Reklama

Reklama

Sedm schodů k moci

(seriál)
  • angličtina Stairway to Power
Trailer
Česko, 2023, 8 h 8 min (Minutáž: 57–64 min)

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Eva Podzimková, Jiří Vyorálek, Pavel Batěk, Tomáš Měcháček, Veronika Žilková, Jana Krausová, Michal Novotný, Michal Dalecký, Betka Stanková, Soňa Norisová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže a moc. Fiktivní story dvou hlavních hrdinů je volně inspirována českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé krok za krokem nebo, chcete-li, schůdek po schůdku, a to až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra... Anička Malá (Eva Podzimková) se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí. Vnímá faleš, s jakou si politici jdou před kamerami po krku, ale vzápětí spolu přátelsky popíjejí, intriky, kterými se navzájem častují, vnímá jejich osobní slabiny a postupně se učí sama jich využít na své cestě vzhůru. K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka (Pavel Batěk), který svými vnitřními promluvami zároveň rámuje každý díl. Postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Morálním protipólem Krčky je naopak starý poslanec Rozehnal (Luboš Veselý), bývalý disident, jehož vliv se v nové nelítostné době vytrácí. S nelibostí sleduje, jak se Anička, na začátku relativně čistá a naivní dívka, mění ve vychytralou mrchu, a snaží se ten vývoj brzdit. Aničku ale vychovává i samo prostředí. Milostný vztah s vlivným mladým lobbistou Martinem Lachmanem (Tomáš Měcháček) se ukáže být omylem, který ji kvůli nechtěnému těhotenství srazí zpět na dno, následující vztah s mladým naivním poslancem Hadrabou (Michal Dalecký) také končí neúspěšně. Až když ministr kultury Tomáš Vichr (Jiří Vyorálek) ocení její kvality a vezme si ji do svého sekretariátu na ministerstvo, začíná její cesta vzhůru k samotnému vrcholu moci. Nakonec to je ona, kdo ho přiměje, aby si úspěšně vybojoval místo premiéra, a stává se pro něj nepostradatelnou pomocnicí. Vyjednává za něj tam, kde premiér nechce být viděn, filtruje, co a kdo se k němu dostane, získává moc, která jí neáleží. A také už bez skrupulí využívá všechny benefity, které s tím souvisejí. Po strmém vzletu přichází pád Aničky i premiéra a soud, který ji viní ze zneužití pravomoci a korupce. (prima+)

(více)

Recenze (89)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vida, vida. Fajn! Jak jsem namastila v poločase: mé guilty pleasure pro letošek bychom měli. 😂 Válím se smíchy, je to výborné! Vyorálek se pro roli politiků a jiných vládních entit z všelijakých nečasů naší historie narodil, já na něj koukám, jak se láduje z nachystaného talířku a padám smíchy z gauče, Eva Podzimková jede bomby, člověk té její svini chvílemi i fandí, je to tedy kýbl všeličeho, ale natolik zábavné, že ani neřeším určité dramaturgické blbinky, mě to prostě bavilo! 😝 Jako drama bych to neoznačila ani náhodou, v kontextu lednové milošti to chytá ještě pikantnější říz, skutečně "Kterak jedna prodavačka, zde ficka v bufáči, roztočila kabelku a co z toho bylo." Ještě dodám, že tyhle špíny jedou svoji hru bez skrupulí i jinde, jedna taková ambiciózní bestie Alenka Žužu se taky podobně obšmejtala v zákulisí vlivných, ale ta to tedy "dotáhla" až k odporné vraždě novináře a jeho partnerky, a nejen jich. Tak si říkám, kam by to došlo v případě tomto? Madam byla taky solidně odbržděná, naštěstí ji sundali rychleji a divák se tak může s chutí lámat v pase.  "Bozkávam všade!" ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, ale Prima opravdu natočila seriál, který není úplná zhůvěřilost - je to režiséry, lepšími herci, než je Emma Smetana a taky tím, že se točí v reálu a ne někde mezi lepenkami. Ten zbytek ovšem dost skřípe. Hornová a Klíma, inspirováni skutečnými kauzami, stvořili komerční, polobulvární příběh, kde motivace postav je nedostatečná, dochází k logickým chybám a konec je tak překotný, že netušíte, jestli je to míněno jako vtip, neschopnost, nebo bude pokračování. Snad to třetí. Jsem mírný optimista, ale částečně moc nevím proč. Snad věřím v lidstvo, mezi které se dokonce i TV Prima počítá. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tenhle příběh je tak neuvěřitelnej, že by se ve skutečnosti stát nemohl ... anebo mohl?" Přiznávám se bez mučení tajnými službami, že tu (J)Aničku, o který tenhle příběh vůbec není, opravdu nesnáším. Prošel-li však její život něčím podobným, tak ji dokážu snad i pochopit. Utěšit nikoli. Ovšem mě politický sviňárny vždycky bavily, takže jsem se nadšeně rochňal v tom bahně. A přemejšlel jsem o tom, jestli jsou větší svině politici, lobbisti nebo novináři. Vítěze sice nemám, ale tohle bylo fakt dobrý. Bavily mě namyšlený ředitelky na ministerstvech, divadelní představení "znepřátelených" politiků před kamerami i nafouknutej kámoš Kája pro řešení problémů. Vlastně si myslím, že v podstatě všechny postavy byly přesně trefený, což je v případě ochočenýho joudy v čele vlády docela problém. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Tak s tím stresem něco uděláme, ne?“ Tvůrci okolo publicisty Josefa Klímy si vybrali skutečnou kauzu, kterou obalili dalšími motivy, aby to celé bylo ještě víc mlaskavé. Znalost a inspirace politickým prostředím v první dekádě nového tisíciletí je patrná. Bulvární novinář první díly uvozuje tím, že je pěkná svině, kterou živí neštěstí druhých. Anička studovala vysokou školu. Teď ovšem černooká brunetka přežívá coby venkovská servírka, stará se o nemocnou mámu a trpí nespolehlivost přítele. Ovšem matka zase tak chorá není a přítel rozhodně nepatří k nejvěrnějším. Pomůže jí zděděný byt v Praze. A nakonec i štěstí při hledání jobu: práce ve sněmovní jídelně je jen odrazovým můstkem na cestě vzhůru. Až do Strakovy akademie. Uběhne pár týdnů a naše potvora už promyšleně zvažuje, o koho rozšíří své milenecké portfolio. Tuhle holku holt někdo solidně podcenil, ač je to tedy celé postavené na náhodách, scenáristické ledabylosti či na hlouposti postav, které by přitom měly být opatrné. A když se pár dílů docela povede, následují další, které jsou zase plné blábolivých minut, kroky postav jsou jalové a ke kýženému výsledku se dopracují zatraceně snadno. Eva Podzimková si každopádně svou mrchu náležitě užívá. A postelové scény? Ty jsou svou snahou o „světovost-dusnost-energičnost“ kouzelné. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdy se to tak v životě sejde, že narazíte na naprostou anomálii. Může jí být Štědrý Skot, vtipný Němec, líný Číňan, hroutící se Angličan, Polák ateista či povedený seriál TV Prima. Možné je cokoliv, ale že narazím na tak dobře koukatelnou věc od Primy u níž vědomě a s chutí strávím víkend jsem nečekal. Samozřejmě, my starší kusy dobře víme o kom to celé vlastně je. A i když si jeden říká, že je to jen umělecká licence a scénář pana Klímy, přesto je tam hodně shodného se skutečnými událostmi. A pak je tedy trochu děsivé, že naši zemi vedou (eh vedli)  lidé jako ti z filmu. Lidé, před kterými stačí ve správnou chvilku roztáhnout do široka nohy, nebo je rovnou pod stolem zlehka zatahat za penis. Lovící Evě Pozimkové (brrr pořád ji mám jako Josefíkovou) by asi snadno podlehl nejeden z nás, ale u Nagyové už o tom dost pochybuji.. :-). Eva si celý seriál ukradla pro sebe a předvedla perfektní výkon. Já si těch jejích kukadel všiml už během výcviku v seroši  Kosmo, kdy jako astronautka směřovala v raketě v podobě tramvaje k měsíci. Tam to bylo asi poprvé, kdy jsem uznal, že v těch jejích kávových zdánlivě nevinných kukadlech by se jeden snadno utopil. Tady už předvedla naprosto skvělé herectví. Jestli v sedmdesátkách stavěli lidé na ulici chudáka pana Chudíka a chtěli po něm operaci kyčle, tak Eva Pozimková ať raději ven nevychází s touto seriálovou pověstí! :-). Výborný byl i pan Vyorálek, kterému ministr sedl víc než ten drsný (rádoby) polda v posledním policejním seroši jehož jméno v tom nekonečnu policejních seriálu mi kamsi zapadlo a jsem příliš líný jej pro tento koment hledat. Samozřejmě super hráli i ostatní. Batěk, Měcháček a spol.  Jeden by si oddychl, že dnes už nikde žádní lobisté nejsou, vládě a parlamentním stranám jde jen o blaho země a že by se podobná záležitost s nějakou kurvičkou z Horní-Dolní, která se prosouloužila z kantýny do nejvyšších vládních pater naštěstí nemohla stát. Nebo ano? --- Dávám za 4 luxusní kabelky (jako dárky samozřejmě!) . * * * * ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V rámci českých seriálů to rozhodně patří mezi to nejlepší, co tu vzniklo. Příběh Jany Nagyové, původně vyučené prodavačky, která se postupně v rámci ODS dostala až na post ředitelky kabinetu premiéra Nečase, docela znám. Tady to je tak napůl biografie, napůl volná inspirace a fantazie. Takže brát to jako biografii by bylo nešťastné. Nicméně jako celek to prostě funguje, je to dynamické a zábavné, a taky plné herců, které člověk nemá okoukané - to je strašně příjemné projednou nekoukat na ty provařené tváře, co si pořád dokola přihrávají dotované filmy, na které vlastně nikdo nechce koukat. Podzimková se mi jako ženská moc nelíbí, ale její sexuální scény mají atmosféru, která je skoro magnetická. Super tu ale fungují i Měcháček, Vyorálek nebo Krausová. Řekl bych, že tímhle si Hornová po propadáku s Eliškou a Damiánem vylepšila pozici. Celé jsme to zkoukli v binge watching režimu za dva dny. To se mi teda dlouho nestalo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem do toho nechtěl jít, protože o primácké tvorbě nemám zrovna vysoké mínění, ale okolí mě přesvědčilo a já mu za to děkuji. Mám vlastně jen dvě výtky. Ten příběh o vzestupu byl na mě příliš rychlý. To co stačila hlavní hrdinka během jediného roku, trvalo jisté dámě, která sloužila jako inspirace, podstatně déle. Druhým kazem je pak příliš rychlý konec. Samotný pád by si zasloužil samostatný díl, aby se divák mohl porochnit v tom, jak je Aňulka v pr*eli. Proč? Ze začátku je to vlastně fajn holka, která chytí svojí šanci za pačesy a člověk by jí odpustil i těch pár menších podrazů, protože ty směřovaly na lidi, kteří si to zasloužili. Jenže čím výš byla, tím víc jí to logicky lezlo na mozek a stala se z ní regulérní hnusná a zlá svině, kterou má člověk chuť podřezat. To, že jí tvůrci nenechali topit se v bahně, způsobilo, že jsem se cítil ošizený. Tady zaslouží Eva Podzimková absolutorium. Nikdy by mě nenapadlo, že jí uvidím v podobné roli a že jí takhle zvládne. A povedlo se vlastně i všechno ostatní. Politici, lobbisti, vyšší i nižší personál, tajní, novináři, to všechno působilo tak důvěryhodně, až se chce člověku občas zvracet. Samozřejmě svůj podíl na tom mají i výborně trefení herci a v neposlední řadě Klímova znalost prostředí. Každopádně bych uvítal sequelovou minisérii o třech dílech, kde by dotyčná dostala co proto. 85% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív chci napsat, že ta ústřední herecká trojice se mi moc líbila, Eva Podzimková to zvládla parádně, Jiří Vyorálek zraje jako víno, film od filmu lepší a lepší, no a příjemné překvapení mi způsobil Pavel Batěk, kterého zas až tak dobře neznám, ovšem tuhle novinářskou svini dal úžasně.. Aféru si samozřejmě pamatuji, takže kde brali inspiraci Josef Klíma a Lenka Hornová, je nad slunce jasné a poklona, je to moc hezky napsané.. Místy je to úsměvné i zábavné, občas zarážející, sem tam překvapivé a ve finále mrazivé... ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jsem příjemně překvapená - nečekala jsem, že se to až tak povede. A ani mě vlastně moc nelákalo to vidět, už jen kvůli tomu, že mi křehká brunetka Eva Josefíková přišla na roli carevny totálně mimo mísu. Ale mýlila jsem se, zahrála to skvěle. Výhrady mi zůstaly k postavě novináře Krčky - to byla fakt karikaturka (vycucanec z prstu a ještě jak několikrát v každém díle musel na kameru zahromovat, že je fakt svině - to bolelo!), ale jinak to svištělo parádně. Obávám se ale, že z toho hodně lidí bude vyvozovat chybné závěry, ze to přesně takhle v politice a jejím zakulisí vypadá. Tak to ani náhodou. Nějaké motivy si sice půjčili - ty, o kterých se psalo a byly dostatečně bizarní, ale jinak to bylo přifouklé a opulentní pro potřeby dramatického seriálu (čímž zároveň neříkám, že mnohdy nemůže být realita ješte horší, ale probíhá to prostě jinak). Nejvíce ale oceňuji, jak se scénáristům podařilo vybudovat uvěřitelnost a dynamiku vztahu mezi mazanou asistentkou a politikem - jak dokázali názorně a psychologicky propracovaně ilustrovat nepostradatelnost. A konec tedy ufikli, chtělo to ještě aspoň jeden dva díly. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpadní braková komerční TV PRIMA se konečně vyšvihla, a dokázala sestrojit seriál, který nejen že funguje, ale je i dobře zahraný a nepůsobí sterilně a trapně jako 99,9 % její otřesné tvorby. Většinu epizod jsem se bavil a většinu času jsem nespustil z televize oči a nebylo to jen kvůli Evě Podzimkové, která zahrála roli (J)aničky naprosto bravurně a smekám před ní klobouk. Bavil mě i Měcháček nebo Batěk a Žilková. Po herecké stránce se jedná o naprostou parádu - jde vidět že casting se povedl. Vyorálek se dle mého naprosto skvěle naučil tu Nečasovu mimiku ublíženého hlupáčka. Jen tenhle seriál asi nebude oblíbený u (bývalých) politiků, neboť těch paralel bych našel několik. Příjmení fiktivních postav taky někoho připomínají: Vichr - Nečas nebo premiér Dub - Topolánek. Samozřejmě spousta věcí je zde hodně přikreslena (například vyhazov z pozice za ekzém na obličeji, což mě jako ekzemistu docela děsí), ale jako celek to prostě funguje a nedívá se mi na to z pohledu občana vůbec hezky, když si vezmete v potaz, že většina z toho se fakt stala. Dobrá práce Primo! ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Seriál má jen osm dílů, ale už u čtvrtýho to začalo být doslova únavný. Já politiku nesleduju, a ze zákulisních praktik určitých osob je mi doslova na blití. Ty dvě hvězdy ovšem dám , protože ten přerod Evičky Josefíkový je fantasticky zvládnutej. A je to až překvapivý. Jinak humáč, s doslova raketovým sešupem atraktivnosti seriálu. Vypnuto v průběhu šestýho dílu. Slabota. 40%. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to tu proběhlo, ale po půlce dílů jsem z toho skoro nadšený. Samozřejmě to nijak geniální není a těšit se na to kvůli scénáři Klímy je mimo. Napsal by to kdokoliv, kdo posledních 20 let sledoval politiku. A je to pak dělané stylem jakým Vikingové dávali do jedné více postav napříč různým obdobím. Seriál od insidera a investigavce bych si představoval více kousavější a přímo na dělohu. Ale odsýpá to a má to nečernobílé postavy, což je na české poměry unikát! Tady jsou opravdu svině, co dělají pěkná gesta a zdánlivě dobráci, co udělají sviňárnu jenom mohou. Tohle neumíme ani ve filmech a Bratři jsou ve srovnání s tím úplně k smíchu. To je v českém prostředí balzám na duši. Ale bolel pohled na Žilkovou, tu už měli nechat spát někde v kanálu. zatím 8/10 ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně originální seriál, který nepatří do nekonečné řady ulic, nemocnic nebo zoologických zahrad. Základem byl podle kvalitní scénář od Klímy, který české politické prostředí zná asi jako málokdo u nás a dokázal to takto dobře přetavit. Navíc obsazení herců bylo podle mě skvělé a dokazuje to, že nemusíte mít zrovna nejlepší herce proto, abyste měli úspěch. Stačí vybrat správné typy a výsledek se také může dostavit. A to je u mě umění. Navíc příběh se odehrál relativně nedávno, takže mohl oslovit poměrně široké spektrum diváků. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady se zúročilo Klímovo životní investigativní gró, kdy dal dohromady funkční příběh o naivní čajce, která se díky svému osobitému kouzlu a vagíně dostala až do vrcholné politiky. Sice jako podržtaška, ale když je ta taška od LV nebo Gucciho, tak se drží skoro sama. Politický intriky a osobní mantinely, které postupem mizí, jsou tu vykresleny skvěle a hlavní představitelka si přerod z holčičky na manipulativní kurvu užívá a tahá to celý kupředu. Seriál má dost hluchých míst a přes uspěchaný finále nemůžu dát víc než 4*. I tak je to pravděpodobně nejlepší, co produkce Primy kdy vyhodila. Neuvěřitelný, že jsem tu větu napsal. Silnější průměr. 3* a.k.a 65% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Bulvární styl mi vůbec nevadil, naopak tam seděl jak prdel na hrnec. Je fakt až neuvěřitelný, kam to ta ambiciózní coura z bufetu dotáhla a jak cvičila s vrcholnejma politikama. Na Primu nevídaná kvalita za silný čtyři pecky a pochvala pro Evu Podzimkovou, která tu svini hrála dokonale. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dodneška se mi tomu nechce pořádně věřit, ale tvorbou dost prokletá Prima už loni vytvořila dílo se všemi aspekty, co by měl splňovat koukatelný seriál. Bohužel si jeho renomé trochu zazdila tím, že jej umístila pouze na svou stále dost trapnou VOD odnož a dokud je nenapadlo zařadit seriál i do lineárního vysílání, neměl jsem chuť jej zkoušet. Teď jsem konečně dostal možnost zhlédnout a těšit se na každý nedělní večer, protože ten postupný přerod Aničky Malé z holky z hospody mezi proradnou ženu v nejvyšších vrstvách české společnosti jsem hltal skoro každou minutu. Chybky to mělo, ale v repertoáru Primy jde o zlatý klenot. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama