Reklama

Reklama

Zfilmovaný skutečný příběh lodi U.S.S. Indianopolis, která dopravovala součásti atomové bomby, později svržené na Hirošimu. Z důvodu vyšší bezpečnosti byly přepravovány lodí a ne letadlem. Loď a její posádka úkol splnila, ale na zpáteční plavbě byl bitevní křižník torpédován japonskou ponorkou. Posádka bez větších ztrát opustila loď, ale utajení a administrativní zmatek v americkém námořnictvu byl tak značný, že po lodi a její posádce nikdo nepátral. 2/3 posádky padly za oběť žralokům než byli trosečníci objeveni průzkumným letounem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie je ľahké byť tým, ktorý prežil.“ Spolu s USS Indianapolis s Nicolasom Cageom a s kultovým monológom Roberta Shawa v Čeľustiach ďalší príspevok na tému „kauza Indianapolis“. Svojím spôsobom je to fascinujúca historická udalosť. Vojnová americká loď počas 2. svetovej viezla bomby určené pre Hirošimu a Nagasaki. Podarilo sa, do cieľa svojej plavby doplávala úspešne. Pri návrate však bola gigantická loď potopená japonskou ponorkou a zomrelo tam viac ako 800 ľudí. Skutočná „sranda“ však bola, že mnohí z nich zomreli vskutku brutálne – nakoľko pomoc neprichádzala, stali sa na otvorenom mori obeťami rýchlych a zbesilých žralokov. Tí si vďaka americkému námorníctvu prišli doslova na kulinárske hody. Niečo také nevymyslíte, to je život. Ako fanúšika hororov, aj žraločích, ma preto táto téma zaujíma. Vezenie bômb ma už zaujíma podstatne menej a nasledujúci absurdný súdny proces ma nezaujíma vôbec, nakoľko od armády nikdy nič dobré neprišlo a nechce sa mi o tom ešte aj pozerať filmy. Podobne, ako nie príliš vydarený film s Cageom, tak ani táto adaptácia daných udalostí nie je skoro ničím zaujímavá. Pozriete si ju, prešumí vašimi zmyslami, nezaujme vás, ale stratu krvi pri nej tiež neutrpíte, možno vás mierne zaujme obskúrny kasting (Cary-Hiroyuki Tagawa, Stacy Keach, Bob Gunton, David Caruso, Richard Thomas z To) a na konci si poviete „teda, to bolo šialené“... a pôjdete si dať obed. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání se silou příběhu samotného je tenhle film jen slabý odvar. Příběh potopení Indianapolisu, lajdáctví, které zavinilo ztrátu tolika životů a následného monstrprocesu s kapitánem McVayem coby obětním beránkem si prostě zaslouží maximální péči. Už dlouho mě napadalo, že by to byl příběh tak pro Spielberga, třeba kvůli poznámce v Čelistech (která mimochodem způsobila, že v roce 2000 jeden 11letý kluk vymohl zrušení rozsudku nad McVayem). Vzniklo ale jen takové poloněco. Které dostane bratříčka, jenž to soudě dle traileru a obsazení Nicolase Cage taky daleko nedotáhne. Ach jo... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po USS Indianopoliss dostal i k tomuhle původnímu zpracování tohoto tématu a vychází mi to mezi těmito filmy, tak nějak na remízu. Plusem remaku je, že je řekl bych dramatičtější jsou tam lepší herci a film dává větší prostor tomu peklu se žraloky. Nevýhodou jsou ty příšerný laciný efekty. Tady sice máme rovněž televizní zpracování, takže na nějakou výpravnost zapomeňte, ale je to aspoň poctivý devadesátkový béčko bez levnýho cgi se starou dobrou umělou krví a praktickými efekty. Takže originál jak remake čistej průměr.50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už to tu napísali viacerí a budem sa opakovať. To najzaujímavejšie na túto tému vyrozprával v strhujúcom monológu kapitán v Spielbergových Čeľustiach. Už vtedy som si hovoril, že natočiť tak o tom film, tak to by bolo niečo. Lenže na tak silný príbeh zatiaľ nenašiel nikto odvahu. Vznikol iba tento malý televízny film, ktorý rozpovie všetko podstatné, ale nenechá vo vás žiadne stopy. Je príliš povrchný, príliš chladný, príliš televízny. Keď ste o tejto silnej udalosti nepočuli, odporúčam si radšej vypočuť ten slávny monológ v Čeľustiach. Môžme len dúfať, že raz na túto tému vznikne veľký film. Film 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečné události z roku 1945, kdy posádka křižníku dostala tajný rozkaz dopravit na Tinian tajný náklad i s armádními experty. O povaze nákladu věděl jen kapitán Charlese Butler McVay III, posádka nikoliv. Plavba probíhala za naprostého utajení a 19.7. křižník tajný náklad v přístavu vyložil a pak vyplul dál podle operačního plánu. V noci 30.7.1945 jej zahlédla Japonská ponorka I - 58 kapitána Hašimota a torpédovala jej. Křižník plul přímo, nekličkoval (protiponorková taktika) a tak byl zasažen a potopil se. Z 1196 mužů se zhruba 900 ocitlo v moři. Vzhledem k utajení v plánovaném přístavu, kde měla loď nabrat zásoby křižník nikdo nepostrádal a když se tak začlo dít byli již trosečníci 3 den ve vodě. Někteří těžce zranění, bez pitné vody a někteří i bez záchranných vest a prámů. Čtvrtý den zahlédl shluk trosečníků pilot námořního letounu Ventura, který přivolal hydroplán Catalinu a blízký torpédoborec USS.Cecil Doyle. Pilot hydroplánu přez zákaz přistál na hladině a do letounu a na křídla pobral tolik mužů, kolik jen Catalina unesla. Ze všech mužů, kteří zásah torpédy přežili a dostali se včas do vody od potápějící se lodi jich torpédoborec vyzvedl jen 317....! Většina podlehla útokům žraloků, kteří se v dané oblasti Pacifiku hojně vyskytují... Kapitán byl po válce souzen a odsouzen za ztrátu lodi. Tolik skutečná údálost, podle které je film natočen. Na TV film velmi dobře. Jsou zde všechny hlavní momenty včetně ztroskotání a hrůzných událostí na moři. V závěru se podíváme i na soud s kapitánem Cahrlesem Butlerem MC Vayem. A co že byl ten supertajný náklad? Hned na Tinianu byl náklad přeložen na těžký bombardér B29, který jej odnesl ke smontování. Jednalo se o atomovou pumu, která byla svržena z Enoly Gay na Hirošimu. Řada lidí si dodnes myslí, že to byl trest křižníku USS. Indianapolis za náklad jaký vezl. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Parádní válečný film který u nás párkrát už dávaly, nikdy jsem na něj nikdy moc nekoukal protože mě jako 10 letýho fakana válečný filmy nezajímaly, ted toho lituju film je především o zoufalým boji na moři, až pak je ta válka, scény na opuštěném moři byly parádní a nezlobil bych se kdyby film byl kratší a celý byl právě na moři. Scény mimo moře už tak dobré nejsou, zatímco na moři vidíme parádně zahraný zoufalství a atmosféru beznaděje, scény na souši jsou jalové a nudné. Líbilo a v budoucnu zkouknu znova. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět dopadl díky televizní produkci naprosto stejně jako Quint, který o této události vyprávěl. Ovšem jeho několikaminutový monolog byl mnohem mrazivější a napínavější, než tento zoufalý pokus o historickou rekonstrukci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film podle skutečné události. Na to, že jde o televizní film se režisérovi podařilo skvěle vystihnout dramatickou zápletku této děsivé události. Asi nejvíc mě bavila ta část, kdy se z námořníků stanou trosečníci uvěznění na širém moři. Všudypřítomná paranoia, vzájemná nevraživost i útoky žraloků jsou rovněž slušně podány a divák se tak naplno dokáže vžít do bezmocnosti a utrpení nešťastníků. Bohužel od chvíle kdy se děj přesune do soudní síně mě to přestalo bavit. Zbytečně natahovaný závěr ztratil šťávu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ja asi patrim k mensine ludi, ktora najprv videla tento film a az potom Jaws v ktorych rozpraval Robert Shaw ten svoj legendarny pribeh o ktorom pojednava aj tento film. Ale suhlasim, ze Shaw to v tych par minutych podal ovela napinavejsie ako tento film, ktory sa vdaka dlhsej stopazi venuje viacerym detailom, ale robi to strasne sterilne. Ani ma nic nenapada, co by som na tomto filme vyzdvihol. Len samotna tema je natolko zaujimava, ze som ho dopozeral do konca a dufam, ze verzia s Nicom Cagom dopadne ovela lepsie. Jak kvôli samotnej teme, ktora si zasluzi adekvatne kvalitne spracovanie, tak aj kvôli Nicovi, ktory snad znova natoci este aspon jeden dobry film. 4/10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČASTO SI VRAVÍM, ČO BY SA STALO, AK BY SOM VÁS POTOPIL NA CESTE K VÁŠMU CIEĽU A NIE AŽ PRI NÁVRATE." __ Z istého pohľadu treba oceniť úskalia TV produkcie, ktorá vzhľadom na svoje možnosti podala príbeh bez akejkoľvek nadsádzky v snahe šokovať divákov, veď nakoniec nie všetky obete mali na svedomí žraloky a mnoho námorníkov podľahlo svojim zraneniam alebo sa utopili vyčerpaním. Avšak tých 880 mŕtvych chlapov nikde nevidieť, z ponúkaného pohľadu by sa obete dali spočítať na prstoch ruky, takže je škoda premárnených posledných 20 minút, ktoré by sa dali zhrnúť v záverečných titulkoch a tento čas viacej vynaložiť do prostrednej časti filmu. Tento srhujúci príbeh by si však poriadne ,,hustý survivor adventure" rozhodne zaslúžil. Dokiaľ sa ho nedočkáme, ostáva nám tu len už spomínaný nezabudnuteľne mrazivý Quintov monológ z ,,Pažravej ryby". (236. hodnotenie, 16. komentár k filmu) ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený válečný film podle skutečných událostí. Když se U.S.S. Indianopolis vracela z úspěšné mise. Byla torpédována Japonskou ponorkou a šla ke dnu. Pro přeživší peklo teprve začalo. Ve vodě na ně začali útočit žraloci. Za oběť jim padla drtivá většina posádky. O této události vyprávěl lovec žraloků Quinnt ve filmu Čelisti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

vyborny film zachycujuci udalosti na lodi Us S. Indianapolis v auguste 1945, kedy si na vacsine posadky pochutnala morska fauna /zraloky/. Vierohodne a drsne sceny zabezpecuju filmu 69 % ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Téma squelý ale televizní rozpočet to zabil.Musela to bejt extrémní panika ale když se na záchranej člun snažilo dostat 5 lidí místo 50ti tak to bylo špatně.Ty 4 dny totálního carnage jsou shrunutý do 5ti minut a člověk se ani pořádně nic nedoví.Zajímavý ale trestuhodně trapný ()

Thomm 

všechny recenze uživatele

Nesnášim český dabing všeobecně, ale jak moc se to dá posrat jsem poznal až u tohohle filmu. A ten samotný nestojí za nic. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečné události. Plavba lodi U.S.S. Indianapolis a její ztroskotání, záchrana přeživších členů posádky z hladiny. Pokud jste viděli Čelisti a pamatujete si Quintův monolog, pak víte, co je čekalo. :) ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Na základě tak drsné katastrofy, kam se hrabe Titanic, jsem čekal o hodně větší nářez. Škoda. Měl to natočit J. Cameron :) ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Film o potopeni lode U.S.S. Indianopolis podla skutocnej udalosti,pri ktorej prislo o zivot takmer 900 ludi,kruta,no zaroven velmi smutna udalost v dejinach ludstva,dobre spracovanie,aj ked vidiet,ze je to uz starsia zalezitost,4 hviezdicky davam...:-) ()

Reklama

Reklama