Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí zámožný obchodník Arthur Hamilton zažije vskutku podivný příběh. Nechá se přemluvit k zvláštnímu podniku: jakási tajuplná organizace mu opatří novou identitu-mrtvé tělo jistého mladého muže. Obchodník začíná žít podruhé v Kalifornii, a sice jako etablovaný umělec Tony Wilson. Brzy se však ukáže, že jeho noví přátelé, dokonce i jeho milenka, jsou do jednoho členy zločineckého syndikátu nebo jeho klienty. Nový život se stane Tonymu utrpením a zoufale hledá východisko z této pro něho bezvýchodné situace. Organizace však nezná slitování: vzbouřenec je zabit a jeho tělo prodáno podruhé.. (Karlos80)

(více)

Recenze (57)

Braddy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o člověku, kterého přestane bavit dosavadní život, tak si pomocí jedné tajné společnosti nechá změnit identitu a to tak že dokonale. Ale ani nový život ho neuspokojuje a vzepře se pravidlům společnosti. Je za to však potrestán... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takova Lynchovina, ale pozornost si udrzi. Kamera je paradni. K filmu jsem se dostal nahodou, protoze me zajimaly nejake dalsi titulky od Saula Basse. A rozhodne to stalo za to, nelituju. Zvlastni zazitek. ()

Kelly2502 

všechny recenze uživatele

Už keď som videl prvé skreslené zábery na časti ľudského tela predstavujúce rozklad osobnosti, ale taktiež fyzické zmeny hlavnej postavy, bolo mi jasné, že som zapol kvalitný film. Že to bude ale až taký skrytý diamant, o ktorom nikto nevie som netušil. Klasický Hollywoodsky štýl prepájaný hektickými strihmi pre vykreslenie psychického stavu hlavného hrdinu, inšpirácia nemeckým expresionizmom vrátane scény ako vystrihnutej z doktora Caligariho. Skvelé dialógy skvele vystihovali atmosféru celého filmu a pekne nechali vyznieť hlavný odkaz filmu. Na to, že má film vyše 50 rokov musím povedať, že je to nadčasový film predovšetkým čo sa týka narativu a kríženia rôznych štylistických prvkov. Jediné čo by som mu vytkol je trochu slabšia druhá tretina. ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Uzasna kamera, paranoidne noirovy pribeh a hlavne atmosfera, ktera by se dala krajet. Film vic P. K. Dickovsky nez skutecne adaptace jeho predloh. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pokud odhlédnu od opěvovaného vizuálu tohohle filmu, není moc co pochválit. Není to moc sci-fi, protože změna identity slouží pouze jako základ příběhu, thriler nebo mysteriózní film už vůbec ne. Je to pomalé drama o chlápkovi, který měl všechno, ale nevěděl co by a rozhodl se začít znovu. Překvapivě se mu nelíbil ani nový život a třetí šanci už nedostal. Díky spoileroidnímu obsahu (nedík) jsem věděl od začátku jak to dopadne a i tak by konec nebyl překvapením. Nevím, možná to není špatný film, ale je strašně starý a nudný a úpřimně jsem na něco podobného vůbec neměl náladu. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

The question of death selection may be the most important decision in your life. Na útěcích je nejsmutnější zátěž, kterou chtíc nechtíc vláčíte vždy s sebou. Film o muži, který po zralé úvaze volí nový život, lze dvaapadesát let po uvedení považovat za vizionářský nejen proto, že se filmaři s rozvojem technologií k motivu vracejí se smíšenými výsledky čím dál častěji (Vanilla Sky, Inception). John Frankenheimer nechává sen o možnosti pořídit si existenci na objednávku, vstoupit do programu ochrany svědků podělaného života, zajít k absurdním úspěchům a domýšlí konsekvence. Výsledkem je velmi tísnivý film přesvědčivě ilustrující, že uhrát důstojně nefér partii života lze jen s vlastními kartami. Na cestě tam a zase zpátky provází hlavního hrdinu kromě Frankheimera nenahraditelný Jerry Goldsmith a funkčně experimentující James Wong Howe, který v šestašedesátém šperkuje film tomb-raiderovskými záběry a dalšími kameramanskými vychytávkami, jež měly přijít do režimu běžné o mnoho let později. Za zmínku stojí nepatrná, ale strašlivá role ředitele pekelné Firmy s tváří Willa Geera, připomínajícího stín Albuse Brumbála (včetně půlměsícových obrouček upside down) a živelná centrální scéna bakchanálií a la Wicker Man de Santa Barbara. Málo známá klasika. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Místy sice "film pro pamětníky", ale celkově ,vzhledem k námětu a atmosféře na začátku a ve finále, hodně nadprůměrné. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"The question of death selection may be the most important decision in your life."     Mysteriózna dráma so značne znepokojivou atmosférou, zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Jej nosnou témou je zbabraný život a túžba začať ho odznova, hrdinami sú ľudia, ktorí nevedia čo zo svojím životom ani po desiatkach prežitých rokov. Najvýraznejším prvkom filmu je zrejme tá "avantgardná" kamera (výborný James Wong Howe s nomináciou na Oscara), ktorej sa darí pomocou rôznych pokrivených perspektív vyvolať až surrealistickú náladu (úžasná halucinačná scéna v budove organizácie). Svojou troškou do mlyna prispieva i Jerry Goldsmith s jeho znepokojivou hudbou, ktorá miestami znie ako variácie na Bacha. Slabinou filmu je z môjho pohľadu nezáživná časť života s novou identitou, v ktorej sa trochu stráca náboj a pôsobí akosi umelo (jasné, ja chápem, že to je celé umelé!). Obzvlášť umelo pôsobí ten zrýchlený romantický vzťah (s umelou babou), ktorý sa ani nesnaží predstierať, že nie je umelý. Našťastie príde párty v dome novopečeného maliara, pri ktorej sa dovtedajšia nuda začne meniť na nočnú moru. Vtedy sa do filmu vráti ten správny náboj a vydrží v ňom až do šialeného konca (ten je kapitolou samou o sebe).     "Relax, old friend. Cranial drill." ()

Cong 

všechny recenze uživatele

Neprávem polozapomenutá pecka. Brilantní obsah ( přímý předchůdce filmu The Game od Davida Finchera ), brilantní forma - nevídaná práce s kamerou a atmosférou. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět, zfilmován velice ponuře v hlavní roli s naprosto netypicky žánrově obsazeným Hudsonem, který ale podává výborný výkon. Po tajuplném začátku, následují hledání sama sebe, to však zabředne do extrémně zdlouhavých scén a zachraňovat musí situaci až temný konec. Hudsonova deprese z filmu naprosto prozařuje. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

O existencii Seconds som netušil ešte 2 hodiny nazad. A čo kult to musel byť v dobe vzniku!!! Pri pozeraní som nedokázal vôbec ale naozaj vôbec odhadnúť kam film smeruje a tak som len s otvorenou hubou kukal a nechal sa unášať... Akurát ten záver sa mi akosi nepozdával, bol akýsi nemastný neslaný, asi aj preto 1 hviezdička dolu. A ešte bonus, začiatočné titulky urobil kultový Saul Bass... ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že v té době by to mohl být trhák, mě se to líbilo. Na mě až moc natahovaní, je to starý, to byla normálka, ale tak jsem to jednoduše přeskakovala. Díky za titulky.cz, theresca. Zamyšlení nad smyslem životem a psýchou člověka dramatickým způsobem, hlavní představitel fešák :) ()

Reklama

Reklama