Reklama

Reklama

Den & Noc

  • USA Day & Night
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 6 min

Režie:

Teddy Newton
(další profese)

Obsahy(1)

Když se Den, radostný chlapík, setká s Nocí, cizinkou jasně temnějších nálad, přeskakují jiskry! Den a Noc se zpočátku jeden druhého bojí a mají k sobě nedůvěru a rychle si jeden druhého znepřátelí. Ale jak začínají poznávat jedinečné kvality toho druhého, docházejí k závěru, že každý z nich nabízí odlišný pohled na stejný svět. Přátelství jim oběma pomůže objevit zatím nepoznané. (HBO GO)

(více)

Recenze (135)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela prijemnej kratas. Dva buhvicotoje oblacky nebo co, oba ukazujou stejny mista, jeden ve dne a druhej v noci a navzajem si tak zavidi ruzny veci, rvou se a nakonec se sprateli. Nicmene napad je to vtipnej, provedeni povedeny, takze to 4* s klidem da. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně koukatelný kraťas, který by si zasloužil klidně 15 minut. Pointa sice není až tak zajímavá, ale pastva pro oči je to neuvěřitelná. A nechyběl ani Václav Havel..co víc? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pěkná animace, pár dobrých nápadů a pohodová atmosféra. Jeden z těch lepších Pixar kraťasů. Jako jediný jsem ho viděl v kině - možná proto se mi tak líbil. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Člověk se někdy až diví, co všechno někoho může napadnout. Hodně netradiční a originální nápad o dvou kreslených figurkách, přičemž jedna znázorňuje pohled na noční krajinu a druhá na denní krajinu a nakonec si to celé prohodí. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Dokonalý nápad a ještě dokonalejší zpracování. Jedním z prvků pixarovské animace, která vždy vynikala, je skutečnost, že animátoři a scénáristé ve studiu jsou schopni pochopit, že animace je stejně důležitá jako příběh. Obklopí nás animovaným filmem, který se vypráví obrazem a zvukem s minimálním množství dialogů, a nezatěžuje nás explozemi a přemrštěnou barevností. To je důvod, proč je Pixar stale lepší než DreamWorks. Chápou využití animace a díky tomu je "Den a noc" jedním z nejvíce uznávaných a vynikajících krátkých animovaných filmů. Vrací se tak do zlatého věku animace a velice hodně se podobá krátkým filmům The Dot and the Line od společnosti MGM, a What's Opera, Doc? od Warnerů, kde kreativní tým nabízí divákům film, který nás baví, provokuje, stimuluje a vybízí k reakci. Hudba a barvy vypráví příběh, kde dialog není třeba. Den a noc je setkání dvou subjektů, kteří porovnávají své klady a zápory, své romantické momenty s okamžiky naprosté trýzně. Oba jsou krásní, ale navzájem závislí. Záleží na divákovi, čemu dá přednost. Nestandartní spolupráce 2D a 3D animace dává filmu jedinečnost. "Den a noc" je krátký poučný příběh pro děti o tom, jak můžeme přijmout ostatní a naučit se navzájem milovat naše rozdíly. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Úžasný nápad a skvěle provedený navíc myslím, že tenrokrát ten třetí rozměr mohl mít něco do sebe. Bitka dne a noci je nezapomenutelná. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

"Nejexperimentálnější" a zároveň nejchytřejší kraťas od Pixaru. Je až k neuvěření, jak velkou může filmeček, který navenek vypadá jako nezávazná hříčka se zvukem a obrazem, poskytovat rozkoš z interpretační hry. Day & Night lze totiž číst jako symbolické zobrazení fúze Pixaru s Disneyem (a zároveň komentář k ní). V rovině stylu k tomu svádí nápaditá syntéza ruční "tradiční" animace s "moderní" počítačovou - postavičky umístěné na černé pozadí, od kterého jsou odděleny bílou konturou, jsou animované ručně, ale jejich výplň (připomínající deformovaný rámec filmového plátna, "okno do světa") tvoří počítačem generovaný prostor s výraznou hloubkou a barevností. A v rovině fabule pak jednoznačně už základní konflikt - řada komických neshod a nedorozumění plynoucích z trumfování mezi popsanými postavičkami (kromě Dne a Noci představujících právě jednotlivá studia), které vedou až k závěrečnému "prozření", stvrzení přátelství a splynutí. Ovšem pokud bych se chtěl oprostit od ideologicky, potažmo institucionálně zatíženého čtení, lze Day & Night vnímat kupříkladu i jako vizualizaci principu duality; neoddělitelnosti pólů, které jej utváří. Tak či onak se jedná o velmi zábavnou a clever záležitost, která mi přišla mnohem opojnější než celé Toy Story 3. A možná přijde i Václav Havel... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, s jakými originálními a svěžími nápady umí Pixar i po těch letech přijít. Výborně pobavilo a animace ve stylu starých animáků potěšila.90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Před začátkem nového Toy Story jsem dostal nepříjemný kopanec do zadnice v podobě tohoto jednoduchého kraťasu. Nedá se sice říci, že by mágům z Pixaru docházely nápady (těch je tu hned několik a většina jich i pobaví), ale ruku na srdce: čekal jsem mnohem víc. Po předchozím králíkovi z klobouku anebo zaučujícím se zeleném marťanovi jde jednoznačně o krok zpět. Asi první krátký film od mistrů, který dokazuje, že důvtip není vším... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Havel nehavel. Tohle eee. První kraťas od Pixaru co mě vůbec nevzal. Nápad sice opět zajímavý, ale mě se to prostě nelíbilo. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nápad "já mám to a ty zas to" není až tak originální, byť v podobném zobrazení působí docela neotřelým dojmem. Samotné zpracování, kde si dvojka panďuláků vyměňuje pohledy na opalující se ženštiny a ohňostroje, je na tom o něco hůře - přistihl jsem se, že v druhé půlce už jen čekám na pointu, což při šestiminutové stopáži asi není úplně košer. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobré, dobré, hodně dobré. Velmi zajímavý nápad a fajn provedení. Takové roztomiloučké pixarovské cíťo, tak jak jsme všichni zvyklí. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Zajimavý nápad, hlavně to promítání dne a nebo noci na těle něčeho, co připomíná Křemílka a Vochomůrku. Ukazuje krásy dne a co se všechno během dne dá dělat a naopak v noci. ()

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama