie. Velmi objektivně se snaží zachytit ovlivňování světa dětí politickou situací, kterou vytváří jejich rodičové. Solidní výkony dětských herců (první filmová role Lucie Benešové) i jejich zkušenějších "spoluhráčů" (výborní Oldřich Navrátil a Jan Vlasák). Jako bonus pak malebná příroda v okolí Nezabudic. I po letech zajímavá podívaná, která byla, myslím neprávem, po listopadu 89' zařazena mezi prokomunistické snímky - přitom jsem přesvědčen, že o pár let dřív by přes tehdy tvrdší komunistickou cenzuru neprošel. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

No komunisti v obci jsou vykresleni jako idioti a buržoazie jako pohodáři tak nevím :-) Od schůze pionýrů se film začíná otáčet ke kolaboraci---Když to shrnu, tak na rok 1987 se přes spousty kritického jedná spíše o prorežimní úlitbu. Jako snímek o první dětské lásce no nevím... Píseň v úvodu a v závěru filmu je "Proč se tě máma dál už neptá" hudbu zkomponoval Martin Kratochvíl a text písně napsal Josef Novotný (*13.04.1944) zpívá Lucie Bílá a Jiří Vondráček. ()

pirduch 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si na tento film a vím, že se mi líbil, a že jsem si v tu dobu chvílema říkal:jak to mohli komanči pustit? Vždyť si to z nich dělá srandu, vždyť je to vlastně trochu zesměšňuje.. Netuším, nakolik to byl účel a nakolik jen můj dojem, a jelikož už jsem se dost dlouho marně pokoušel si ten film někde sehnat,ani nemohu posoudit,jak na mne zapůsobí v této době...Bohužel ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, proč je tomu vytýkána ideologičnost, když jak si to pamatuju z dětství (a podotýkám, viděno až po revoluci), tak komunisti tam vypadali spíš jako kašpaři a sedláci měli aspoň smysl pro humor ("Pionýři maj dneska leteckej den" či "Už máš nakydáno?" - "Ne." - "Tak si připrav prdel."). Taky jsem díky tomuto filmu poprvé zaznamenal slovo "rozkulačit" (a že to tu rozhodně nevyznívá pozitivně). ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Film bol natáčaný na Křivoklátsku. (dyfur)
  • Vila Černých se nachází na adrese Závišín čp. 29. Jedná se o rozsáhlý areál s dochovaným vodním dílem a zrekonstruovanou vilkou. (sator)
  • Černý (Jan Vlasák) má vůz Plymouth Standard. Jednalo se o velký osobní automobil, který Chrysler vyráběl pod značkou Plymouth v letech 1933–1935. (sator)

Reklama

Reklama