Reklama

Reklama

Sedm schodů k moci

(seriál)
  • angličtina Stairway to Power
Trailer
Česko, 2023, 8 h 8 min (Minutáž: 57–64 min)

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Eva Podzimková, Jiří Vyorálek, Pavel Batěk, Tomáš Měcháček, Veronika Žilková, Jana Krausová, Michal Novotný, Michal Dalecký, Betka Stanková, Soňa Norisová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže a moc. Fiktivní story dvou hlavních hrdinů je volně inspirována českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé krok za krokem nebo, chcete-li, schůdek po schůdku, a to až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra... Anička Malá (Eva Podzimková) se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí. Vnímá faleš, s jakou si politici jdou před kamerami po krku, ale vzápětí spolu přátelsky popíjejí, intriky, kterými se navzájem častují, vnímá jejich osobní slabiny a postupně se učí sama jich využít na své cestě vzhůru. K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka (Pavel Batěk), který svými vnitřními promluvami zároveň rámuje každý díl. Postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Morálním protipólem Krčky je naopak starý poslanec Rozehnal (Luboš Veselý), bývalý disident, jehož vliv se v nové nelítostné době vytrácí. S nelibostí sleduje, jak se Anička, na začátku relativně čistá a naivní dívka, mění ve vychytralou mrchu, a snaží se ten vývoj brzdit. Aničku ale vychovává i samo prostředí. Milostný vztah s vlivným mladým lobbistou Martinem Lachmanem (Tomáš Měcháček) se ukáže být omylem, který ji kvůli nechtěnému těhotenství srazí zpět na dno, následující vztah s mladým naivním poslancem Hadrabou (Michal Dalecký) také končí neúspěšně. Až když ministr kultury Tomáš Vichr (Jiří Vyorálek) ocení její kvality a vezme si ji do svého sekretariátu na ministerstvo, začíná její cesta vzhůru k samotnému vrcholu moci. Nakonec to je ona, kdo ho přiměje, aby si úspěšně vybojoval místo premiéra, a stává se pro něj nepostradatelnou pomocnicí. Vyjednává za něj tam, kde premiér nechce být viděn, filtruje, co a kdo se k němu dostane, získává moc, která jí neáleží. A také už bez skrupulí využívá všechny benefity, které s tím souvisejí. Po strmém vzletu přichází pád Aničky i premiéra a soud, který ji viní ze zneužití pravomoci a korupce. (prima+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jsem příjemně překvapená - nečekala jsem, že se to až tak povede. A ani mě vlastně moc nelákalo to vidět, už jen kvůli tomu, že mi křehká brunetka Eva Josefíková přišla na roli carevny totálně mimo mísu. Ale mýlila jsem se, zahrála to skvěle. Výhrady mi zůstaly k postavě novináře Krčky - to byla fakt karikaturka (vycucanec z prstu a ještě jak několikrát v každém díle musel na kameru zahromovat, že je fakt svině - to bolelo!), ale jinak to svištělo parádně. Obávám se ale, že z toho hodně lidí bude vyvozovat chybné závěry, ze to přesně takhle v politice a jejím zakulisí vypadá. Tak to ani náhodou. Nějaké motivy si sice půjčili - ty, o kterých se psalo a byly dostatečně bizarní, ale jinak to bylo přifouklé a opulentní pro potřeby dramatického seriálu (čímž zároveň neříkám, že mnohdy nemůže být realita ješte horší, ale probíhá to prostě jinak). Nejvíce ale oceňuji, jak se scénáristům podařilo vybudovat uvěřitelnost a dynamiku vztahu mezi mazanou asistentkou a politikem - jak dokázali názorně a psychologicky propracovaně ilustrovat nepostradatelnost. A konec tedy ufikli, chtělo to ještě aspoň jeden dva díly. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpadní braková komerční TV PRIMA se konečně vyšvihla, a dokázala sestrojit seriál, který nejen že funguje, ale je i dobře zahraný a nepůsobí sterilně a trapně jako 99,9 % její otřesné tvorby. Většinu epizod jsem se bavil a většinu času jsem nespustil z televize oči a nebylo to jen kvůli Evě Podzimkové, která zahrála roli (J)aničky naprosto bravurně a smekám před ní klobouk. Bavil mě i Měcháček nebo Batěk a Žilková. Po herecké stránce se jedná o naprostou parádu - jde vidět že casting se povedl. Vyorálek se dle mého naprosto skvěle naučil tu Nečasovu mimiku ublíženého hlupáčka. Jen tenhle seriál asi nebude oblíbený u (bývalých) politiků, neboť těch paralel bych našel několik. Příjmení fiktivních postav taky někoho připomínají: Vichr - Nečas nebo premiér Dub - Topolánek. Samozřejmě spousta věcí je zde hodně přikreslena (například vyhazov z pozice za ekzém na obličeji, což mě jako ekzemistu docela děsí), ale jako celek to prostě funguje a nedívá se mi na to z pohledu občana vůbec hezky, když si vezmete v potaz, že většina z toho se fakt stala. Dobrá práce Primo! ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klímův přehled o aktuálním dění je tady v tom dobrém na scénáři velmi dobře vidět a nemám problém to zařadit mezi nejlepší scénáristické počiny letošního roku. Opět tak dostáváme reálný příběh, tentokráte točící se okolo aféry Jany Nagyové, a ačkoliv jsou jednotlivé charaktery zamaskovány za fiktivní jména ,tak je poměrně snadné rozluštit kdo je kdo vůči reálným osobám. Líbilo se mi celé vystavění příběhu, které v rámci dílů a názvu spolu pěkně koordinují. Stejně tak bylo fajn po delší době v podařené roli vidět Evu Podzimkovou. Jen škoda zbytečně urychleného konce, který docela vybízí k druhé řadě. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

"Jsem novinář a taky pěkná svině". Pan Klíma umí napsat dobrý scénář a celkově se dají poslouchat i dialogy. Eva Podzimková se na roli nehodí, protože její reálné předlohy (pí Nečasová a pí Grossová) byly od pohledu i vytupováním hloupé vesničanky, což ona není. Popisované reálie a korupce jsou  přepálené a zjednodušené. Je to v postatě červená knihovna křížená s tím, jak si politiku představují čtenáři Blesku. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady se zúročilo Klímovo životní investigativní gró, kdy dal dohromady funkční příběh o naivní čajce, která se díky svému osobitému kouzlu a vagíně dostala až do vrcholné politiky. Sice jako podržtaška, ale když je ta taška od LV nebo Gucciho, tak se drží skoro sama. Politický intriky a osobní mantinely, které postupem mizí, jsou tu vykresleny skvěle a hlavní představitelka si přerod z holčičky na manipulativní kurvu užívá a tahá to celý kupředu. Seriál má dost hluchých míst a přes uspěchaný finále nemůžu dát víc než 4*. I tak je to pravděpodobně nejlepší, co produkce Primy kdy vyhodila. Neuvěřitelný, že jsem tu větu napsal. Silnější průměr. 3* a.k.a 65% ()

Galerie (405)

Zajímavosti (4)

  • Velká část seriálu byla natočena v Černokosteleckém pivovaru, kde také sídlí Národní muzeum pivovarnictví. (Mamut89)
  • Po útoku bratrance Hadraby (Michal Dalecký) má Anička (Eva Podzimková) viditelně zhmožděné zápěstí. Druhý den jej ukazuje své předchůdkyni (Zdena – Alžbeta Stanková), ale večer (v postelové scéně s Hadrabou) již má obě ruce bez zhmožděnin. (PMUL)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama