Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí zámožný obchodník Arthur Hamilton zažije vskutku podivný příběh. Nechá se přemluvit k zvláštnímu podniku: jakási tajuplná organizace mu opatří novou identitu-mrtvé tělo jistého mladého muže. Obchodník začíná žít podruhé v Kalifornii, a sice jako etablovaný umělec Tony Wilson. Brzy se však ukáže, že jeho noví přátelé, dokonce i jeho milenka, jsou do jednoho členy zločineckého syndikátu nebo jeho klienty. Nový život se stane Tonymu utrpením a zoufale hledá východisko z této pro něho bezvýchodné situace. Organizace však nezná slitování: vzbouřenec je zabit a jeho tělo prodáno podruhé.. (Karlos80)

(více)

Recenze (57)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Nesmírně podivná, civilní a zároveň psychedelická SF, trochu kafkárna, trochu a la P. K. Dick. Vyznění je o to pikantnější, že Rock Hudson hrával v těch nejpřeslazenějších maloměšťáckých filmech a najednou dostane takovou kládu. V němčem mi to připomínalo Muže, který spadl na Zem. Dá se sehnat i v našich videopůjčovnách. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Už od úvodních titulků je jasné, že tohle bude jeden z těch těžkotonážně podivných filmů. Výkon Rocka Hudsona je super a je zajímavé, jak se tam střídá nálada a prostředí. Od sci-fi nálady ze začátku, přes pohanskou veselici alá Wicker man (fakt jsem měl chuť se sebrat a jít na vinobraní) po bohémskou party a vše spěje k cynickému konci. Paranoidní atmosféra je ale přítomná neustále. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vynikající žánrovka. Tohle bych tipoval spíš na Frankenheimerovi počátky, on při tom SECONDS natočil až dávno po svoji "paranoidní trilogii" a tohle konkrétně vzniklo jako jeho oddechovka po GRAND PRIX. Naprosto brilantně násnímaný čb film noir /James Wong Howe si odnesl nominaci na Oscara/ s boží titulkovou sekvencí od Saula Basse a tísnivou hudbou Jerryho Goldsmithe, který je zde nerozpoznatelný. Rock Hudson hraje maximálně uvěřitelně! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skoro úplne super. Nezvyčajne temný Rock Hudson milo prekvapil. Nápad je výborný a aj myšlienkovo nosný. Takisto forma (s výdatnou podporou Goldsmithovej hudby) veľmi zaujímavá. Problém som mal akurát s tým psychopatickým hippie intermezzom, ktoré bolo až príliš dlhé a úplne ma vyhodilo z filmu. Frankenheimera budem dopĺňať asi intenzívnejšie (toto je iba piaty film, čo som od neho videl) 8/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Doporučuji NEČÍST vše vyzrazující obsah! Já naštěstí nečetl vůbec nic, a tak jsem byl více než příjemně překvapen. Hlavní hrdina není spokojen s tím, co má, a tak se rozhodne pro změnu. Až příliš pozdě pozná, že udělal osudovou chybu. Skvostné černobílé drama upoutá už úvodními titulky (připomněly mi ty u Vetřelce4) a zlověstnou hudbou J.Goldsmitha. Pak se rozehraje herecký koncert, kdy stačí jen úsměvy, škleby, oči nebo povytáhlé obočí, abyste věděli, co bude následovat. Skvostná je slavnost u boha Pana (bakchanálie, dionýsie...prostě starověké orgie vína a sexu), která připomene, že film vznikl v uvolněných 60.letech (hippies...). Zdánlivou Rajskou zahradu však má pod palcem někdo úplně jiný... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, mám vůbec něco prozrazovat? Radši ne. Dík pár podivným scénám jakoby z jiného filmu se mi plnej kotel trochu příčí, ale i přesto mi nedá neocenit to, že se vůbec někdo do filmu s takovýmto tématem v dané době pustil. Námět, herci a zpracování jsou bez chyby, napětí, poutavost a neurčitost filmu taky nechybí, no prim stejně hraje paranoia a wtf efekt, jež podtrhují celkovou bizarnost snímku. Trošku nadhodnocuju, ale já si to vyberu jinde. 90% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Prvky sci-fi a tajemna jsou využity hlavně ze začátku příběhu. Vše začíná tím, že Arthur Hamilton dostane lísteček s adresou a později mu volná kamarád Charlie Evans, ale to se zdá být nemožné, protože by měl být mrtvý. Hamiltonovi to nedá a rozhodne se následovat instrukce, které od kamaráda dostal. Dostává se do firmy, kde mu je nabídnuta velice zvláštní věc... Úvodních 45 minut a závěr jsou z celého filmu to nejlepší. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekedy ísť si za svojim snom tak úplne nestačí, pokiaľ nemá človek možnosť voľby. Na nápravu však už môže byť neskoro. Výborne zrežírovaný film s pekným a príhodným čiernobielym prevedením, pričom príbeh v zlomových chvíľach veľmi účinne dopĺňa aj hudba. Temná a depresívna rozprava o ľudskom spoločenstve. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, která mě hodně bavila. Sice je na tom místy znát doba vzniku a filmu by pravděpodobně prospělo lehké zkrácení, ale jako celek je to hodně působivé, a samotný závěr je strašný psycho. Svým vyzněním mi to trochu připomnělo o 4 roky starší Wellesův Proces, ale referenčních filmů by se jistě dalo najít víc. Btw. toto je jeden z mála filmů, kde mi český titul přijde lepší než ten původní. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Brilantní po všech stránkách, kamera je přímo magická. Všichni milovníci konspiračních teorií si přijdou na své. A my, co je nemilujeme, budem pouze obdivovat thriller se skvostně vystavěnou atmosférou, který má závěr síly výbuchu atomové bomby. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi originálny nápad, ktorý sľuboval prepracovanejší scenár a podľa mňa aj iný typ spracovania. Frankenheimer to trochu prestrelil s tým artovým chladným vizuálom a nedokázal ma do svojho scifi sveta emocionálne vtiahnuť, ako sa mu to podarilo jeho inými filmami. Film si už príliš nepamätám, takúto ťažkú látku asi treba vidieť viac krát a možno potom pozmením názor. Zatiaľ ale iba za tri vychladnuté artové hviezdy. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalý, depresivní, atmosferický a překvapující thriller s dokonalou kamerou, která využívá techniky, které jsou populární pro řadu novodobých snímků. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Presne, ako som sa intenzívne nechával unášať na atmosfére The Manchurian Candidate z roku 1962, práve od Johna Frankenheimera, kde bol dôraz kladený na maximálny účinok desu, tak to isté platí aj pre tento počin s Rockom Hudsonom v hlavnej úlohe, kde sa čudujem, čo ho presvedčilo ísť do tohoto projektu, ktorý na mňa pôsobil tak duševne nevyrovnane, že mal som problémy pri niektorých scénach sa jednoducho na to celé vykašlať. Pomerne silné scény, sprevádza určitá kontroverzia ( za všetko vraví scéna zo suda, či záverečná, posledná ... ), ktorá vo mne vzbudzovala otázniky preto, ako po celý čas pracuje scenár, ktorý si dovolí urobiť hocičo a herci sú toho doprovodom, ktorí ma úprimne desili, čo Rock je v tom zainteresovaný až tak, že by rád začal opäť znovu, ale ... V dnešnej dobe nie sú účinky také, ktoré by diváka zrazili k zemi, ale ja som sa dobrovoľne odhodlal podstúpiť toto riziko, ktoré mňa osobne vydesili, až to nie je pekné, lebo tá atmosféra a kamera Wong Howa, je dokonalá v zachytení strachu a hrôzy, ktorá funguje v tomto prípade tak, ako som chcel, čo povyšujem toto Frankenheimerovo temné dielo k povinným skúškam napätia, že niekedy samotný majster Alfred Hitchcock by sa červenal a prikývol by na výborne odvedenú prácu !!!! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Šialená psychedelická show so sugestívnou kamerou a perfektným výkonom Rocka Hudsona. John Frankenheimer ide na hranu, jeho temné sci-fi je kompatibilné s ťažkou psychodrámou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Působivé psychologické sci-fi se zajímavou atmosférou a jasným poselstvím - člověk by rád tak často měnil svůj zaběhnutý život, aniž by si uvědomil, že vlastně neví, co chce, a že snad dokonce je spokojen s tím, co má. Ale nepřijde na to někdy dřív, než už je pozdě. Scéna bakchanálií mi přišla divná - zbytečně dlouhá a ani mi nepřišla jako oslava života. Ostatně - on sám se vzápětí doma na večírku taky totálně opije, ale už to není podáváno jako oslava života. Prostě mi tam některé věci a myšlenky neseděly, a být to o dvacet minut kratší, je i to poselství podle mne zřejmější. Navíc nenabízí film protiváhu - ano, přizná, že velké procento lidí se chce vrátit, že je velký neúspěch, ale už dál neřeší hypotetickou situaci nového začátku a vlastních rozhodování, kdy si člověk konečně uvědomí, co skutečně chtěl, co je jeho "oslavou života". Takže film podle mne zůstal jen na půl cesty a rozhodl se pro co nejjednodušší konec, jenž nesouzní s celkovým dosavadním zaměřením. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Priam archetypálna moralitka s nevyhnutným vyústením, avšak úžasne, progresívne, vo výsledku až bezohľadne natočená. A Rock Hudson zaváľal v každej polohe (najviac ako opilec... som si myslel, že lepšie ako stará dobrá garda slovenských hercov sa to nedá dať... ani nedá, ale že to niekto dá rovnako dobre... klobúk dole). P.S.: Frankenheimer si zaslúži vážnejšiu pozornosť, než akú som mu doteraz venoval, navyše spolupracoval s pestrou plejádou prvotriednych a pritom nie vždy najhviezdnejších hercov. Čo mi plne vyhovuje! ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu, kde se hlavní hrdina propadá do sledu událostí, mi připomněla Fincherovu Hru. Je to jakési vnitřní puzení, které hlavní hrdiny obou filmů vede k tomu, aby opustili pohodlí středostavovského života a nahlédli, co se skrývá "za zrcadlem". Ačkoli hranici nepřekročili dobrovolně, jsou to oni, kdo, možná podvědomě, udělá první krok.___Co Znovuzrození posouvá jako film na zcela jinou úroveň, je geniální kamera Jamese Wong Howa. Nekonvenční úhly kamery, zejména podhledy v úvodu filmu, a pokřivené čočky umocňují kafkovské vyznění filmu. Celkově se film vyznačuje velmi stísněnou atmosférou, která mírně polevuje ve druhé třetině filmu a vrací se opět v závěru. Velmi, velmi působivý film. ()

Reklama

Reklama