Reklama

Reklama

Alej zatracení

Trailer

Obsahy(1)

Po jaderném výbuchu se dva týmy vojenských specialistů vydávají ve zvláštních vozidlech hledat zbytky přeživších obyvatel USA. Jejich misi ztěžuje fakt, že po explozi na zemi nic nefunguje a na posádky útočí zmutovaní tvorové. Nakonec se jeden z týmů dostane k větší skupině zachráněných obyvatel a pokouší se znovu nastolit pořádek na zdevastované Zemi. Nejznámějším jménem filmu pro české diváky je jistě Jan Michael Vincent díky jinému filmu Muž v kamionu, ale v Aleji Prokletých je jednoznačně zastíněn George Peppardem. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

JFL 

všechny recenze uživatele

Pověsti o tom, jak "Damnation Alley" je velký kult a efekty nadupané sci-fi, které pouze chřadne ve stínu "Hvězdných válek", které ve stejném roce uvedlo do kin stejné studio, jsou hodně zavádějící. Naopak v porovnání s o pár měsíců novějším snímkem se plně ukazuje tvůrčí bravura George Lucase a revolučnost jeho speciálních efektů. Pokud lze věřit zdrojům na IMDB, pak dokonce "Hvězdné války" byly levnější než "Damnation Alley", kde zřejmě velká část peněz šla do výroby plně funkčních futuristických automobilů, které ale film vůbec nedokáže zužitkovat coby atrakci, a o důmyslnosti jejich konstrukce se dozvíme pouze z bonusových rozhovorů, ale ne z filmu samotného. Vedle spíše ubohých a svou naivitou úsměvných optických efektů, jež se omezují na přebarvování nebe v celkových záběrech, pak osudové úskalí snímku představuje tuctový scénář a jeho nedramatická realizace do epizodních sekvencí, které jsou ale v základu zaměnitelné a nemají žádný smysl v celku příběhu. Když k tomu ještě připočteme postavy postrádající jakoukoli osobnost opravdu se nelze divit, že "Damnation Alley" se svými zastaralými efekty oproti "Hvězdným válkám" neobstála. O to víc ale překvapí hrstka zarytých vyznavačů, kteří na tento film nedají dopustit. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

POZOR !!! komentář obsahuje spoilery !!! I když ten film je taková kundovina, že je to asi fuck...Mam rád post-apokalyptický filmy, ale tohle fakt nestálo za nic. Ten film si už moc nepamatuju, ale jestli se nepletu, tak na začátku se díky výbuchu atomovejch bomb během války nějak vychýlí zemská osa, což způsobí, že všude je poušť, různý zmutovaný zvířata a celkově to vypadá asi jako v Šílenym Maxovi 2. V průběhu celýho filmu pak několik postav jezdí touto krajinou v podivnym vozidle, občas se k nim přidá něko další, občas někdo zemře, ale celkem nic zajímavýho se neděje. Na konci filmu se zemská osa vrátí do původní polohy (mam pocit, že se to stalo jen tak samo od sebe) a tim film končí. Na celym filmu bylo zajímavý snad akorát to vozidlo Landmaster. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle post-apo má skvělý úvod, v němž vidíme rozpoutání nukleární války, parádní Goldsmithovu hudbu (kvůli níž jsem se vlastně na Alej zatracení díval) a pak jednu dvě zajímavé scény, které stojí za pozornost. Většinu zbylého času ale nudí, a to hodně. Filmu ovšem dost ubralo i české znění (obzvlášť scéna, kdy si hrdinové začnou zpívat), které jsem si zařadil mezi nejohavnější dabingové počiny všech dob, a televizní ořez. Je možné, že originál obraz a zvuk s titulky bych ohodnotil lépe. Takhle to jsou dvě podprůměrné hvězdy. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli obsadil nám dobře známý "airwolfák", hudbu složil skvělý Jerry Goldsmith a příběh sepsán zajímavě, leč snímek splňuje hluboce průměr..! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Umí se ten vůz zakopat sám ?? Nechce se mi totiž vylízat ven !!" ;) Tak tento maximálně bizarní postapokalyptický snímek plný paradoxních souvislostí talentovanému režisérovi Jacku Smightovi de facto zničil kariéru, stal se totiž dokonalým, ba přímo učebnicovým propadákem.. Studio Fox tehdy plánovalo dva velké projekty, Damnation Alley a Star Wars: Nová naděje, od něhož se však nic nečekalo, a Damnation Alley tak dostal nálepku jasné priority, přičemž jistě není třeba sáhodlouze rozebírat, jak to nakonec s oběma snímky dopadlo !! ;) Musíme však zmínit podstatné skutečnosti, díky nimž Alej zatracení tak strašně propadla, a označit Studio Fox jako hlavního viníka, protože zde jednak potvrdilo svůj pověstný nedostatek předvídavosti a pak také snímek zabilo svými nekonečnými zásahy do scénáře Lukase Hellera, který si plánoval velmi temný konec, a byl tak nahrazen Alanem Sharpem, který dal scénáři konečnou podobu, kdy se včetně tupého happyendu naprosto odklonil od předlohy Rogera Zelaznyho, který se samozřejmě ještě před uvedením do kin od projektu distancoval a později dokonce prohlásil, že tento film opravdu nenávidí !! Inu, není se skutečně čemu divit, protože naprosto idiotský scénář plný hloupých dialogů, dějových nesrovnalostí či opravdu nedůstojně a trapně natočený bombový útok z úvodu filmu, maximálně holý jakéhokoli napětí, nedávají příliš prostoru celkem slušnému hereckému obsazení v čele s Georgem "Hannibalem" Peppardem z legendárního seriálu A-Team či Jan-Michaelem Vincentem z Airwolfa, a tak zaujme pouze mladičký charismatický Jackie Earle Haley v roli sirotka Billyho, tradičně skvělý soundtrack Jerryho Goldsmitha, parádní futuristické vozidlo Landmaster s dvanácti rotačními koly a především pak geniální poarmagedonovská atmosféra, tentokrát však rozuměj obloha, na níž se tvůrci maximálně vyřádili, snímek totiž strávil téměř 10 měsíců v postprodukci, premiéra tak musela být odložena.. Důvod byl jediný, většina triků totiž i přes na svoji dobu nezvykle vysoký rozpočet 17 milionů dolarů působila směšně, všechny původní plány byly takřka neproveditelné, a tvůrci tak zatlačili do popředí právě tyto prvky, díky nimž Damnation Alley snese alespoň označení slabý bizarní průměr.. [ Dabing 1/10 ] Naprosto nechutná fušeřina FTV Prima ve Studiu soukromé brněnské televize. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

1/10 Zacatek me docela zaskocil - ten film mel celkem ambice, ktere ale vzaly za sve se zbytkem civilizace - chudaci amici sejmuli jenom 40% {ruskych} raket - tomu rikam kritika do vlastnich rad. Ani transporter omotoany gumou nebo radskorpioni ci ghulove nebyli kuul ;[[ Fallout zkratka vypada jinak a nekonci happyendem - bleee - sem cekal, ze na konci ccesty je nekdo zmasi - ne tak krute jako svabi ;]] ale jistym zpusobem hodne huste. A chybeli tam mutanti - aspon, ze navsteva kasina se konala, ale ruku na srdce - za ty vety pronasene pred kamerou by se nemuslela stydet ani komunisticka chvlika poesie. Misty to optavdu nemelo hlavu ani patu... ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Poslední film svýho druhu. Pak přišly ty podělaný infantilní Star Wars a všechno šlo do kytek. Poctivej blockbuster z půlky 70. let, kterej už dneska vypadá náležitě zastarale. Triky jsou sice mizerný, ale Jan-Michael Vincent i George Peppard jsou borci a ten transportér je prostě paráda. Film působí brakově, ale právě to je součást jeho šarmu. Myslím, že už je nejvyšší čas na remake. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

PostApo z druhy pulky sedmdesatek, dneska uz kvalitativne totalne na dne spolu se sympatickym soubojem titanu... Pribeh je pritom docela fajn - jedna se o road movie napric nuklearni valkou zdevastovanym USA. Na zapadnim pobrezi radej radskorpioni a radroachi presne jako tomu bylo i v prvnim Falloutu a na vychode roste zelena trava (coz je samozrejme picovina, kdyz z pocatku filmu na cely uzemi dopadaj jaderny hlavice, vcetne zminovanyho vychodu). No kazdopadne hlavni roli si podelili manicka Vincent a starnouci Peppard, kterej ale mel knira a prisel mi mega. Zbytek hercu jsou takovy nic moc, za zminku mozna stoji asi vterinovy cameo Murrayho Hamiltona z Celisti, jinak asi nic. Jak uz jsem naznacil v uvodu, technicky zpracovani je na dnesni pomery mega shit a hned prvni akcni scena s radskorpionama muze narocnejsi divaky odradit, nicmene Landmaster(y) je (jsou) docela cool i dneska. Z tech par akci ve filmu bych asi vyzdvihnul jen to Salt Lake City, kde svabi sezerou Winfielda. Ve finale tomu dam podprumer, protoze v ramci dnesnich meritek uz je to fakt slabota. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Třetí světová válka skončila a svět je v troskách , někde vládnou šváby či obří štíři docela dobře udělaný na dobu vzniku. A skupinka přeživších brázdí krajinu a snaží se najít zbytky civilizace. Snad první film podobného ražení, kde se dočkáme happy endu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kamera je slušná a nápad sám o sobě není špatný. Postapo road movie mi vždycky bude znít jako zajímavý nápad, nicméně tady se to dost nepovedlo. Je to strašně nudné a strašně klidné - což je na postapo film hodně divné. Nedojde k žádnému zvratu, žádné nebezpečí, nic zajímavého, prostě sledujeme nudnou cestu vyprahlou krajinou, po které hlavní hrdina přibere několik přeživších. Je tam jedna smrt (a to k tomu všem celkem sympatické postavy), jinak nic aspoň trochu drsnějšího. A to je to prý thriller... Efekty už tu jsou zastaralé, ale to zas tolik neřeším. Spíš mi vadí, jak moc je to o ničem a není v tom žádná přidaná hodnota a ani žádná hlubší myšlenka. Není divu, že to tak zapadlo. Co mi to vlastně chtělo říct? Netuším. Slabé 2* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptické B-éčko, v ktorom sa takmer nič nedeje, a vlastne to ani nemá žiadný príbeh či žiadne vyvrcholenie zápletky. Po celosvetovom výbuchu atómových bomb ide partička z letectva USA púštnou krajinou na supervozidle Landmaster, a zahrajú si v Las vegas, stretnú pár radioáktívnych megašvábov, majú malý incident s miestnymi buranmi, potom príde superzáplava a vualá nájdu dalších ludí a je tu koniec :) Ináč cesta začína asi Kalifornii, potom prejdú do Las Vegas, cez Salt lake City, príde záplava, a hup a už sú v štáte New York - super nie :) Hl. postavu hraje velitel zo seriálu A-tím, ostatní herci sú nezaujímaví. Hodnotenie: 40% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Předloha Rogera Zelazneho je čistokrevný brak, chvílemi rušený filosofickými úvahami. Filmová adaptace si z ní vzala krajinu zničenou jaderným holokaustem, jméno hlavní postavy a motiv putování napříč Spojenými státy. Zbytek si scenáristé vycucali z prstu. Není se co divit, protože knižní potvory jsou zatraceně impozantní a v sedmdesátkách by se daly natočit snad jen stop-motion animací. Bohužel obsah adekvátně nenahradili a vyplodili jen sled tuctových a uspávajících scének. Nad všemi vyniká úvodní předválečná sekvence a působivá honička se zmutovanými šváby. ()

Hennesy 

všechny recenze uživatele

Tento film si pamatám (resp. nepamatám) z mladosti asi ako väčšina z nás. Požičal som si to na VHS v čase, keď boli ešte kazety najväčšia frajerina a pozreral som to na 4-hlavovom videu. Bolo tam veľa švábov, rádioaktívne škorpióny, nikde nikto...iba parta ľudí v transportéri, ktorý som sa odvtedy márne pokúšal postaviť z LEGA. Už vtedy som mal z toho divný pocit a viem, že keby som si ten film pozrel teraz, tak lepšie hodnotenie iste nedám. Ale keď som to tu zbadal, tak dávam jednu hviezdičku pre krásne spomienky na moje začiatky, kedy som si ešte vyberal filmy podľa obalu:D ()

Reklama

Reklama