Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

viperblade 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem věděl pouze dvě věci. Že na IMDb si už nějakou dobu hoví na 191. místě a že tenhle film má pokračování, které se mi strašně líbilo (ano, mluvím o Barvě peněz). A po zhlédnutí tohoto snímku si říkám, že přeci jen zůstanu u pokračování. Tím nechci nějak hanit tenhle film, protože ty kulečníkové hry prostě můžu a zde byly skvělé, jenže ta milostná linka… zlomte mi palce, umlaťte mě tágem, ale pořád budu tvrdit, že zde to je jako pěst na oko. Naštěstí jsem se neměl šanci nudit, protože mladý Paul Newman zde předvádí jeden z vrcholů svého herectví (to mi připomíná, že si konečně musím sehnat Frajera Lukea) a Jackie Gleason jako "Minnesota" taky neměl chybu. Kdyby se snímek rozumně zkrátil tak o dvacet minut, tak bych šel na plný počet, takhle musím dát "jen" 80 %. A ještě jednou musím napsat, že Barva peněz je u mě nepřekonána (možná je to kvůli nezaměnitelné Scorseseho režii, možná kvůli Cruisovi, nevím, ale bavilo mě to o něco více). ()

Elwin1 

všechny recenze uživatele

Totální WTF závěr. Příběh, který diváky vtáhne do děje a po celých 134 minut nepustí. Krásná a roztomilá Piper Laurie mi tady často připomíná Audrey Hepburn, Paul Newman opět a zase bez chybičky. Ale proč jste nechali tu holku umřít? Mohl z toho být pěkný sportovní happyend, takhle je to jedno z nejlepších dramat, jaké jsem viděl! ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mladý horkokrevný hráč kulečníku Eddie Felsen je přesvědčen o kvalitě své hry natolik, že hodlá vyzvat k souboji na zeleném plátně Minnesotu Fatse a převzít od něj korunu biliárového krále. Cestou za svým cílem vymetá hráčská doupata, kde s originální fintou obírá místní hráče o potřebné finance. Nemůže mu to vycházet věčně a Minnesotu nikdy nemůže porazit, dokud se každá jeho myšlenka nebude ubírat k předvídání pohybu šťouchaných koulí. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

25 let před tím, než Marty natočil svůj snímek The colour of money, si Paul Newman vystřihl roli samotného biliárového krále Eddieho Felsena. Při vší úctě k velkému Martymu, tento snímek Roberta Rossena je o třídu výš. Největší zásluhu na tom bezesporu má představitel hlavní mužské role Paul Newman, černobílá kamera a samotná ATMOSFÉRA zakouřených heren. Kapitolou samou pro sebe je potom PAUL NEWMAN. Tohle je přesně ta poloha, která mu seděla nejvíce a pro kterou já ho mám tak rád a obdivuju ho. Ještě zářivější ukázkou jeho nesporného talentu bylo potom toto: http://www.csfd.cz/film/9831-nekdo-tam-nahore-me-ma-rad/ Jedním slovem FRAJER s velkým F. Je jasné, že logickým vyústěním bylo potom toto: http://www.csfd.cz/film/7827-frajer-luke/ . Kdo jiný než ON, by se měl zhostit této role!! Co říci závěrem: The hustler není " obyčejným sportovním snímkem ", nýbrž hlubokou sondou do psychologie jednotlivých charakterů postav ( zejména potom té Eddieho Felsena ) a nutno podotknout, že opravdu zdařilou. Potěší i netradiční romantická linie ( Newman - Lurie ) , která spěje pomalu, ale za to neodvratně ke svému tragickému konci. p.s. skutečné znalce boxu, či " Martyho a De Nirova " snímku Raging bull, potěší role bamana v podobě Jakea LaMotty. p.p.s. promiňte, nejsem opilá, jenom kulhám :o) Tohle si budu muset zapamatovat. Mám silný pocit, že by se mi to mohlo ( jednou ) hodit :o) Taky bych mohl ale dostat facku, že Ing. Králíku :o) 90% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Letos jsme nikoli poprvé v historii kulečníkového klubu postoupili do II. třídy, a poprvé v historii klubu se v ní udrželi i pro další rok. Film nám rozhodně neukazuje to, proč se na druhé straně Atlantiku nazýval "ušlechtilá hra v koule". Možná že už právě ta poolová osma je předpokladem pro její zbídačení. Neupravený oděv, arogantní kecy, chlast, kouření, podvody až po gangsterské metody. Výjimkou je tu pouze jediný sympaťák Minesota Fats. Ovšem v herně v Novém Městě na Moravě by se takový strhující a napínavý film natočit nedal, i kdyby v něm hrál třeba sám Paul Newman. Každopádně tu žádnou propagaci kulečníku nahledejte. I v chladné a korektní Anglii vyrovnáte vložený vklad jedné libry (kdoví jak je tomu dnes) a můžete vydělávat, sice pomalu, ale vypitá piva z toho zaplatíte. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Slova, která Sarah napíše na zrcadlo jsou "perverted", "twisted" a "crippled". (Kulmon)
  • Všechny údery jsou ve filmu skutečně provedeny Paulem Newmanem a Jackie Gleasonem vyjma jednoho, který provedl Willie Mosconi. Newman také chodil na lekce kulečníku právě k Mosconimu. (Kulmon)
  • Film započal akési národné vzkriesenie popularity poolu. (Georgei)

Reklama

Reklama