Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí zámožný obchodník Arthur Hamilton zažije vskutku podivný příběh. Nechá se přemluvit k zvláštnímu podniku: jakási tajuplná organizace mu opatří novou identitu-mrtvé tělo jistého mladého muže. Obchodník začíná žít podruhé v Kalifornii, a sice jako etablovaný umělec Tony Wilson. Brzy se však ukáže, že jeho noví přátelé, dokonce i jeho milenka, jsou do jednoho členy zločineckého syndikátu nebo jeho klienty. Nový život se stane Tonymu utrpením a zoufale hledá východisko z této pro něho bezvýchodné situace. Organizace však nezná slitování: vzbouřenec je zabit a jeho tělo prodáno podruhé.. (Karlos80)

(více)

Recenze (57)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná věcička o druhé šanci s výborným Rockem Hudsonem. Stárnoucí Arthur Hamilton není zcela spokojen se svým životem a tak za podivných okolností podepíše smlouvu podivné společnosti, která slibuje změnu identity, naprostou svobodu a hlavně život bez jakékoli zodpovědnosti. P.S. Mám kliku, tahle nabídka by mě nechala zcela chladnou. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ide o typický príklad ´´čudnej sci-fi´´, ktorej sa tak náramne darilo v rokoch 60. a musela prísť až nasledujúca dekáda, aby si tvorcovia ( a hlavne účtovníci filmových štúdií ) uvedomili, že na tomto žánri sa dá zabávať a zarábať. Nuda až na kosť, spracovanie ohromné. Vychádza z toho priemer, ktorý neodporúčam paranoidným divákom. ()

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

První část filmu, která se nese v duchu psychothrilleru/sci-fi, je naprosto dechberoucí. Frankenheimer předkládá neskutečně inventivní a neotřelé záběry (nevěděl jsem, že GoPro vymysleli již v 60. letech) a celá pasáž jako by byla natočena "Hitchcockem na Temné straně síly". Pak ale Randolph prodělá přeměnu, na scénu přijde Hudson a najednou jde o zcela jiný film. Načne se znatelně filozofická hippie část (nesmyslně ovlivněno dobou), jež připomíná odstředěný Easy Rider vyprávěný dědkem za zenitem, kde se řeší "konzum vs svoboda", ztracené mládí, životní úděl, korporátní Amerika atd. A pak najednou v momentě, kdy jsem již začal lámat hůl, se vše vrátí do kolejí úvodní části a opět jsme vrženi do hutné svíravé atmosféry, abychom byli svědky cynicky tvrdého, černohumorného konce. Těžko tedy nějak konzistentně hodnotit, nicméně za výkon Murraye Hamiltona při setkání Arthura a Charlieho v úplném závěru filmu se přikláním k silnější možnosti.. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Prehnane deprimujúce psychologické bludisko v post-noiristickej, mysterióznej-sci-fi podobe s výborne ladenou, občas miernou, občas nepríjemnou Goldsmithovou hudbou. Manipulácia v pravom slova zmysle, ktorej krásy raja nepoznaného začnú hrdinovi prekvitať až časom a spôsobmi tamojších obyvateľov. Motívy filmu: boj o skutočný život, (!) strata identity, neviditeľná klietka z ktorej nevedno uniknúť, laboratórne experimenty... Kamera nás núti pretrpieť všetko spolu (spodné uhly vytvárajú beznádejnú bariéru) s úzko spätou hlavnou postavou. Niektoré prvky sú čiastočne inšpiráciou pre 12 Opíc, inak je Frankenheimer značne nečitateľný. Samozrejme, je to úchvatný pocit zahodiť všetko za hlavu a ísť niekam ďaleko a ako nový človek, ale po prevalení sprisahaneckej kauzy o tom, že vás každý sleduje a nedá pokoj sa tu prehlbuje nehoráznym spôsobom až do tých najťažších dimenzií. Odvážne, ťažko stráviteľné, nehrané pre krásu, neopakovateľné... Už mnoho filmov mi viac domotalo hlavu, ale Seconds sú tiež kvalitné dielo. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Úžasné titulky, ač černobílé tak dobově psychedelické s monumentální varhaní hudbou, kterou podporují nervní smyčce - velice depresivní účinek předznamenává film, který sám často vypadá jako zážitek špatného tripu. Ač je film směsicí sci-fi a psychologického dramatu, je v jeho základech staré vyprávění o upsání vlastní duše Ďáblu výměnou za pozemské blaho, za nový život, za falešný ráj. Jen v roli Ďábla je odosobněná korporace. Ale na tom vinobraní by našinec účast bral. Dodatek 30. 10. 2013 - Soundtrack je celý skvělý, obstojí i bez filmu a působí velmi barokně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi temný film o tom, že i když člověka život nebaví, i když chce víc a chce si splnit sny, nemusí to být nutně to, co dosáhne, protože někdy jsou v cestě překážky, které nechápe a nevidí je. Tady ani tak nejde o překážky jako o temnotu, která se vine lidskou společností a která je zastupována jedinci i skupinami. Černobílá snímku hodně pomáhá. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Neznámá, nekonzumní, úžasná šleha. Omylnost v jednání i klamání smyslů je filmem prostoupeno od úvodních halucinogenních titulků až k finální vrtačce, nejostřeji z filmu vystupuje při úchvatně falešné písni What shall we do with the drunken sailor, nicméně diváka netrápí a slouží jako atmosféra. Tématem jisté "změny" i strukturou příběhu je film podobný pozdějšímu Kubrickovu Mechanickému pomeranči, nicméně Frankenheimer si zdě více pohrál s kamerou a s jejím snímáním prostorů což vede k úžasným obrazům. Hudba, zdůrazňující momenty filmu, je prací Jerryho Goldsmithe, který za mě konstantě seká pecky, ale jeho práce na Seconds je vůbec nejzdařilejší. Ohulené varhany, mollové stupnice a jednoduché sledy tónů dodávají k filmu správnou paranoidní, neurotickou atmosféru. Vynikající. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Téma to rozhodně není marné: reinkarnace zaživa. Zatímco se (přemýšliví lidé) v značné části zemského okrsku snaží vymanit se z koloběhů života (samasára), mohou se (proč ne?) vyskytnout jiní, kteří si ji chtějí dopřát ještě za svého života. Arthur Hamilton/ Tony Wilson se reinkarnoval (byl reikarnován) tak časně, že si svůj předchozí život ještě dobře pamatuje. A tak přijde na to, že jde o podvod, a jak by také ne, jiné vyústění to nemůže ani mít. Odložit svůj prohraný život a přijmout na sebe nový, dosud prohrou nezatížný, na to jsou jiné metody. Do jaké míry úspěšné; to se zde zjišťuje selekcí metod, které nikam vést nemohou... Film samotný má drive, skvělá kamera (Wong Howe, 1966), příběh - i přes zábavnou scénu z bakchanálií - je pochmurným vyústěním boje za vlastní/cizí identitu. Pozn.: Je kupodivu, jak moc člověk lpí na své identitě, i když ví, že není na čem lpět, a že život si ho stejně najde, ať by se třeba i snažil schovat pod jiný chrup či jiné otisky prstů (na to on prostě nehraje; na to von prdí). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sekundy zase u nas nejaky "genialny mozog", ktory podla mna urcite vystudoval filmovu teoriu prelozil ako "Znovuzrozeni" Jedna sa len o podpriemerny fryler o vymene identity, v ktorom hra odporny sexualne dezorientovany Rock Hudson. 30 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě dost zaskočilo, jak to celé bylo zvláštně natočené, nicméně to působilo dost atmosféricky a tak mě Seconds dokázalo vtáhnout do příběhu. Hlavně mě to ale příjemně překvapilo, kameru ten film má naprosto excelentní, má to zajímavý děj, který v sobě má i hlubší a chytrou myšlenku (člověk by měl být spokojený sám se sebou, určit si, co chce a sám na sobě i pracovat, ne neustále začínat "znova", protože ani tak nebude spokojený), dokonce i psychologický ten film je, slušné herecké výkony a celkově se mi na to dobře dívalo. Snad jen trochu zkrátit to chtělo, jelikož dějově se to zbytečně vleče. A dotáhnout některé části ve scénáři by taky nebylo na škodu. Jinak jsem ale spokojený a líbilo se mi to. Silné 4* ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Téměř každý z nás si představoval, jaké by to bylo, kdybychom mohli začít jinak - nová identita, noví přátelé, nový život. Něco takového je samozřejmě nereálné, ale odpověď na tuto otázku divák dostane právě v tomto filmu. Prvků sci-fi je zde poskrovnu, což ale na škodu není, protože se bez super úžasných triků docela obejde. Důležitější je však myšlenka, s jakou si film, a vlastně i předloha, pohrává. Je nepatřičné vyzrazovat více a pouze jen řeknu, že pokud někdo touží žít jinak, nemusí vše dopadnout podle představ. Jde o film s velmi zvratovým zakončením, takže stojí za to jej vidět. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

zaujímavý námet...zaujímavá práca s kamerou a obrazom...veľmi negatívna atmosféra...to všetko z tohto robí dobrý film 7,5/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nejistého, se svým vyprázdněným životem nespokojeného bankéře dotlačí záhadná firma ke "znovuzrození", tzn. zajistí mu nový vzhled, identitu, přátele, bydliště, koníčky… Režisérovi se díky neklidné, z vlezlé blízkosti sledující kameře daří sugestivně podat jeho nerozhodnost, co vlastně chce se svým životem dělat, vedoucí až ke škodolibému konci - aneb není druhých (třetích?) šancí. Mnoho scén na druhou stranu protahuje do psychedelické nudy. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Asi každého občas napadne, že by chtěl začít znovu. Jaký to asi je pocit vrátit se ke své rodině jako někdo jiný a zjistit, že jste pro ně nic nebyl. Vsadím se,že špatný. Frankenheimer natočil thriller, kde trefně ukázal jedno staré přísloví a to, že člověk neví co chce a neváží si toho co má. ()

Reklama

Reklama