Reklama

Reklama

Příšery

(TV film)
  • Česko Bludiště a příšery (více)

Obsahy(1)

Ve snímku natočeném podle kultovního románu Rony Jaffeové se představí Tom Hanks jako muž zapletený do hry, která je nebezpečnější, než si on či jeho přátelé kdy uměli představit. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Mazes and Monsters" mělo jednu dobu věhlas bájného reliktu. Jenže si přiznejme, že vycházel výhradně ze zveličených vnějších faktorů a kontextů. Ono to zní ohromně lákavě, že nejmilovanější hollywoodská hvězda Tom Hanks měl svou první roli v televizním bijáku, který démonizuje hraní Dungeons and Dragons a který údajně byl součástí "satanic panic" neboli strachu konzervativních spolků mimo jiné z toho, že fantasy šíří mezi mládeží uctívání Satana. V novém tisíciletí tato legenda díky internetu coby skládce zbytečných trivií nabobtnala, na což měl zásadní vliv fakt, že nebylo snadné se k filmu dostat, protože vyšel pouze na VHS. Po zhlédnutí "Mazes and Monsters" ale celá bublina totálně splaskne a maximálně si z toho člověk odnese poznání, že Tom Hanks vždycky běhal s rukama divně od těla jako Forrest Gump - jinými slovy jen další naprosto neužitečnou a neadekvátně zveličenou kuriozitu, jakou je i samotný film. Ten totiž zůstává pouze tuctovým televizním melodramatem o labilním mladíkovi, pro něhož se hraní hry stalo triggerem jeho osobních psychických problémů, ale kde žádné démonizování hraní her na hrdiny neprobíhá. Je sice možné, že vznik filmu motivovala snaha producentů svézt se na dobové morální panice, ale pokud tomu tak opravdu bylo, pak vlastně nejvíce překvapí, že to vůbec nevytěžuje a netematizuje. Sice na začátku začneme nadějně větřit exploatační tendence, když všichni hráči zdejší parafráze DnD pocházejí ze zazobaných rodin, kde různým způsobem selhaly tradiční mateřské role. Nicméně tato předzvěst zůstává jen zbožným přáním diggerů filmového trashe. Zbytek filmu totiž nepřináší žádný hon na čarodějnice, ba dokonce zde ani nedochází k žádným zásadním konfliktům. Prostě jen 100 minut sledujeme ničím zajímavé postavy čtyř vysokoškoláků, kteří hrají hry na hrdiny, zjistí, že jeden z nich má problém, a ostatní se mu pokouší zmatečně ale nakonec relativně úspěšně pomoct. S obnoveným zájmem o DnD díky popularitě "Stranger Things" se z prachu zvedla i legenda "Mazes and Monsters", což nakonec vedlo i k tomu, že se film dostal do oběhu díky VoD i nadšenecké blu-ray edici. Ale stejně jako s většinou podobných legend to vede jen k odhalení, že údajný velkolepý Svatý grál není nic víc než jen obyčejná cetka opředená fantastickým vyprávěním hodným pořádného game mastera. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Naozaj príšerná hlúposť a je neuveriteľné, že tu hrá Tom Hanks, aj keď nikto nemohol vtedy vedieť, že to bude jeden z najlepších hercov, ktorý bude hrávať väčšinou v top špičkových snímkach. Už som plánoval tomu dať Odpad!, ale ku koncu bola veľmi príjemná spomienková exkurzia po Svetovom obchodnom centre v New Yorku a to je moja srdcovka, naozaj krásne budovy zvonka aj z vnútra. Škoda že si ich Američania sami odpálili. Vo filme sa dočkáme asi jednej príšery, ale lepšie by som mal napísať jedného chlapa v príšernej gumenej maske neidetifikovanej príšery. Scenár je tak hlúpy že sa mi to až ťažko píše, pointa je, že partia vysokoškolákov si vymyslí hru, do ktorej sa Tom Hanks tak vžije, že do smrti ostane retardovaný a uväznený v hre. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale já tě opravdu miluju !! Přece tě můžu skutečně milovat, aniž bych s tebou spal.." ;) Potřebujete další důkaz, že Hanksovu Robbiemu skutečně hráblo ?? ;) A samotnému Tomu Hanksovi, byť ten ani zde rozhodně nezklamal, vlastně nejspíš taky, když se upsal pro takovou šmíru, jeho věku i chvályhodně varovným motivacím autorů navzdory.. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Nejděsivější příšery jsou ty, které žijí v našich hlavách." ___ "Svatý muž musí cestovat sám." ___ Imaginární avatar řeší vnitřní problémy svého reálného "stvořitele" a vykonává ve virtualitě to, co se člověk neodváží udělat v reálném světě. Že by Bůh jednal podobně zbaběle, používaje pro řešení svých mindráků lidi jako avatary? ___ Film vstoupil do amerických kin v roce 1982, kdy byla na vrcholu popularity stolní fantasy hra na hrdiny Dungeons & Dragons, a měl posloužit jako varování pro rodiče o nebezpečí RPG her. Mělo se za to, že potřeba hrát virtuální hry vychází z hlubinných potřeb neuroticky založených jedinců s problémy v reálném životě, a že tito jedinci pak hře můžou nejen zcela propadnout, ale i být hrou psychicky narušení. Objevila se dokonce i tvrzení, že tyto hry podporují satanismus a jiné formy okultních činností. ___ Film Mazes and Monsters, odkazující na hru Dungeons & Dragons a zobrazující tehdejší obavy dospělých a předpokládaná nebezpečí pro psychiku nezralé mládeže, zachytil začátky fenoménu, jakým je dnes často až posedlost počítačovými RPG a MMORPG hrami. Je snad Bůh také závislý na RPG hrách? Téma je zajímavé, ale sám film je bohužel nudný a prostoduše natočený a zahraný. Jediným jeho přínosem je odraz doby a kapitola z historie her. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý snímek, dobře zahraná s originálním příběhem. V rámci TV filmu určitě nadprůměr. 7/10 ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních Hanksových filmů na mě zrovna moc dobrý dojem neudělal. Dlouhá nuda o jedné hře, z které Hanks zešílí a nakonec se do ní tak položí, že už ve skutečnosti nevnímá realitu. To hodnocení je zde neúměrně vysoko. 20%. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Film skoro působí jak bolševická agitka, v tomto případě proti nebezpečí a škodlivosti Dračího doupěte. Takže se tu dokola střídají tři věci: záběry na lidi co hrají dračák u stolu, záběry na lidi co hrají dračák v jeskyních a záběry na Hankse co si myslí, že žije dračák. Bůhví proč si někdo myslel, že je dobrý nápad aby tento film měl dvě hodiny. Absence napětí, vtipu a děje tak z toho dělá dost nudnou záležitost a ani to není tak špatné aby se tomu člověk mohl smát. Sice přepálené herecké výkony občas úsměv vyvolají, ale není jich tolik aby to nějak výrazně zlepšilo prožitek z filmu. ()

Woodstock 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery! Když psychicky nemocný Robbie Wheeling (skvěle ho zahrál Tom Hanks) vyjel v závěru filmu výtahem až na vrchol jedné ze dvou věží WTC, probíhala v jeho nešťastné hlavě jedna hra, v níž je třeba porazit imaginární příšery. Chtěl, v rámci hry, z té výšky stovek metrů skočit dolů, ale jeho kamarádi ho zachránili. Ani ve snu je nenapadlo (a určitě ani nikoho z filmového štábu), že o pár let později nějaké reálné příšery obě ty věže WTC zbourají nárazy unesených letadel, a že ještě před jejich pádem budou zoufalí lidé skákat z oken, volíce raději rychlou smrt pádem před strašlivou smrtí uhořením. Neuvěřitelná souvislost hrozné reality s filmem. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Možná nejhorší film s Tomem Hanksem. Toma omlouvá jenom to, že prostě musel nějak začít. Tady si zahrál magora závislého na hraní Dračího doupěte, který zmagoří víc, než je zdrávo a úplně ztratí kontakt s realitou. Myslí si, že je svoje postava, nějaký svatý muž na dobrodružné pouti nebo co. Film se snaží postrašit tehdejší rodiče, že mladí lidé se můžou snadno stát závislými na hraní deskových her. Natočené to je strašně nudně, prostě televizně. Kdyby tehdy tvůrci jenom tušili, že jednou příjde doba, kdy se mladí nebudou moct odlepit od počítačů, na kterých půjde hrát všechno možné a nejenom RPG, které obzvláště vyvolává závislost díky vývoji postavy podobnému skutečné realitě. V porovnání s dnešní PC dobou působí hraní Dračího doupěte jako neškodná společenská zábava, při které se lidé aspoň sejdou a pokecají jinak než na virtuálním chatu. ()

kottnaj 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že zmagoříte, když s kámošema hrajete Dračí Doupě. Jednoznačně laděná agitka, která říká, že je důležité pouze dobře studovat a stát se úspěšným dospělákem a nikoliv ztrácet čas fantazírováním ve vymyšleném světě. Navíc je to celé natočené v takovém tempu, že už se nemůžete dočkat, až tyhle dvě hodiny nudy skončí. ()

Rhaegar odpad!

všechny recenze uživatele

Jak dobře napsali jiní uživatelé tak tenhle film vznikl v době americké satanistické/morální paniky. Tehdy se předpokládalo, že hraní deskových her vás může jak psychicky poškodit tak dělat věci v rozporu s křesťanskými hodnotami a to až tak, že by jste mohli skončit v pekle. Ať už to v ateistickém česku zní jakkoliv směšně. A tohle mělo být varování proti těmto domnělým nástrahám. Ale když budeme předstírat, že tohle v tom filmu není tak zbude něco? Částečně. Je to hrozný trainwreck, který bych přirovnal k The Room. Každý dialog je naprosto stupidní, nikdo ve filmu neumí hrát a scénář nevydrží dávat smysl ani pět minut. Takže film pro vás bude buď skvělá nezáměrná komedie jako pro mě nebo jen nepřežitelné utrpení. ()

Reklama

Reklama